Újabb szög a koporsóba: grafikus vezérlő nélkül sem olcsóbbak az Intel új processzorai

Újabb szög a koporsóba: grafikus vezérlő nélkül sem olcsóbbak az Intel új processzorai

Az Intel 9. generációs processzorai grafikus vezérlővel és anélkül is ugyanannyiba kerülnek majd. Tényleg ez a jó stratégia?

A CES-en az Intel leleplezte az utolsó ismeretlen modelleket is a legújabb, 9. generációs processzorai közül.

A Coffee Lake Refresh sorozatban egyedi módon többféle modellből is válogathatunk. A grafikus vezérlővel ellátott és túlhúzásra is alkalmas processzorok a "K" jelzést kapták, a grafikus vezérlővel rendelkezők, de túlhúzásra nem képesek a jelölés nélküli néven futnak majd, a grafikus vezérlő nélküli, de túlhúzásra képesek a "KF" utótagot kapták és végül a túlhúzásra alkalmatlan és grafikus vezérlővel sem rendelkezőeket az "F" jelölés alatt kell keresnünk majd. A 9. generációs, 14 nm-es alapokon nyugvó CPU-k árai azonban nem mutatják azt, hogy valamelyik processzorban letiltott-e az iGPU, vagy elérhető az UHD 630-as integrált videókártya.

A fenti árak, az Intel által megszabott ezer darabos tálcás egységárak, ezért a kiskereskedelmi forgalomban többe kerülnek majd ezek a hardverek. A forgalmazókon fog múlni, hogy ugyanazért a beszerzési árért "F-es", vagy sima modellekkel töltik-e fel a polcaikat, a vásárlónak ebből a felhozatalból kell válogatni. Természetesen az UHD 630 nem egy olyan dolog, ami egy átlagos gamernek elengedhetetlen a mindennapi játékhoz, de ha épp meghalt a rendes videókártyánk, legalább eldöcögött a masina az integrált GPU-val. Erre most nem lesz lehetőség, ha F-es processzort voltunk kénytelenek vásárolni. Érdekes üzletpolitika ez az Intel részéről főleg úgy, hogy az AMD Zen 2-es Ryzenjei várhatóan ismét letarolják majd a piacot, ahogy az előző 2000-s szériai is kiváló eredményeket ért el világszerte. Az Intel valamit nagyon rosszul csinál és jelentős hátrányba került az újonnan értékesített processzorok piacán, ami a PC-s szektort érinti, tovább könnyedén előfordulhat, hogy az Apple MAC gépeiben is AMD-kkel találkozhatunk majd a jövőben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!