Hirdetés

A győzelmi arány csak szerencse kérdése lenne?

Scheff | 19/05/09 08:50
Cikk mentése

Vajon összefügg a játéktudás a győzelmi aránnyal, vagy a szerencse dönti el, hogy miképp alakul a nyert meccsek százalékos aránya?

Hirdetés

A győzelmi arány egyike a World of Tanks legvitatottabb témáinak, ugyanis a kérdésben a játékosok két táborra szakadnak. Az egyik csoport szerint a győzelmi arány összefügg a teljesítményeddel, míg a másik álláspont szerint csak szerencse kérdése, hogy miképp alakul a nyert meccsek százalékos aránya.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy egy szép napon elhatározta, hogy leül kicsit játszani, de 10-20 csatából szinte egyet sem nyert, vagy épp olyan körben veszített, ahol átlag fölötti teljesítményt nyújtott. Ebből mire lehet következtetni? Természetesen arra, hogy a játékos hozzájárulása mit sem befolyásol a győzelmi arányon.

Mi az igazság?

Bár a győzelmi arányt valóban nem lehet olyan látványosan emelni, mint a személyes értékelést, ugyanakkor rendkívül sokat elmond egy játékos tudásáról, hogy 50% alatti, 50% körüli vagy épp jóval 50% fölötti győzelmi aránnyal rendelkezik. A győzelmi arány ugyanis komplex elemekből áll össze, amik egy részét a statisztika is kijelzi, míg egy-két rejtett elemet nem.

Különbségek a tankosztályok között

Általánosságban elmondható, hogy a mérkőzéseket a tüzérekkel és a tankvadászokkal lehet a legkevésbé befolyásolni, míg a könnyű, közepes és nehéz tankokkal van a legnagyobb hatásod a csatákra nézve.

A jelenlegi játékmenetben elsősorban azok az egységek viszik a prímet, amik mozgékonyak, jó tűzerővel rendelkeznek, ráadásul páncélzatuk is van. Ez elsősorban a szovjet közepes és nehéz tankokra mondható el, mint például az Object 907, Object 260, Object 430U és így tovább.

A könnyű tankoddal S-től C-ig nagyokat alkothatsz, de a többi pályán rá vagy utalva a csapatra, tehát az a különbség az előző bekezdésben ismertetett tankokhoz képest, hogy azokkal akár egyszemélyes hadseregként is funkcionálhatsz, míg egy felderítővel nem.

A győzelmi arányért tenni kell

Amikor a győzelmi arány növeléséről beszélünk, akkor nem arra gondolunk, hogy betárazod a prémium lövedéket, majd egymagad lemészárolod a teljes ellenséges csapatot. Ez nem lehetséges. Ellenben van néhány olyan lehetőség, amiket érdemes kihasználni.

1.) Használj optikát, és hozd lövéshelyzetbe a társaidat. Utóbbinál akár úgynevezett proxy felderítésre is gondolhatsz, ahol te ugyan fedezékben vagy, de az 50 méteren belül lévő ellenségeket spottolod, akiket aztán a többiek lelőnek.

2.) Keresd a leghatékonyabb megoldást a minél több ellenséges tank megsemmisítésére. Ha egy tankban alig van HP, akkor semmisítsd meg, de ha többen vagytok egy tankra, ami éppen menekülni próbál, akkor lődd le a láncát, hogy a többiek kivégezhessék.

3.) Ne vesztegesd a lőszert átütethetetlen egységekre. Keress puha célpontokat, amiket biztosan sebezhetsz.

4.) Szúrd ki az ellenfél szemét, azaz keresd a felderítőket. (Különösen igaz az S-től A-ig terjedő pályákon.)

5.) Foglalj, ha már nincs más lehetőség, és védd meg a bázist, ha az ellenfél foglal. Utóbbinál hasznos lehet, ha már azelőtt megindulsz visszafelé, mielőtt az ellenfél tényleges beállna a foglalókörbe, hiszen ezzel időt nyersz.

