Korrupció és hatalommal visszaélés: bűnösnek találták a koreai e-sport szövetség korábbi vezetőjét

Korrupció és hatalommal visszaélés: bűnösnek találták a koreai e-sport szövetség korábbi vezetőjét

League of Legends - Ahogyan minden iparágnak, úgy az e-sportnak is megvan a maga árnyoldala sajnos. Az külön meglepő, hogy egy ilyen eset pont ott történik, akikre egyébként fel szoktunk nézni.

Úgy tűnik pont került a koreai korrupciós ügyek végére. Utoljára még 2017 novemberében foglalkoztunk mi is a témával, ugyanis akkor merültek fel igen komoly vádak a KeSPA (Korean Esports Association) kapcsán, azon belül is a felső vezető réteget illetően. A KeSPA felel gyakorlatilag minden e-sport tevékenységért Dél-Koreában, valamint a játékok megjelenésébe, kiadásába és besorolásába is elég komoly beleszólása van. Ahogy azt akkor is leírtuk, szép nagy zsebre vágott összegek és egyéb gyanús tevékenységek kerültek napfényre. Ezek igencsak érzékenyen érintették a KeSPA volt vezetőjét, Jun Byung-junt. A korábbi vádakról az alábbi cikkben olvashattok bővebben.

Nos, bő egy évvel később úgy tűnik, hogy sikerült felgöngyölíteni az ügyet. Az előbb említett Jun Byung-junt bűnösnek találták az ellene felhozott vádakban, vagyis korrupcióban és a hatalommal való visszaélésben. A jelentés szerint több, mint 267 ezer dollárnyi kenőpénzt tett zsebre az elnöksége alatt a Lotte Home Shoppingtól és egyéb felektől is. Ezeknek köszönhetően nem megfelelően látta el elnöki pozícióját, játékok besorolását manipulálta, a mikrotranzakciók szabályzásával is sokszor volt túl elnéző, ami persze kedvezett több játékfejlesztőnek is. Mindezeken kívül a KeSPA-nak szánt erőforrásokat több alkalommal is saját célra használta fel, vagy éppen közvetlen embereit fizette ki belőle, akik szintén segédkeztek az ügyletekben.
213
Egyszer azonban minden jónak vége szakad és a több, mint egy éve tartó nyomozás a vádakat bebizonyította, melyek fényében Junt összesen 5 év börtönre ítélték. Mivel korábban saját pozícióját kihasználva fenyegetni próbálta a koreai pénzügyi minisztériumot –melynek korábban ő is tagja volt–, hogy összesen 1,7 millió dollárnyi wont csoportosítsanak át a KeSPA számára, anélkül, hogy azt rendesen dokumentálnánk, további egy év börtönt kapott még a másik öt mellé. El lehet képzelni, hogy a nyomtalanul szerzett pénzt bizonyára nem az ország e-sport jövőjének öregbítésére használta volna fel.

Ha mindez nem lenne elég, bár ez már apróság a fentiek fényében, 17 ezer dollárnyi illegális politikai forrást is elfogadott. A börtön mellé még egy nagyjából 335 ezer dollárnyi pénzbírságot is kapott, a szöuli kerületi bíróságtól.

Az biztos, hogy a következő 6 évben bőven lesz ideje átgondolni az eddigi tetteit.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!