Hibáztatható-e az

Hibáztatható-e az "év" gólja láttán maga a játék?

Nehéz szavakba önteni, hogy milyen gondolatok járnak pontosan az ember fejében egy ilyen eset után.

Sosem szerettem egy program hibáit kiemelni, de az utóbbi időben megszaporodtak az elképesztőnél is durvább jelenetek. Első ránézésre vicces, –aztán néhány további megtekintés után már inkább szomorú és dühítő–, amikor a kapusunk labdaérintése után nevetséges helyzetből kapunk gólt, gólokat.

De vajon tényleg maga a játék a felelős?

Igyekszem objektív amennyire csak lehet, ezért két oldalt vizsgálnék meg ezzel kapcsolatban. Az egyik mindenképpen az, hogy miként jöhetnek létre az életben lentebb is látott szituációk.

  1. Maga az ember nem tökéletes, tehát bármennyire is jó valaki, képes hibázni, akár fontos szituációban is, alapvetően ezzel nincs probléma, ez egy elfogadható teória.
  2. A fizika képes a való életben is furcsaságokra, és ahány ember, annyiféleképpen képes megnyilvánulni. Ilyenkor nehéz megmagyarázni, hogy mi az, ami szándékos és mi nem. A válogatásban látott eseteknél az biztosan kijelenthető, hogy mindenki önszántából kerül kölcsönhatásba a labdával és hoz egy döntést, majd ez után születik meg a találat. Ebből következik, hogy van, aki egyszerűen csak félre nyúl, de előfordul, hogy szimplán szerencsétlen az emberünk és valami orbitális nagy bakit hoz össze. A nagy számok törvénye alapján pedig előbb utóbb valami fura dolog bekövetkezik, ha szétnézünk az életünkben ezt is tapasztalhatjuk. Időről-időre történik valami megmagyarázhatatlan, –azt hiszem ez is elfogadható teória.
  3. A kapusok vehemenciája és viselkedése is eltérő, minden nap más passzban lépnek pályára. Egy-egy figyelmetlenség, vakmerőség vagy kusza gondolat is olyan jelenetet eredményezhet, ami alapján ámulunk és bámulunk, legyen szó pozitív vagy negatív kimenetelről. Ezt is elfogadjuk és igyekszünk túllépni rajta.
  4. Karius: talán őt nem kell nagyon magyaráznom. Először poénként akartam kiemelni őt, aztán teljesen komolyan gondoltam, hogy példaként használom. Hiába nyújtasz remek teljesítményt és jutsz BL döntőbe. Ha aznap az égiek nincsenek veled, fejben nem vagy ott és még szerencsétlen is vagy, akkor biztos lehetsz benne, rólad beszél majd mindenki egy ideig. Azt hiszem ezt hívják pechnek

A videó alapján látható, hogy hihetetlen helyzetekből születtek már gólok a futball történetében. Azonban egy dolgot még tisztáznunk kell, hiszen a játékokban a programozás erőteljesen befolyásoló tényező. A kérdés itt lesz igazán érdekes: mi az amit a készítők eleve bele programoztak? Valljuk be van sok életszerű baromság a FIFA-ban. Tehát ez tudatos volt-e az EA részéről vagy sem? Ezt alighanem soha nem tudjuk meg.

Az alábbi internetre felkerült gólt az "év" találatának nevezte tulajdonosa. Lehet, hogy nem ez a legröhejesebb vagy legidiótább gól, de az egyik legérthetetlenebb, ami valaha született az biztos. A lövés megpattan és méterekre elkerülné a kaput, viszont Courtois (a 19-ben az egyik legjobb hálóőr, –persze ettől még hibázhat) elindult a labdáért –nem tudjuk, hogy tudatosan hozta ki a játékos–, majd mindenféle kézmozdulat nélkül nekiszalad, ami furcsa ívet követően a hálóban köt ki. Ilyen jelenetsort a fentebb közzétett videóban (és a hasonlóakban) sem lehet látni. Minden esetben van a kapusoknak a labda felé irányuló mozdulata. Ez pedig semmi mást nem sejtet, hogy valami a programozás részével nem stimmel, hiszen itt a kapus abszolút nem látta el azt a feladatát, amire létre lett hozva. Hozzáteszem magának a játékosnak is minimális esélye van befolyásolni a történéséket, hiszen alig van ideje a kapust mozgatni vagy pusztán kevés rendelkezésre álló paranccsal operálhat.

Goal of the year! #esportsready from r/FIFA

*Ha nem indul el kattints a címére

Bár az elmúlt patchekben igyekezett az EA több szempontból is javítani a kapusokat, azonban a legjava még hátra van; ugyanis a hálóőrök és a labda kölcsönhatása, –mely a labdarúgás egyik legfontosabb eleme–, sok-sok fejlesztésre vár.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!