6.) Kommunikálj a társaiddal! Nem kell világmegváltó taktikai géniuszt játszani, de hasznos lehet, ha egy adott helyzetben felhívod a csapattársad figyelmét a lehetőségekre. Talán csak bizonytalan azt illetően, hogy mit csináljon, és csak egy kis lökésre vágyik. 

A győzelmi arány tehát függ a játékos kvalitásaitól, illetve attól, hogy milyen tankkal játszik. Elképzelhető, hogy egy kimagasló tudással rendelkező játékos nem sokkal hoz jobb győzelmi arányt, mint egy nála rosszabb, de higgyétek el, hogy hatalmas a különbség egy 52%-os és 57%-os játékos között. Végül, de nem utolsó sorban pedig ne feledjétek, hogy a győzelmi arány csak nagy merítésnél mutat valós értéket, tehát sose nézzétek, hogy egy adott napon milyen győzelmi aránnyal zártatok.

Te azok táborát erősíted, akik szerint a győzelmi arány csak szerencse kérdése, vagy azokét, akik szerint összefügg a játéktudással? Szerinted milyen győzelmi aránytól számít valaki jó játékosnak?

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Hirdetés
21 db hozzászólás
 • hungarian_tanker 2 hónapja
  Nem értek egyet. Abszolút véletlen, hogy nyerő vagy vesztes csapatban kapsz helyet, hiszen ahogy írtad: "épp olyan körben veszített, ahol átlag fölötti teljesítményt nyújtott." Vagyis, lehet veszíteni úgy is, ha betartod a jó tanácsokat, és jó teljesítményt nyújtasz, de a csapat, különböző okokból: tankállomány, stockos tankok, egyéni küldetések, fáradság, bal***ság vagy önzés miatt, bukja a csatát. De éppen úgy nyerhetsz is, miközben egy lövést sem adsz le. Ezért a 50 % -os winrate +- 10 % -s szórással teljesen elfogadott mindenkinél és a pillanatnyi részsorozat dönti el, hogy éppen hogy állsz.
  0 1 Válasz
  • MrMiszter 2 hónapja hungarian_tanker
   Ez nem véletlen, a wg egy csomó meccset elad....
   0 0 Válasz
  • Ergo_Proxy_ 2 hónapja hungarian_tanker
   Ezt a marhaságot te se gondolod komolyan igaz? 50% +-10 csak a szerencsén múlik?! Akkor miért van az, hogy a jobb játékosoknak a győzelmi aránya is jobb, persze előfordul, hogy tökéletes teljesítménnyel is vereség a vége, vagy hamar kilőnek és mégis nyer a csapat, de aki konzisztensen jól és hasznosan játszik, annak ez bizony meglátszik a győzelmi arányán. Egy type5-el a bokorban gubbasztva nem fog senki ráhatással lenni a csatára, láttam már ilyen és ehhez hasonló játékosokat, 42% win rate-el, szóval ha nem jó a győzelmi arányod, és ezért ez a véleményed, ne ringasd magad abba a tévhitbe, hogy te mindig szar csapatba kerülsz.
   0 0 Válasz
   • MrMiszter 2 hónapja Ergo_Proxy_
    Jaj az unicumoknak alapból adja a játék...., nekem ne mondja senki se hogy nem.
    0 0 Válasz
    • Ergo_Proxy_ 2 hónapja MrMiszter
     Igen ők nem prémium előfizetést vettek hanem unicomot. Van a shopban, vegyél!
     0 0 Válasz
   • nagypal 2 hónapja Ergo_Proxy_
    Önellentmondással érvelsz. Miből gondolod, hogy valaki jobb játékos? Magasabb a WR-je ezzel lesz jobb és ezért lesz magasabb a WR-je? Tudod ahogy az RNG függvénye a WR és a sebzés is. Ugyanis hiába van tiszta célpont, hiába lősz ha lepattan, sghosshell vagy nem sebez. alacsonyabb sebzéseket dobálva az összsebzés is kisebb lesz. A játékban -+25%-al lösz és nem azzal az értékkel amit a wikin írnak. Ha összeadod az ellenfél RNG-jével akkor +-50% a különbség lehet egy adott csatában. Ez nagyon sok. Nem túlzás, ha kijelentjük hogy a WoT tulajdonképpen egy szerencsejáték.
