Érik Tyler1 újabb eltiltása?

Érik Tyler1 újabb eltiltása?

League of Legends - Hiába a korábbi ígéretek a Riottól, szemmel láthatóan nem nagyon foglalkoznak Tyler1 viselkedésével.

Egy érdekes poszt ütötte fel a fejét redditen, nagyjából egy nappal ezelőtt. A téma nem más, mint Tyler1 viselkedése. Már több, mint egy éve, hogy a Riot feloldotta Tyler1 ID banját és "visszafogadta" a LoL közösségbe. Azóta közös eseményük is volt, hiszen Tyler1 ott volt a tavalyi NA LCS nyári döntőjén és az All-Star gálán is. 

Egy ideig nagyjából minden rendben volt, bár a karakán stílusa Tylernek sosem tűnt el, azonban az utóbbi időben úgy tűnik újra elkezdett lefele haladni a lejtőn, ami a viselkedését illeti. Masterfiend posztja legalábbis erről ad tanúbizonyságot. Számos példát hoz fel, miután ő maga is kapott egy bant a saját fiókjára. Az tény, hogy Masterfiend meccsei sem makulátlanok, ő egyébként egy kisebb streamer, a különbség azonban szemmel látható és míg ő bant kapott, addig Tyler1 egyelőre szinte semmit. Ez azért is furcsa kissé, mivel a Riot kifejezetten kiemelte, hogy visszaengedését követően szorosan figyelemmel kísérik majd Tyler viselkedését és ha újra elkezd visszasüllyedni, akkor le fog csapni a banhammerrel. A mai napig ez nem történt meg, pedig vannak azért érdekes dolgok körülötte.

Masterfiend egyébként egy Challenger szintű játékos Észak-Amerikába és ismertető jegye, hogy trackpaddel játszik egér helyett. Banját követően levelet is írt a Riotnak.

Röviden összefoglalnám a lényeget: azt nehezményezi, hogy egyrészt a saját banját sem érti teljesen mindössze egy meccs alapján, ahol valóban rosszul teljesített, de nem szándékosan halt meg. A Veigar support valóban off meta, de egy LCS ADC-vel és egy igen jó támogatóval szemben kapott ki ösvényen, míg az ő lövésze Tyler1 volt, aki egyébként is pikkel rá, ennek hangot is ad állandóan a streamjén. Mivel Tyler1-et elég sokan nézik, a nézői rendszeresen inzultálják Masterfiendet a saját chatjén. Hiába próbálta meg elásni a csatabárdot a Twitch Conon, Tyler erre nem volt hajlandó, sőt a tömeg előtt retardáltnak nevezte Masterfiendet, megalázva őt ezzel. 

Azt is kiemeli, hogy leginkább egy automatizált válasznak érez mindent a fentebbi levelezésben és csak azt szeretné, ha valaki ténylegesen megnézné a meccset, nem csak a megszokott válaszokat kapná. Masterfiend úgy érzi, hogy inkább személyes alapon ilyen a viszonyulása Tyler1-nek hozzá és ha a legkisebb hibát is elköveti, ami bárkivel előfordulhat, azonnal kapja az ívet teljes lendülettel. Erre már más streamerek is felfigyeltek, mint például Yassuo, aki egyáltalán nem ért egyet Tyler1-gyel.

Véleménye szerint pont ez a hozzáállás az, ami arra készteti az embereket, hogy rosszabbul játsszanak Tyler1 meccsein, mert mindenkinek beszól, mindenkit leszól és még a nézői is csak azért átmennek másokhoz, hogy beszóljanak neki, nem is akárhogyan. Elég ha csak feltűnik egy-egy meccsben és már alapból megy a flame, hogy egy rossz játékos, ghostol stb. Valószínűleg ti sem tudnátok őszintén tryhardolni egy ilyen ember mellett.

06

Ahogy korábban említettük, a poszt írója, Masterfiend is kapott egy 14 napos bant. 

Az érdekesség, hogy a ban okaként, mindössze egy mérkőzés van feltüntetve, ez pont egy közös meccs Tylerrel, amit említett, hogy Sneaky ellen és egy jó support ellen toltak. Sneaky Kai'Saja eléggé megindult.

Bizonyára mindenkinek volt már rosszabb meccse, ehhez hasonló biztosan, de azt is meg merem kockáztatni, hogy még akár ennél is rosszabb, mégsem kaptunk azonnal 14 napos tiltást. Teemó-t, azaz Veigart kell nézni, 2/10/8-cal egy kerek 1,0 KDA-t hozott össze. Nem túl jó, de nem is feltétlenül a legrosszabb. Azt is hozzátette, hogy gyakran játszik nem meta hősöket, amikor supportot kap, egyébként jungle main, és látható hogy bár nem kiemelkedő a győzelmi aránya Veigarral, nem is annyira rossz, mondhatni átlagos.

Még egy elemző videót is csinált, ahol megnézte, mikor hol és miért halt meg. Elismeri, hogy nem volt a legjobb meccse, de nem direkt játszott rosszul.

A következő oldalon számos T1 példával folytatjuk, amiért szinte semmilyen büntetést nem kapott, illetve egy konklúzióval!

