Hearthstone gazdaságtan: mennyibe kerül megvásárolni az összes elérhető kártyát?

Hearthstone gazdaságtan: mennyibe kerül megvásárolni az összes elérhető kártyát?

A Hearthstone gazdaságtana rengeteg érdekességet rejt magában. Nézzük meg közösen, hogy mennyi valódi pénzt kell fektetni a játékba, ha minden kártyát magunkénak akarunk tudni!

A Hearthstone Mathematics csatornán hétről-hétre rövid oktatóvideók formájában tudhatunk meg még többet a Hearthstone mögött megbújó gazdasági összefüggésekről és folyamatokról. Ezúttal a középpontban a free2play és a prémium játékosok állnak. Mennyibe kerül valójában, ha minden lapot meg akarunk szerezni, melyik évben kellett a legkevesebbet költeni a játékra, mennyibe kerül egy kezdőnek most beszállni a játékba? Következzenek a válaszok!

Prémium és "free2play" játékosok

Mielőtt elmerülünk a gazdaságtan feneketlen mélységeiben érdemes felállítani a játékszabályokat. Két játékos kerül a képbe, akik nagyjából megfelelnek az uralkodó típusoknak. Az egyik a türelmes és kitartó free2play kártyás, a másik a hasonlóan kitartó játékos, aki még valódi pénzt is fektet a játékba. A közös pontok a két személy között az alábbiak:

  • Mindketten napi hat győzelmet szereznek, ezzel 20 aranyat zsákmányolnak
  • Minden nap megcsinálják a napi küldetéseket
  • Részt vesznek az eseményeken és szorgosan farmolják az aranyat

A prémium felhasználó minden kiegészítő és Adventure során kipótolja a hiányzó arany- és packmennyiséget valódi pénzzel, betöri a duplikációkat és legyártja a hiányzó kártyákat, ezzel a teljes kollekciót magáénak tudhatja.

Tények

Mielőtt elmerülnénk az infografikákban fontos tények, amik megalapozzák a Hearthstone gazdaságát.

  • A játék kezdetekor nagyjából 48 aranyat hozott a napi küldetés. Ez később változott a 80 goldos és 50 goldos küldetések bevezetésével és a 40 goldos questek kikerülésével
  • 2015-ben bejött a heti Tavern Brawl és a hónap végi Ranked Chestek, ezzel is plusz erőforrásokra tehetnek szert a játékosok
  • Az első években 310 pakk kellett ahhoz, hogy a 135 új lapot megszerezzük. Később ez lecsökkent 270-re köszönhetően annak, hogy nem lehet két ugyanolyan Legendaryt nyitni
  • Az Adventure-ök 3500 aranyba kerültek és "csak" 30 lapot kaptunk
  • 2017-től csak 135 új lapos kiegészítőket kapunk, az Adventure-öktől elbúcsúzhatunk végleg
  • 2018-ban megjelent az 50 rankos Hearthstone, amivel jobban szétszórták a játékosokat és még több jutalommal próbálták a kezdőket megtartani

A fenti grafika magáért beszél. Az induláskor kellett a legtöbbet költeni a játékra, mivel a Classic pakkokra épült az egész Hearthstone, amiket csak a napi küldetésekből lehetett farmolni. Ahogy telt az idő, úgy lehetett több pakknak megfelelő aranyat gyűjteni a játékosoknak, viszont a kezdőknek sokkal nehezebb volt belerázódnia a játékba, sőt mára már elképesztően nagyra rúg az a dollárhalom, ami kéne ahhoz, hogy megszerezzék az összes lapot. 

  • A legkevesebbet 2015-ben kellett költeni a játékra, ha az összes lapot meg akartunk szerezni. Éljenek az Adventure-ök!
  • A legtöbb valódi pénzt a játék indulásakor és az utóbbi két évben fordíthattunk a teljes kollekció megszerzésére
  • A veteránokat jobban jutalmazza a játék, de ez gyakorlatilag minden gyűjtögetős kártyajátékban így van
  • A grafikában nem vették figyelembe az egyszeri akciókat és az eseményeket, de a trend az jól megfigyelhető
  • A fejlesztők beálltak egy adott gazdasági stílusra, amit nem nagyon változtattak már az elmúlt években

Végezetül a fő konklúziója a számolgatásnak, hogy nagyjából 2300 dollárt, azaz 670000 forintot kellett rákölteni a játékra annak, aki amellett, hogy minden nap játszik a Hearthstone-nal az összes lapot is meg akarta szerezni a gyűjteményébe. Ez valószínű kevesebb az akcióknak köszönhetően, de egy 500000 forintos becsléssel nem lőhetünk nagyon mellé.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit költ a mesekártyázásra, de az biztos, hogy free2play módon esélytelen az, hogy az összes lappal rendelkezzünk, mivel minden egyes évben 405 új kártyát ad ki a Blizzard három új kiegészítőbe csomagolva.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!