    0 0 Válasz
    • Ergo_Proxy_ 2 hónapja nagypal
     Önellentmondás, remélem most nem azzal jössz, hogy a wn8, vagy akár a személyes értékelés, és a win rate is, nem mutat meg semmit, mert minden rng kérdése. Te ezt komolyan elhiszed? Ha megnézed a jobb játékosok ezen mutatóit, nekik ez mind az átlag felett van, te se gondolhatod komolyan, hogy csak őket segíti az rng, mutass akkor olyan játékost akinek kellően sok csatálya van a merítéshez, tehát már több ezer, és minden statisztikája rossz, de a győzelmi aránya 56-60%, mert akkor lennie kell ilyennek is nem?
     1 0 Válasz
     • nagypal 2 hónapja Ergo_Proxy_
      Nem bizonyíthatod az érveddel a bizonyítani akart érvet. Remélem érted, hol az önellentmondás. Te azt mondod a jó játékosoknak magas a WR-jük, de mégis mi alapján ítélsz valakit jó játékosnak? A WR alapján. Ez önellentmondás ! Akinek magas a WR-je az többet használt prémium fiókot, mivel tapasztalatunk szerint magasabb WR-t dob a rendszer mint sima fioknál. Akkor aki fizet az jó játékos lenne? Már az 1v1-et sem tekintik mérvadónak, mert RNG kérdése az is. Sokat sebzel : az is RNG kérdése. Ha magasabb rollokat kapsz több lesz az átlagsebzésed is, ez is az RNG és a fiók függvénye vagy lehet véletlen is. Hátul kempeléssel, lesipuskázással szintén több lesz a dmg-ed. Kétlem, hogy a kempelők, prém fiókosok jó játékosok lennének...
      0 0 Válasz
      • Ergo_Proxy_ 1 hónapja nagypal
       Ez nem ellentmondás hanem összefüggés, akinek magas a győzelmi aránya az prém fiókot használ?! Ezt még is mivel bizonyítod, hogy "ti" azt érzitek, érdekes, én nem érzem. Ha felmész a wot eu oldalára megtudod nézni, hogy mondjuk személyes értékelés alapján sorrendbe tett legjobb 1000 játékosnak milyen a győzelmi aránya, olyat is alig találni akinek 55% alatt lenne, a nagy részüknek 60% felett van. Te komolyan azt hiszed, hogy ezek azért sebeznek sokat, mert prémium fiókjuk van? Mutass már egy olyan accountot akinek mondjuk tök jó a wn8-a, de a győzelmi aránya 50% alatt van mert őt szívatja az mm.
       0 0 Válasz
   • hungarian_tanker 2 hónapja Ergo_Proxy_
    A marhaság az, amit te írsz, vagy szövegértési gondjaid vannak. Pont te írod, hogy a bokorban gubbasztva is lehet valakinek 42 %-s win rétje. Meg úgy is , ha top sebző, de a csapat veszít. "Állítólag" az mm nem veszi figyelembe a játékosok teljesítményét vagy a tank állapotát, akkor a nagy számok törvénye alapján az átlag az 50 %-hoz közelít mindenkinél. +- 10 % a pillanatnyi szórás. Szívesen!
    0 0 Válasz
    • Ergo_Proxy_ 1 hónapja hungarian_tanker
