Dániában új szintre lép az e-sport, ennek örömére a miniszterelnök is beszállt egy meccsre

Dániában új szintre lép az e-sport, ennek örömére a miniszterelnök is beszállt egy meccsre

CS:GO - Az Astralis csapatával játszott Lars Løkke Rasmussen, a dán miniszterelnök.

Az e-sport egyre nagyobb térnyerése mellett, az is vitathatatlan, hogy Dánia Európa, de talán az egész világ élén áll, ha az e-sport támogatottságáról van szó. És itt most nem csak arra gondolok, hogy az Astralis csapatát többször köszöntötte már személyesen a dán miniszterelnök, hanem arra, hogy gla1ve és csapata egyenrangúan van kezelve bármely másik dán sportcsapattal, élvezik kormányuk támogatását és a dán oktatás mindennapjaiban is fontos szereplő az e-sport.

Számos dán játékost tudnánk sorolni, akár LoL-ból, akár a Super Smash Bros. játékból, de egyértelműen a CS:GO-ban versenyző Astralis jelenleg a dán e-sport csúcsa. Ezért is vesznek részt ők is Dánia kormányának új tervezetének megalkotásában, ami egy új szintre emeli majd az e-sportot országukban. 

"Egy megfelelő rendszert kell biztosítanunk az e-sportnak. Gyorsan növekvő és gazdasági szempontból is kiemelkedő helyet foglal el az e-sport Dániában, játékosaink a világ legjobbjai között vannak. A fiatalok szokásai és szocializálódásuk sokat változott, ami számos lehetőséget rejt magában. Persze aggályok is felmerülhetnek, különösen a szülők szemében, pontosan ezek ismertetésére és megbeszélésére fog szolgálni az az e-sport bizottság, amit még a nyár előtt felállítunk." - mondta Mette Bock, Kulturális miniszter. 

Néhány pontot is ismertetett a programból, ami a dán e-sport fejlődését szolgálja majd:

  • egy fenntartható rendszer megalkotása a dán e-sport számára
  • a nemzeti tehetségek képzésének megerősítése
  • az e-sport népszerűsítését lehetővé tevő program megalkotása, ami kiterjed a közösség támogatására, a csalók, csalások és a szerencsejáték kezelésére is
  • az egyes szervezetek és játékosok minél nagyobb támogatása
  • a női játékosok segítése és támogatása
  • az e-sport kereskedelmi és foglalkoztatottsági lehetőségeinek feltárása és fejlesztése
  • egyéb pontok kidolgozása, mint például az e-sportot támogató törvények megalkotása

A napokban tartott média nap alkalmával az Astralis csapatát újfent meglátogatta nem csak Mette Bock, de Lars Løkke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke is, akik a jövőbeli közös munka megtárgyalása után, még egy CS:GO meccsre is leültek a világelső Astralis játékosaival. 

"Egyértelműen követendő példák az Astralis játékosai. Rengeteg fiatal játszik Dániában, a legfrissebb számok szerint, a fiatalok 96%-a minimum heti két alkalommal játszik valamilyen videojátékkal. (...) Őszintén szólva, a kollégáim közül rengeteg ítélik az e-sportot, mint sportot, de be fogjuk nekik bizonyítani, hogy tévednek."

Remek látni, hogy egy ország vezetőbeosztású politikusai ennyire kiállnak az e-sport mellett, még akkor is, ha ők is tudják, hogy saját köreikben sem vélekedik mindenki úgy, mint ők. Biztos vagyok benne, hogy ha a fenti pontok közül csak néhány fog megvalósulni, az is nagy hatással lesz a dán e-sportra és reméljük, hogy ez ösztönzően hat majd más országok kormányára is.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!