"Tehetség nélkül is szép eredményeket lehet elérni" - GeT_RighT

"Sosem voltam egy született tehetség, számomra mindig is kemény munka volt a játék."

Pár hónap múlva már 7. évét fogja a Ninjas in Pyjamas színeiben tölteni Christopher Alesund, azaz GeT_RiGhT, a profi CS:GO egyik legismertebb –és egyben legkedveltebb– játékosa. A csapat gőzerővel készül az IEM Katowice 2019 Major tornára, előtte azonban még a vpesports.com kapta el a svéd játékost egy interjúra. Ennek a beszélgetésnek a legizgalmasabb és legérdekesebb részeit ragadtam ki nektek.

Mit gondolsz, mi az a kor ameddig profi szinten lehet játszani?

"29 éves leszek ebben az évben, szóval én is ugyanezt szoktam kérdezni magamtól. Nem vagyok azon a szinten amin szeretnék lenni, de még így fel tudjuk venni a harcot erős csapatokkal, különösen ha fiatal csapatokról beszélünk. De visszatérve a kérdéshez, ott van f0rest. Két évvel idősebb nálam, a csapatom legjobbja és még most is olyan kedvvel játszik mintha 15 lenne. Nem hiszem, hogy a kor számít. A motiváció már annál inkább. Ha minden rendben van az életedben, az emberek elfogadják amit csinálsz és támogatnak, akkor tudsz a CS-re fókuszálni." 

Mikor voltál a legjobb formádban?

"Azt hiszem, hogy 20 és 25 között. Sosem voltam egy született tehetség: számomra mindig is kemény munka volt a játék és mindig egy picivel többet játszottam és gyakoroltam, mint a többiek."

Nyertél már Majort is, hogyan tartod magad motiváltként a további küzdelmek felé?

"A motivációmmal sosem volt gond. ... Ahogy mondtam, mindig is sokat játszottam azért hogy jobb legyek, nem tudom csak úgy abba hagyni azért mert nyertem valamit. Mindig nyerni és a legjobb akarok lenni, azt szeretném ha mindenki tudná, hogy GeT_RiGhT a legkeményebben dolgozó profi játékos, és még ha nem is vagy a legtehetségesebb, kemény munkával szép eredményeket tudsz elérni. Remek példa erre s1mple. Pár éve is már egy remek játékos volt, de semmi különös. Aztán amikor beletette azt a munkát amit kell a világ egyik legjobbjává vált, és olyan nevek között emlegetjük őt, mint coldzera vagy device."

A fizetés hatással volt valaha a motivációdra?

"Amikor gyerek voltam apám azt mondta, hogy a pénz nem minden. Ő rengeteget dolgozott a családjáért, míg anya többnyire otthon volt és velünk foglalkozott. Mindenünk meg volt, de mindig is azt tanultuk, hogy a pénz nem minden. Nem a pénz miatt kezdtem el játszani a CS-vel, az első fizetésem 100$ volt, aztán évek kemény munkája árán persze ez az összeg nőt. Tudom, hogy mennyi pénzt keresek, de nem szeretem hangoztatni és sosem volt hatással a motivációmra. Örülök, hogy a barátnőmnek, a családomnak mindent meg tudok adni ami kell, de többnyire azt a célt szolgálja a fizetésem, hogy ha majd visszavonulok, ne kelljen elmennem bármilyen más munkát elvállalni." 

Hiányzott az 1.6 amikor elkezdtél a CS:GO-val játszani?

"Maga a játék nem hiányzott, a közösség már annál inkább. Remélem, hogy egyszer az 1.6 öregjei találkoznak majd és csapnak egy remek afterparty-t. Remek lenne megismerni, hogyan zajlik az életük azóta. Tudom, hogy nem fog erre sor kerülni, de ha mégis, akkor én lennék az első a helyszínen."

Mi a különbség a régi 1.6 és a mostani CS:GO közössége között?

"A régiek úgy nőttek fel, hogy tudták, nem csak a játék létezik az életben. Remek életünk volt a játékon kívül is, utaztunk, pihentünk, sok időt töltöttünk együtt. A játékot sokkal inkább szenvedélyként éltük meg, mintsem munkaként. A játék hatására a való életben is közelebbi barátok lettünk."

Mi volt a legfájóbb vereséged és a legörömtelibb győzelmed?

"A legnehezebb vereség egyértelműen a Vega Squadron ellen volt az ELEAGUE selejtezőjében. Az első néhány verseny egyike volt ahol már a svájci rendszert használták, 1-2-es statisztikával álltunk és a Vega volt az ellenfelünk, akik akkor még egy új csapatnak számítottak a nemzetközi mezőnyben. Nem igazán tiszteltük őket, és meg is kaptuk a büntetést ezért. Akkoriban sok gondom volt a magánéletemben is, és ez a vereség volt az utolsó csepp a pohárban. A legjobb győzelem természetesen az volt amikor 2014-ben Kölnben megnyertük a Majort. Előtte két Major döntőt is elbuktunk és az a verseny sem indult túl jól, nagyon nem éreztem a játékot. Friberg azonban remek formában volt, az egész csapat morálját fel tudta boostolni, de akkor sem voltak könnyű játékaink. 16-14, 2-1 és sok hosszabbításunk is volt. Senki számított a győzelmükre, de csak összehoztuk. Az igazság pedig az, hogy ha ott és akkor nem győzünk lehet, hogy a csapatnak is vége lett volna. Szeretnék visszamenni oda és újra átélni azt a győzelmet."

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Borítókép: HLTV.org

Kövess Minket!