     Ha nagyon lesarkítva nézzük, ha valaki top sebző mondjuk minden csatában, annak a büdös életbe nem lesz 42%-os győzelmi aránya(nyilván az overallra gondolok, nem arra, hogy egy nap a tíz csatából mennyit nyer meg valaki), míg a nehézzel bokorban gubbasztónak jó eséllyel igen. Ha valaki minden csatában top sebző, akkor se fogja minden csatáját megnyerni, de nagyobb ráhatása van, így biztos, hogy több győztes ütközete lesz mint annak aki mondjuk csak várja, hogy történjenek a dolgok egy bokorban. Több ezer csata alatt ezek pedig sok sok százalékos eltérést fognak mutatni a játékosok között, ha megnézed a player ranking listákat, személyes értékelés alapján, vagy wn8 alapján akkor látszik, hogy akik ezeknek a listáknak az elejébe vannak azok jóval többször jönnek ki győztesen egy csatából mint azok akik a végén kullognak.
     0 0 Válasz
 • nagypal 2 hónapja
  A winrate akár tetszik, akár nem függvénye annak milyen fiókkal játszol. Én a kezdetektől játszom és gyakran váltok sima/prém közt. Egyöntetűen tapasztalom, amikor prém fiókkal megyek sokkal többet vagyok top tier. Több lövést ad be. Magasabb rollokat tudok lőni. Magyarán az RNG hátszelét élvezem. Szignifikánsan jobb WR-eket megyek akármilyen intervallumról is legyen szó ; napi, heti, havi. Prémium fiókkal a rosszabb körök után is kompenzál egy jobb szériával Mindamellett, amikor sima fiókkal játszok siralmasan adja az RNG-t és nagyon alacsony a WR-em is, akár milyen OP tankkal megyek. Még amikor sokat sebzek + spotolok, bizony akkor is vesztes szériákat dob. Szinte állandó szívás az élet prém fiók nélkül. Biztosan léteznek rejtett algoritmusok. Mindenki ezt tapasztalja. Nyilván a wg is a pénzből él, ezzel nem lenne baj. A gond az, hogy nagyon éles a kontraszt a két világ közt. Amikor nem veszek prémet, mert egyszerűen csak nem fejlesztek a sorozatos nerfek miatt semmit, akkor bizony nagyon siralmasan megy,, akármit is teszek és ez elkeserítő. Nem véletlen hagyják el ezt a manipulált játékot egyre többen.
  0 0 Válasz
 • B_O_N_D 2 hónapja
  nem a tankokal van baj hanem a csapatokal a játékosok egyszerüen oda dobják magukat az eneminek pl. tigris 2 vel elmegy szotplni skorpióval az első közöt megy a hevi az arti mögé bujik ! stb egyszerüen elfelejteték hogy kel jácani elég ha 1- 2emberel töb tapasztalatal van és nyernek nameg hogy midig menek a killre PL. 4 tank nálun 6 tank az eneminé a mi négy tankunk átöri az enemi védelmét és már az elenség bázisánál van nem álnak be foglalni hanem viszafordulnak meghalni ITT a baj nem a tankokal
  0 0 Válasz
 • Gyorscsiga 2 hónapja
  A győzelmi arány több dologtól függ egyszerre. A csapattól, mert egy jó játékos sem tud sokat tenni, ha a meccs 3. percében már 8:1-re vezet az ellenfél. Egyéni teljesítménytől: mennyire használja jól az adott tankot az adott pályán. Alkalmazkodik-e a csapathoz? Pl, ha mindenki hátul campel, akkor csak annyira megy előre hogy tudjon spotolni, vagy egyszemélyes hadsereget játszik? Mennyire ismeri a tankok páncélzatát? STB. A fenti dolgok elegyéből jön ki a győzelmi arány sok meccsre vetítve. Amúgy meg játszani kell szeretni, nem csak győzni. Van izgalmas vesztes ütközet, és van tök unalmas győzelem is. Ezért jó a WOT, mert 5-10 perc egy kör, ha nem jó a kövi jobb lehet!
  0 0 Válasz
 • veteo 2 hónapja
