Hirdetés

Hulkeinstein meta elemzése: mit gondol egy top magyar játékos a Rise of Shadows első napjairól?

Loemifar | 19/04/13 09:57
Cikk mentése

A LvL Up kártyása, Hulkeinstein részletesen elemezte a Rise of Shadows metáját az első napok tapasztalatai után.

Hirdetés

A LvL Up csapatából ezúttal Hulkeinstein segített nekünk és nektek is, hogy jobban átlássuk, mit is hozott nekünk a Rise of Shadows és a rotáció. Ilyen részletes meta elemzést egy profi tollából még nem olvashattatok Magyarországon. Vágjunk is bele!

A Rise of Shadows keddi megjelenése óta már 3 nap telt el, így kezd körvonalazódni az, hogy milyen deckek érhetnek oda a meta legelejére, miután lecsitultak a kezdeti próbálkozások. Rögtön a megjelenés után pár órával világossá vált, hogy a kiegészítő előtt általam is sokat emlegetett classic Tempo Rugó lapok, illetve a Raiding Party gyakorlatilag önmagát építi meg és attól függetlenül, hogy a deck utolsó harmadába mit építünk, egy core 20 lapos szett gyakorlatilag jó húzással bármi ellen biztosítja a győzelmet. Különböző jellegű Tempo Rogue listákkal legalább 5-en elérték a Rank 1 legendet, köztük Orange-dzsel vagy Meativel.

Az igazán nagy boostot két lap jelentette a listának - egyrészt az EVIL Miscreant fantasztikusan nagy tempót ad a 2 Lackey-vel és a nehezen leszedhető 1/5-ös testtel (ami egyébként tökéletes Transformra és Rushra is a Lackey-k közül), valamint kiderült, hogy a Waggle Pick mégsem trash, ahogy sokan várták. Én már a megjelenés előtt elmondtam az elemző videónkban, hogy nem szabad lebecsülni a 4/2-es statok miatt, illetve a Deathrattle effekt is sokszor hasznos lehet. A 4 támadás azért igazán jelentős, mert így a Dread Corsair automatikusan kikerülhet a pástra, ráadásul a Raiding Partyból mindkét lapot felhúzzuk az esetek nagy részében. A képeken bal oldalon látható az általam core-nak titulált 20 lap, ami az összes tempo jellegű rugóba kötelező, a jobb oldalon pedig azokat a lapokat láthatjátok, amelyek a metától függően bekerülhetnek.

A második nap első fele ezek után arról szólt, hogy megtalálják a játékosok a tökéletes listát. Elkezdődött egy evolúció, ami megmutatta, hogy micsoda erő is rejlik hosszútávon a pakliban – 8 hasonló, de mégis különböző archetípust sikerült azonosítanom.

Kezdjünk az agresszívabb listákkal – az első képen egy kevés value-val rendelkező, face damage-et kimaxoló verziót láthattok, ami minél hamarabb végezni akar az ellenfelével. Talán ez a deck fog a legközelebb állni az Odd rugóhoz, illetve sokaknak eszébe juthat a Miracle archetípus is a rotáció előttről – gyakorlatilag ebbe kerül bele a Miscreant és a Waggle Pick. A második típus Orange elhíresült Rank 1 Legend listája, ami a korai damage-et midgame tempóra cserélte a Vendetta package-dzsel – jelenleg talán ez a legnépszerűbb lista az ára és Orange hírneve miatt. Érdemes megfigyelni, hogy ebbe listába a mirror matchek és a Waggle Pick deathrattle-je miatt már bekerült egy Ooze is. A harmadik iterációba már a teljes Togwaggle package is befért – Togi mellett 4 Lackey-generáló lapot futtat a deck a konzisztencia miatt.

1. Rogue kód: AAEBAaIHBLICyAOvBOf6Ag20AcsDzQPUBe4GiAfdCIYJpu8C+v4C1YwDj5cDiZsDAA==
2. Rogue kód: AAEBAaIHBLICyAOvBIoHDbQB7QLuBogH3QiGCcf4AtWMA4+XA5CXA/uaA/6aA4mbAwA=
3. Rogue kód: AAEBAaIHBLIC7QKKB5KXAw20Ae4GiAfdCIYJx/gC1YwDtJEDj5cDkJcD+5oD/poDiZsDAA==

A következő pakli ismát vágja a random lapokat generáló Vendetta-pakkot – helyette az early game konzisztenciát erősítő 1 dropok kerültek vissza, Zilliaxszel egyetemben. Ez tekinthető jelenleg az anti-aggro listának. Az 5-ös számú versenyző a 3-ashoz hasonlóan ismét a Togi package-re megy rá, ugyanakkor ide már nem fért be a burglar package – a korai curve és Togi nagyon erős effektje veszi át a hangsúlyt. A hatodik pakliban tűnik fel először Chef Nomi és Myra kombója late game opcióként vagy korai highrollként. A 7db 6/6-ot csak a Warrior és a Shaman tudja hatékonyan megoldani jelenleg – kikerült innen is a Vendetta-csomag hogy legyen hely a korai tempo lapoknak (Deadly Posion, Hench-Clan Thug).

4. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6AqCAA5KXAwy0Ac0D1AX1Be4GiAfdCIYJpu8C1YwDj5cDiZsDAA==
5. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAPNA68E5/oCkpcDDLQBywPUBe4GiAfdCIYJpu8C1YwDtJEDj5cDiZsDAA==
6. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6ApKXA9KZAwy0AcsDzQPUBe4GiAfdCIYJpu8C1YwDj5cDiZsDAA==

A 7. Pakliban együtt szerepel a Vendetta-pakk és Chef Nomi – az áldozat pedig Togwaggle lett – itt a folytonos nyomásgyakorlás után a Myra-Nomi kombó adhat egy plusz win conditiont. Végül pedig egy olyan paklit láthattok, amiben minden van – Togi, Vendetta-pakk és Myra+Nomi is. Természetesen itt némi tempótól és konzisztenciától kell elbúcsúznunk value-ért cserében. Ez a verzió ugyanakkor képes lehet megverni az első hármat counterelő deckeket is.

7. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6AqCAA9KZAwy0Ac0D1AXuBogHhgmm7wLH+ALVjAOQlwP+mgOJmwMA 
8. Rogue kód: AAEBAaIHCLICrwSKB8f4Auf6AqCAA5KXA9KZAwu0Ac0D7gaIB90IhgnVjAOPlwOQlwP+mgOJmwMA

Szerintem ebből a leírásból mindenkinek tisztán látszik két dolog:

  • A Tempo Rugó mint archetípus nagyon erős tud lenni ladderen és specialist formátumban is, ugyanis rengeteg módon fel lehet építeni és az ellenfélnek is meglepetésekben lehet része (kell-e készülni Nomira? Van-e Togwaggle, netán Shadowsteppel együtt?)
  • Egy Tier 1-es paklinak valószínűleg le kell tudnia győznie ezt a decket

De mi counterelheti a Tempo Rogue-ot? Következő oldalon erre is kitért Hulkeinstein!

Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?