Két újabb ország is fontolgatja, hogy odaszúrna az EA-nek és a lootboxoknak!

Két újabb ország is fontolgatja, hogy odaszúrna az EA-nek és a lootboxoknak!

Belgium példáját látva, egyre több kormány foglalkozik komolyabban a lootboxok kérdésével, és egyre többen gondolják úgy, hogy ez a szerencsejáték káros hatású.

Új szintre lépett a pénzkeresés a videojáték fejlesztőknél, hiszen napjainkban már nem elég, ha egyszer megvásároljuk a terméket, sokszor jóval utána is további fizetős kiegészítőkkel vagy külön megvásárolható extrákkal találkozunk a szoftvert illetően. Ennek egyik ékes példája a FIFA, de persze a Grand Theft Auto, a Star Wars: Battlefront II, Call of Duty stb. is ide sorolható.

Jelen esetben a FIFA kapcsán nem kevés plusz pénzt el lehet herdálni csak azért, hogy csomagokat vásároljunk és megpróbáljuk megszerezni a jobbnál jobb futballistákat Ultimate Team módban. A legnagyobb sztárok nyitására azonban vajmi kevés esély van, sőt sok esetben aránytalanul sok pénzt ver el rá valaki és még azok után sem hajlandó kidobni számára egy pengébb futballistát a játék. Persze coinból is megoldható a dolog, de embertelen mennyiséget kellene belőle gyűjteni. Éppen ezért egyre több kormány vizsgálja, hogy ez mennyire meríti ki a szerencsejáték fogalmát, és bizony lassan rájönnek a teória helyességére. Legelőször az EA akkor került a címlapokra, ezzel együtt pedig bajba, mikor az új Star Wars: Battlefront II-ben csak irdatlan sok játékban töltött idő vagy fizetés után szerezhették meg a rajongók Luke Skywalkert és Darth Vadert.

Azóta eltelt nem kevés idő alatt egyesek már komolyan gondolták a szabályozást, elsőként Belgium tiltotta ki a FIFA pontokat az országból (náluk már a játékosok nem vásárolhatnak január 31-étől). Most Írország és Németország is vizsgálódni kezdett, ugyanis a fiatalságra nézve nagyon károsnak tartják ezt a rendszert.

"Olyan országok, mint Belgium, Hollandia, Man-sziget, Kína, Japán és Ausztrália már a szerencsejátékok egy bizonyos formájaként kezelik a lootboxokat. Jelenleg több szabályozó testület 15 területen is vizsgálja ezt az ügyet, amelyek közül az egyik az Egyesült Államok Szövetségi és Kereskedelmi Bizottsága, kik a pay-to-win rendszer valóságtartalmát nyomozzák. Minden esetben mikor a mélyére ásunk, új és új módszerrel találkozunk a játékon belüli pénzkeresést illetően. Ezért nagyon fontos, hogy minél előbb felállítsunk hozzá egy jól működő szabályrendszert, így kordába tarthatnánk az iparágat." - nyilatkozta David Stanton, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Németországban is arra jutottak, hogy egyre nagyobb számban szerencsejáték függővé válnak a játékok miatt a fiatalok, azonban náluk a vizsgálat eredménye és a döntés megszületése valószínűleg márciusban várható.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!