A Simpsons fején találta az e-sport szöget, vagy mégsem?

A Simpsons fején találta az e-sport szöget, vagy mégsem?

League of Legends - Nem vagyunk filmkritikusok, viszont arra kíváncsiak voltunk, hogy mennyire találta el az e-sport dolgokat a Simpsons alkotó gárdája.

Ahogy azt korábban írtuk, a Simpson család egy e-sporttal foglalkozó részt adott ki legutóbb, melyben kikérték a Riot Games tanácsát is, így a játékrészletek nem véletlenül tűnhetnek majd ismerősnek. A cél a résszel az e-sport világ esszenciájának megfogása volt. Éppen ezért nagy érdeklődéssel vágtam bele a rész megnézésébe, hogy lássuk, mit is alkotott a méltán híres és sok LoL rajongónál jóval idősebb Simpsons sorozat. Az első különálló részt egyébként 1989 december 17-én mutatták be, azóta megállás nélkül, minden évben megy és eddig több, mint 650 részt gyártottak le.

A történettől, illetve a spoilerektől most eltekintenénk, inkább a rész e-sportra koncentráló elemeit szerettük volna kivizsgálni, hogy azok például mennyire állják meg a helyüket. Már az epizód elején felmerülnek olyan kérdések, mint a függőség, a legitimitás, a gamer szleng használata és persze a szülők, illetve a család viszonya az egész e-sport témához. Az egész egy fajta felvezetésnek tűnik, ami felkészíti a nézőt mindarra, ami vár rá ebben az epizódban. Itt fontos kiemelni, hogy a Simpson család nézőközössége, már csak abból kiindulva, hogy lassan 30 éve megy, valószínűleg nem csak és kizárólag a 18-35-ös korosztályból származik, tehát nem mindenki van otthon az e-sportban, mondhatni laikusok.

A "jó öreg online játék, nem lehet leállítani" témakörrel is szembesülhetünk, így Bart még egy viszonylag lehetetlen helyzet közben sem hagyhatja abba az online játékot, mert azzal cserben hagyná csapatát. Ennek kapcsán az online játékok egyik pozitívuma is felmerül, a csapatmunka és a koordináció. Eleinte persze Homer hozzáállása is ellenszenves, egészen addig, míg ki nem derül, hogy az e-sportban pénz is van. Nekünk ez evidens, de aki nem foglalkozott a témával mostanság és esetleg a 90-es, 2000-es évekből megmaradt sztereotípia van még a fejében, annak bizony meglepő lehet: a videojátékokkal komoly pénzt lehet keresni.

És itt indul be a sikervágy, belepillanthatunk az e-sport másik oldalába. A színpadon látott teljesítmény mindössze töredékrésze annak, amit az e-sportolók ténylegesen beletesznek. Bart, mint e-sportoló csak része a dolognak, de kell mellé egy csapatedző, illetve még egy személyi edző is, aki az egyéni képességeivel foglalkozik. Általános tanácsok hangzanak el, amiket jó eséllyel LoL-os közegekben is hallottunk, mint a különféle stratégiák, térkép kontroll és hasonlók. 

Kifigurázzák valamennyire a játékosok korát is, ahol a 19 már akár öregnek is mondható bizonyos játékokban. 

Barték először kicsiben kezdik, aztán eljutnak egy komolyabb tornára, bemutatva ezzel a sikerhez vezető utat. Meccsek közben a szokásos zsargon csendül fel, gank, trap, poke, engage, melyekkel nap mint nap találkozunk. Ezzel a versennyel pedig kvalifikálnak a világbajnokságra is, ami nyilván a legfelső szint már. A világbajnokság pedig hol máshol lenne, ha nem az e-sport Mekkájának számító Dél-Koreában. Itt egy kicsit belenézhetünk az e-sport kíméletlen oldalába, ahol az érdek szentesíti az eszközt és bárkit bármikor lecserélhetnek.

A világbajnokságon történteket most nem lőnénk le, ha esetleg ti is szeretnétek megnézni az epizódot. 

Összességében úgy érzem, hogy sikerült megragadni a lényeget, legalábbis amennyire a Simpson család kihozhatta belőle a maximumot. Véleményem szerint egy olyan epizódot raktak össze, amely mindkét tábort kiszolgálhatja. Egyrészről a gamerek megtalálják benne azt, amin mosolyogni lehet és egy kicsit görbe tükröt állít elénk, mint ezelőtt már oly sok minden más elé. Másrészről pedig, ha nem is egy teljesen átfogó, de legalább egy kezdetleges képed ad némi szarkazmussal fűszerezve azok számára, akik ez előtt nem tudták még azt sem, hogy az e-sportot eszik, vagy isszák-e.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!