Hova tűnt mumus, az ígéretes magyar topos?

Hova tűnt mumus, az ígéretes magyar topos?

League of Legends - Mumus egyike azon kevés magyaroknak, akiknek összejött többször is a nemzetközi csapat. Mégis, ez még nem egyenlő magával a sikerrel.

Egy időre eltűnt Mumus a szemünk elől, legalábbis nem mindig számolt be az eseményekről túl aktívan. Aki olvasta előző hírünket vele kapcsolatban, az tudhatja, hogy a brit MnM csapatához ment, hogy a UK LC-ben, vagyis az angol nemzeti ligában játsszon, természetesen itt is toposként.

Írt egy igencsak hosszú és velős posztot a TwitLongerre, hogy pontosan mi is van vele, ugyanis nem mindig számolt be az eseményekről, ezt ő maga is elismerte. Nem is feltétlenül csak az utóbbi időszakra tért ki, hanem az utolsó pár évre, hogy ő miként is élte meg életének és karrierjének ezen részét. A posztot az alábbi tweetben éritek el, angolul.

A történet 2017 végén kezdődik, ami egy borzalmas szezon volt Mumus számára, mivel úgy érezte, nem ért el semmit. Hiába végzett két fiókkal is Challengerben, a remélt ajánlatok és felkeresések a csapatoktól valahogy nem jöttek. Ettől nagyon kikészült, még a depressziót is említi. Azért élte meg akkora törésnek, mert ez a fajta lelki állapot nem volt jellemző rá, inkább egy életvidám emberként ismerték a legtöbben. Nagyon bizonyítani akart, hogy még mindig egy jó játékos, de nem érezte magát annak, az EU LCS-ben való szereplés álma pedig egyre távolabbinak tűnt...

Tavaly úgy döntött, Koreába repül a 8. szezon alatt, hogy ott keresse a fejlődés lehetőségét. Ezt meg is kapta az Ever8 csapatától, akik fogadták őt a gaming házukban és bár a dolgok itt sem voltak zökkenőmentesek eleinte, a végére sikeresen elérte a Challenger szintet a korai szerveren. Nagyon otthon érezte itt magát, ahol hasonló gondolkodású és fejlődésre vágyó játékosok között élhetett. Az is jót tett, hogy az Ever8 nagyon elismerően beszélt róla a végén, sőt biztatták, illetve egy úgynevezett ajánló levelet is kapott, elismerve tudását, amivel szinte bármelyik nagy csapatot megkereshette. Az LCK szintű játékosokkal is felvette a versenyt, így érthető volt, hogy önbizalma végre újra visszatalált hozzá. 

Sajnos az EU LCS ezúttal sem jött össze, de nyilván izgatottá válik az ember, ha azt mondják a környezetében, hogy álmai elérése közelebb van, mint gondolná. Mechanikailag sokat fejlődött és a koreai út után végül az orosz ROX-nál kötött ki. Minden szükséges kirakó a helyére került, hogy végre megmutassa magát. Itt nem is a játék, sokkal inkább a személyisége szólt közbe, ugyanis nem volt elgé határozott, nem védte meg a saját igazát. Ő volt a tipikus jó fiú, sosem nevelték arra, hogy álljon ki magáért és végül ez okozta ismét a bukását. Először csere lett belőle, majd végül a csapatból is távoznia kellett, amit utólag megért. A játéktudása idővel romlott és szép lassan már a csapattársai sem bíztak benne. Mai fejjel visszatekintve örül, hogy így alakultak a dolgok, egyrészt nagyon sokat tanult a játékról macro szinten, a kommunikáció fontosságáról, de ami a legfontosabb: saját magáról. Szembesülnie kellett a gyengéivel, hogy javítani tudjon rajtuk.

Ennek érdekében új szokásokat keresett, ugyanis kellett a változás, ha más eredményt szeretett volna elérni, hogy végre megüsse az EU LCS szintet. Nem egy egyszerű folyamat valamit, amit egész életedben csináltál, tudatosan elhagyni és leszokni róla. Elkezdett edzeni, rendbe hozta a napi beosztását, odafigyelt az alvásra és egészségesen táplálkozott. A legnagyobb változást azonban mégis egy apróságnak tűnő dolog hozta: elkezdett olvasni, napi fél órát, önfejlesztő témákban, mint a "The Power of Habit" (A szokás hatalma), "No More Mr. Nice Guy" (Nincs több jó fiúskodás) és sok mindent mást is. Persze még most is messze van a tökéletes állapottól, például kapcsolatépítésben és önkifejezésben úgy érzi sokat kell fejlődnie.

Végezetül elérkeztünk Mumus karrierjének jelenlegi állomásához, az MnM-hez és az angol ligához. "Ez lesz az én megváltásom" - mondta magának az év elején. Bár a korábbi időszak nem volt a legrózsásabb, készen állt arra, hogy megmutassa mit is tud igazán. Ezt a csapatával is tudatta, hogy csak a legjobb eredmény elfogadható számára és szeretne a lehető legerősebb formában játszani. A túlélés helyett a fejlődést kereste a meccsekben és ez meghozta a gyümölcsét. Fantasztikus egyéni eredményeket ért el a versenyen, egy elismert tank játékosból egy olyan lett, aki elég sok mindenhez ért és a szezonban 10 különböző hőst is behozott. Erre az egész angol ligában csak Magifelix és Exile volt még képes rajta kívül. 

A gyakorló meccseken is felvette a kesztyűt olyan toposok ellen, akikkel szemben korábban nehézkesen ment, egyre kevesebbszer halt és végül az összes topos közül őt kapták el a legritkábban. Végre úgy érezte, hogy ő is hozzájárul a csapat sikereihez. 4 MVP címet kapott és egyszer ugyan nem kapta meg, de a csapaton belül mindenki neki adta volna, illetve a ligán belüli toposok között is kiemelt játékosként beszéltek róla. Sajnos a rájátszásban kikaptak a Diabolus-tól, így az EU Masters reménye elúszott és attól fél, hogy ez torzítani fogja az emberek véleményét róla, mint játékos.

Összességében úgy érzi jó szezont zárt idén és hálás a MnM-nek az eddigi segítségéért, az utóbbi időben egyik legjobb hozzáállását és mentalitását tapasztalta meg ettől a csapattól. Ebben is látja fejlődésének sikerét és okát. Mindenkinek a lehető legjobbat kívánja és bár a Forge of the Champions versenyén még együtt fognak játszani, Mumusnak vannak időpontbeli ütközései, ezért engedélyt kapott arra, hogy más lehetőségek után is nézzen. 

Továbbra is tisztában van azzal, hogy az igazi álma, hogy egyszer az EU LCS-ben, azaz mostanra már csak LEC-ben szerepelhessen a legnagyobbak között még messze van. Azonban szeretné azt hinni, hogy idén tényleg a jó irányba tett egy nagy lépést és reméli, hogy hamarosan eljön az a nap, amikor tényleg a nagy színpadra léphet. Addig is nem fog mást tenni, mint dolgozni a játékán és saját magán, mint ember, hogy a lehető legjobbat hozza ki ebből. 

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban köszöni mindenkinek, aki eddig vele tartott ezen a kalandos úton és alig várja, hogy kiderüljön, mit tartogat még számára a jövő.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!