Hulkeinstein elemez: melyik Shaman pakli lehet a rotáció nyertese?

Hulkeinstein elemez: melyik Shaman pakli lehet a rotáció nyertese?

A legnépszerűbb változatokat vette sorra Hulkeinstein. Hatalmas potenciál rejtőzik a Shamanban!

Az elmúlt hónapok messze legeredményesebb magyar versenyjátékosa, a LvL Up színeiben versenyző Hulkeinstein, megosztotta velünk meglátásait a Shamannal kapcsolatban. A jelenleg szenvedő Class a rotáció után ismét szerves része lehet a Standard metának, vagy továbbra is a Tier végtelenben kell keresni a deckeket?

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a classok elemzése a rotáció előtti állapotra szolgál, mintegy megalapozásként a hamarosan elkezdődő theorycraftokhoz. A példának okáért ezzel abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy ne gondolkozzatok azon, hogy egy lap hogy illik Deathrattle Hunterbe, ha egyértelműen látszik, hogy az archetípus megszűnik.

Mit kell tudni általánosságban a Shamanról?

"A Sámán alapvetően jó helyzetből várhatja a rotációt, hiszen talán övé volt a leggyengébb Death Knight és Legendary fegyver is. Ezen kívül az utóbbi 3 kiegészítő során használható legendákat kapott (Electra, Zentimo, Krag'wa), amik megalapozhatják a Class sikerességét. Továbbá gyakorlatilag a 2 legnagyobb bent maradó value Legendary is a Sámánnàl marad: Shudderwock és Hagatha is nagyon erős lesz az új kiegben. Ha 3-4 használható Class lap érkezik, akkor fogunk látni Tier 1-es decket. Amire a leginkább szüksége van a classnak, az egy erős 2/3 drop az aggrobb verziókban, illetve egy boardclear a kontroll archetípusokba."

Mielőtt belevágnánk a különböző változatokba, egy kis útmutató az elemzéshez. Az alábbi decklistek a jelenlegi metában előforduló Shaman típusok alapvető (Core) és kiegészítő (Popular) lapjait mutatják. Pirossal jelöltük a kirotáló lapokat.

Even Shaman

"Nem érdemes róla szót ejteni, a Genn nerffel természetesen megy a kukába."

Murloc Shaman

"Ez már egy jóval érdekesebb kérdés, hiszen a legtöbb jó Murloc a Classic szett része, bőven marad a deck gerincéből lap. Ami nagyon fog hiányozni, az a laphúzás lesz, hamar ki fog fogyni a deck. Ha érkezik Murloc support, akkor szerintem játszható lesz.

Shudder Shaman

"Alapvetően a jelenlegi control jellegű Shudderwock paklik lapjának nagy részétől elköszönünk, ugyanakkor szinte biztos, hogy fogunk kapni új használható Battlecry-okat, amik helyettesíthetik a kirotált lapokat. Amire szükség lesz még, az valamiféle heal. A tempó verzió nagyobb ütést kap a rotációnál, hiszen a deck alapját adó elementálok nagy része kirotál. A reményt viszont mindenképp megőrzi a deck, az említett Hagatha-Shudder duó nagyon erős late game opciókat ad Thrall hívőnek kezébe."

A legnagyobb nyertesről és a többi változatról a következő oldalon olvashattok!

Aggro Shaman

"A rotáció talán legnagyobb nyertese az egész játékban, a jelenleg játszott verzióból egyedül a könnyen helyettesíthető Fire Fly rotál ki. Ráadásul összességében is sokkal kevesebb board clear és heal lap lesz a DK-k kirotálásával, ezért a Doomhammer és Lava Burst hívei már kezdhetik is bontani a pezsgőt."

Token Shaman

"Ez a deck a value opciót veszíti el teljesen (Thrall, Unstable Evolution), ugyanakkor a deck alapötletét adó kis lények a Thunderhead jóvoltából továbbra is előcsalhatóak lesznek. A Bloodlust pedig annyira erős finisher lap, hogy garantáltan látni fogjuk egy alacsonyabb power levellel rendelkező metában."

Malygos Shaman

"Végül, de nem utolsó sorban kedvenc kék sárkányunkról is szót kell ejteni, aki ismét megúszta a HOF-ot (legnagyobb örömömre). A Boomsday megjelenése után többen próbálkoztak ezzel a deckkel, de hamar kiderült hogy nem játszható. Ez a rotációval megváltozhat, ha elég defenzív opciót kap a deck, akkor az Eureka által kicsalt Malygos reális win condition lehet az olcsó damage spellekkel."

Hagatha's Scheme lehet a megoldás a Control Shamannak?

"A Hagatha's Scheme egy rendben lévő lap, ami az esetek kevés százalékában lesz igazán OP - ha a Control Sámán kap healt és laphúzást, akkor viszont mindenképp érdemes lesz majd ezzel az archetípussal is komolyabban számolni, hiszen Hagatha ereje pótolhatja a Volcano hiányát."

Ami még mindig hiányzik a Shamannak, az egy jó két manás lény, mivel a Flametongue Totem nerf után kiüresedett ez a slot. Rengeteg kártya van még hátra a Rise of Shadows-ból, lehet a Blizzard is látja, hogy mire van szüksége igazán Thrallnak.

Kövessétek Hulkeinstein Facebook oldalát, ahol nagyszerű és részletes lapelemzéseket találtok, továbbá az MNEB eseményeivel kapcsolatban is olvashatjátok a személyes véleményét!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

 

Kövess Minket!