Megvan a Baron, de hogyan tovább?

League of Legends -  A Baron egy hatalmas eszköz, amit sokszor nem használunk ki teljesen.

Megjelenése óta rengeteget változott a játék, mind fejlesztői, mind játékos szempontból. Egyre több és kreatívabb stratégiát fejlesztettek ki a profik, amikre hol válaszolt a Riot, hol pedig engedte kibontakozni a dolgokat. Egy valami viszont célját tekintve nem sokat változott: a Baron. Még mindig az egyik legfontosabb célpont a játékban, melyen akár meccsek sorsa is múlhat.

Hogy éppen kinek kedvez, viszont már változó lehet, ugyanúgy megnyerhetünk vele egy meccset, de egy nem jól előkészített Baron próbálkozás el is veszítheti nekünk az egészet. Nagyon könnyű hibázni vele, a jobbik eset pedig sokszor az, hogy messze nem annyi célpontot viszünk el vele, mint amennyit lehetne, így sokszor nem is használjuk ki igazán. Azt is lehetne mondani, hogy nagyobb a kockázat, mint a jutalom, de ez nem feltétlenül a Baron hibája. Szóval mit érdemes tudni erről az egészről?

Tegyük fel, hogy a Baront már megszereztük, mind az öt játékoson elérhető. Eddig sok csapat eljut, a probléma itt kezdődik, hogy miként kéne kihasználni, ugyanis ehhez már csapat szintű erőfeszítés szükségeltetik általában. Azt is tegyük hozzá, hogy a nagy átlagból kiindulva a meccs 25. és 35. perce között vagyunk, a legtöbb alkalommal ekkor dőlnek a Nexusok.

A számok

A Baron erősítés 3,5 percen keresztül hat, viszont általában haza kell térni egy-egy Baron harc, illetve megszerzés után, majd vissza is kell érni a pályára. A belső tornyokig pedig ez a procedúra nagyjából egy perc, tehát kevesebb, mint 3 percünk van ténylegesen ostromolni, azaz nagyjából 5 minionhullámig élvezhetjük hatását. Ez bizony elég sok minion és mivel már a 25. perc után vagyunk, minden egyes minionhullám rendelkezni fog egy-egy ágyús minionnal, ami a Baron szempontjából igen fontos. Ezek ugyanis elérik a tornyokat azok hatótávján kívülről is. A kulcsszó itt a türelem, a legtöbben itt rontják el.

Az ösvények elosztása

A Baron megszerzése mellett fontos az is, hogy milyen csapatkompozíciónk van. Ha eleve az ostromra építettük össze, van benne például egy nagy hatótávú lövész, sok poke sebzéssel, esetleg egy jó védvonallal, aki könnyedén visszaverheti a támadásokat, akkor egy ösvényen is mehetünk. Természetesen a középső ösvény a legfontosabb, elvégre ez a legrövidebb ösvény, itt tudunk a leghatékonyabban tevékenykedni. Ezt felülbírálhatja a minionok elhelyezkedése, főleg ha nem készítettük őket elő. Ha van olyan ösvény, ahol több hullám is felgyülemlett, érdemes oda menni. 

Ettől függetlenül a legtöbb kompozíció valószínűleg az 1-3-1 és a 1-4-0, vagy 0-4-1 felállásokból profitál majd leginkább. Így egyszerre kettő, de akár mindhárom ösvényen is érvényesíthetjük a buffot. Azt azért meg kell jegyezni, hogy ide sem árt a koordináció és a kommunikáció, a szétválásnak ugyanis megvannak a veszélyei. Esélyesebb, hogy az ellenfél megpróbál inkább az egyik ösvényre ráugrani, ahol az egy ember van. Ha őt elkapták, például rossz időzítés miatt, de erről később, már emberelőny mellett és eggyel kevesebb Baron erősítéssel szemben kell védekezniük. Pontosan ezért ne kezdjünk harcba ilyenkor, ha nem látunk mindenkit a pályán, egyébként meg hagyjuk inkább a minionokat dolgozni. Ami az egyedülálló emberkét illeti, legtöbbször a topos vagy a dzsungeles közül kerül ki, de számít az is, hogy mennyire mobilis, van-e TP-je, vagy hogy egyébként milyen gyorsan tud csatlakozni csapatához, illetve jól megállja-e a helyét 1 v 1 helyzetekben. Bizonyos esetekben ez akár egy mides is lehet.

Időzítés

A helyezkedés mellett az sem mindegy, hogy mit mikor csinálunk. Ezen is könnyű elbukni. Hiába visszük mindhárom ösvényre az erősítés, ha azok nincsenek megfelelően előkészítve és időzítve. A legfontosabb lépés az, hogy a minionhullámok lehetőleg egyszerre ütközzenek a tornyokkal, így ténylegesen megosztjuk az ellenfelet. Mivel az erősített minionok simán kitesznek egy plusz embert, ezzel nem tud versenyezni az ellenfél, így előbb-utóbb egyik ösvényt el kell engednie, de az is lehet, hogy két pad között a földre ül és kettőt is elveszít, mert nem tud döntést hozni. Mivel az ágyús minionok csak gyűlnek és gyűlnek, illetve mi is védjük őket, így minden ösvényen nem fognak tudni a végtelenségig védekezni, a tornyok pedig dőlni fognak. 

A konzisztencia és a folyamatos buff tartás viszont fontos. Elég egy pillanatra elhagyni az ösvényt és a minionokat, ha elveszítik a Baron erősítést, még ha valaki át is jön arra az ösvényre, az ágyús minionok besétálnak szépen a torony alá és máris ugrott az előnyünk. Az időzítés miatt sokkal inkább át kell gondolni a következő lépésünket, nem biztos, hogy az a legjobb ötlet, ha egyből leöljük az előttünk álló minionhullámot. Ezzel valóban gyorsabban toronyhoz érünk, de ahogy fentebb írtuk, ha mindez nem egyszerre történik a másik két ösvénnyel, a nyomás sokkal kisebb lesz.

Összegezzünk

Baron után az esetek nagy részében érdemes hazamenni vásárolni. Kompozíció alapján állapítsuk meg, melyik felállás fekszik nekünk leginkább (0-5-0, 1-3-1, 1-4-0, vagy 0-4-1). Nagyjából öt hullámból kell gazdálkodni, de azokban már valószínűleg lesz ágyús minion. Ne kezdjünk felesleges harcokba, főleg nem rálátás nélkül. Legyünk türelmesek, hagyjuk a minionokat dolgozni. Ne hagyjuk buff nélkül őket, különben besétálnak a torony alá és próbáljuk meg szinkronizálni a három ösvényt, hogy a minionok egyszerre érjenek a tornyokhoz/bázishoz.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!