  Lehet mindenféle elméleteket gyártani, de ha megnézzük, akkor a jó értékelések, jó %-al járnak, a gyengék gyengével. Lehet kozmetikázni low tieres tankokkal, de az annyit is ér... E mellett ami segíthet, ha szakaszban játszik az ember és, ésszel teszi, (nyilván nem a térkép 2 különböző részén vitézkedni, hanem összedolgozni.) az tud segíteni a winrate-n kevésbé jó teljesítmény mellett is.
  0 0 Válasz
 • tinglitanki 2 hónapja
  Saját értékeléseimet nézve nulla vagy ahhoz közeli a kapcsolat, a wn8 folyamatosan emelkedik miközben wr egy tizedet sem mozdul. Általában random csatákat megyek (99%) 5 - 10 tier-ig és bizony végezhetek 7es tankkal elsőként a 9esek ellen mégis bukás vagy fordítva. Átlagos vagy az alatti játékosnak tartom magam de néha nagyon adja, néha még b... hatom. Véleményem szerint wr csak egy statisztikai adat a játékosok pill állapotát, felkészültségét, nem igazán képes tükrözni. Ha nem így lenne: Nem most tévednék először
  0 0 Válasz
 • MrMiszter 2 hónapja
  Ez egy nagy ***ség ezen a rohadt játékon múlik minden, nekem ne mondja senki hogy 120 csatából van 35% win ratem, az ellenség televan top klánokkal nálunk meg botok, ha adja a játék akkor jó és kész.
  0 0 Válasz
 • Menjeninnen1972 2 hónapja
  Akkor hogy lehet hogy bukok ötöt,utána nyerek tízet,pedig két óra alatt nem leszek jobb játékos
  0 0 Válasz
 • Ergo_Proxy_ 2 hónapja
  Hat éve játszok a játékkal, de vicces, hogy még mindig sokan azt hiszik, hogy WG-nél van egy gomb, amire rá van írva a neve, és azt megnyomják, hogy most jól sz@pni fogsz. Magába senki nem néz, hogy talán azért nem megy olyan jól a játék mert nem annyira jó játékos(hozzá tenném nincs ezzel semmi gáz, vannak ennél fontosabb dolgok az életben), a magyar wot közösségben mindenki unicum, csak az nem akit mindig szar csapatba tesz, és személyesen őt szopatja az RNG. Szóval durva, hogy ennyi év után is ugyan ezt a nótát fújja mindenki, ja meg persze a premiummal jobb lesz a winrate, ez a másik kedvenc lemezem amit sokan feltesznek, érdekes, én sose éreztem, hogy bármi változna attól, hogy épp van e prémium az accomon.
  1 0 Válasz
 • tinglitanki 2 hónapja
  Feltételezem a top játékosok többet mennek szakaszba top társaikkal így jóval többet adnak a vegeredmenyhez egy csatában. Ergo javul wr
  0 0 Válasz
 • Vidra_ 2 hónapja
  Olyat tudnék mondani, de olyat! De nem mondok. Csak szelíden. 1. RNG: A Nagy Hadúr! Eldönti vesztesz-e, vagy nyersz. A többi rajtad múlik, hogy mit hozol ki a csatából, persze 12,5% hogy mégis nyersz az ügyességed miatt, vagy bukod a hibáid miatt. 2. Unicum játékos: meglepően sok csata kis tierben magasan képzett legénységgel, átlagnál jobb tankokkal, plusz felszerelésekkel, magas győzelmi aránnyal(akár 70%felett). Nagyobb tierben már nem ennyire rózsás a helyzet. Persze vannak olyanok is, akiknek bármilyen tankot adsz, remekelnek, mindig, és minden tierben, pályán. Ők erre születtek. A lényeg: nincs összeesküvés elmélet, van aki veszi a prémtankot, prémnapot, prémfelszerelést, de akkor is meg kell ismernie a játék logikáját, hogy sikeressé váljon és kimerészkedjen A Nagy Hadúr árnyékából.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?