Masterfiend is kiemeli ezek után, hogy Tyler1 egyszer már kapott ID bant, azaz egyáltalán nem játszhatott és a Riot tényleg annak fényében engedte őt vissza egyáltalán, hogy ha bármilyen tiltást vagy korlátozást kap, nem lesznek restek visszaállítani a korábbi tiltását. Három nappal ezelőtt Tyler1 chat korlátozást kapott, nyilván azt sem ok nélkül.

Az utóbbi időben megint előszedte korábbi stílusát, amiért anno az ID banját kapta. Masterfiend számos példát szedett össze és bizonyára ez nem az összes. Az alábbi klipben például nem mást olt szét egyrészt a játéktudása, másrészt a kinézete miatt, mint a jelenleg LCS első Team Liquid dzsungelesét, Xmithie-t, csak mert neki is volt egy rosszabb meccse.

Ez csak egy példa, de van még bőven. Ivern ADC egy tétmeccsen: valljuk be, nem túl életképes és felvetődik a kérdés, hogy mennyire is veszi komolyan a mérkőzést ezen a ponton.

Van itt 0 9-es Kindred ADC is.

Predator + Ghost + Teleport Heimerdinger ADC, ami szintén megkérdőjelezhető választás a meta szempontjából, főleg ezekkel a rúnákkal és idézői képességekkel, amiért elvileg Masterfiendet is bannolták.

Akad olyan, hogy már hősválasztás során beközli, hogy ő most funolni fog, nem igazán veszi komolyan a meccset, csak gőzt akar kiadni. Te hogyan reagálnál erre, ha mondjuk épp promoban vagy?

Volt itt már Janna ADC is, amit ugyan EU LCS-ben láttunk, de az tavaly, a 8.11 környékén volt, illetve egy 4 13-as Vayne-t is produkált.


A fentebbi Vayne meccsen az első halál után kijelentette, hogy nem érdekli már semmi és meg fog halni azon a meccsen vagy hússzor, úgy látszik végül "csak" 13-szor jött össze neki.

Egy nappal ezelőtt pedig jött egy 0 7-es Sona ADC, valamint egy 4 18-as Annie ADC is.


Egy szó, mint száz, nem egy és nem két esetről van szó, hanem számosról. Ezek az incidensek ráadásul mind a tiltás feloldása után történtek. 

Nézzük akkor a mérleg két oldalát. Masterfiend egy rossz meccs után azonnal bant kapott és míg kissé erős kijelentés, hogy csak azért, mert Tyler1 volt csapattársa, ekkora hatalmas talán még neki sincs, de bizonyára ez is szerepet játszott a dologban. Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés: ha kis streamerként ennyi elég ahhoz, hogy bant kapj, akkor nagy streamerként még mennyi mindent engedhetsz meg magadnak, mielőtt a Riot tesz valamit?

Persze érthető a másik oldal is valamennyire, Tyler1 a LoL arca jelenleg Twitchcsen, és bizonyára rengeteg nézettséget, no meg ingyen reklámot hoz a Riotnak. Viszont talán pont emiatt kellene a Riotnak sokkal nagyobb elvárásokat támasztania felé, mivel a LoL az ő előadásában kerül nagyon sok ember elé. Valóban ezt a példát akarják mutatni a közösség felé? Rendben van az, hogy egy adott embert a puszta személye miatt minden egyes meccsen elő lehet venni, nyilvánosan megalázni, majd még a saját streamjén is inzultálni és a nézőkben indulatokat kelteni vele szemben? 

06

Masterfiend legnagyobb baja nem is az, hogy ő 14 napos tiltást kapott, sokkal inkább a kettős mérce. Nyilvánvalóan nem egy igazságos világban élünk és némi részrehajlás mindig is lesz a nagyobb streamerek javára, ami egy bizonyos szintig még érthető is. De ez az egész jelenség mostanra akkora méreteket öltött, hogy már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, főleg Tyler1 múltjának fényében és a Riot korábbi kijelentése alapján, miszerint szigorúbban kezelik majd az ügyét.

A support válasza is kissé érdekes az egészre, tényleg mintha csak egy előre megírt forgatókönyvből másolnának ki válaszokat, de érdemi vizsgálódás nem nagyon történt, vagy ha mégis, akkor csak Masterfiend ügyében. Ott is maximum annyit tudtak megállapítani, hogy volt egy rosszabb meccse egy off meta választással egy LCS ADC-vel szemben, ahol gyengén szerepelt és máris jött a büntetés.

Ha ez önmagában egy meccs után 14 napos tiltást ér, akkor a fentebbi T1 példákkal mi a helyzet? Azokra hol a méltó büntetés? Vagy ha valaki elég sok nézőt tud hozni a Riotnak akkor már minden mindegy? Masterfiend csak egy dolgot kért: egyenlő bánásmódot és a szabályok érvényesítését mindenkire egyaránt, de láthatóan ezt megvitatni sem akarta a support. Részben érthető, hiszen más ügyéhez Masterfiendnek sincs köze, de tekintve, hogy mekkora ismertséggel rendelkezik Tyler1 és hogy milyen véleményvezér, valami nyilvános megszólalást intézhetne a Riot Games, hogy pontosan mi is a helyzet az ügyével és hogy miért nem történt eddig semmilyen válaszlépés részükről az újra csak toxic viselkedésbe visszasüllyedő Tyler1 esetében.

Szerinted jogos Masterfiend kiakadása, Tyler1 valóban megérdemelne egy komolyabb büntetést?

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!