A soha nem volt FaZe éra - Történelmi áttekintés

Thorin segítségével arra a kérdésre keressük a választ, hogy a FaZe vajon miért nem tudta soha dominálni a profi mezőny.

Előbb Guardiant majd olofmeistert szerezte meg magának a FaZe 2017 augusztusában. Akkoriban a csapat körüli hype hihetetlen méreteket öltött. A profi CS:GO-ban először fordult elő, hogy különböző nemzetiségű all-star csapatot vásároltak fel rekord mennyiségű pénzekért. Sokan azt pedzegették, hogy ezzel új éra kezdődhet, hiszen hamarosan hosszú időre át fogja venni az uralmat a FaZe. Nem így lett.

Tetemes mennyiségű címet szereztek az évek alatt, de olyan nem volt, hogy komplett időszakot uraltak volna, mint korábban a Fnatic és most az Astralis. A nemrég megjelent Thorin (e-sport történész) és a dexerto kutatómunkájából közelebbről is szemügyre vehetjük a be nem teljesített reménységet.

Rain, a csapat valódi lövésze, "the real firepower of the team", ahogy Thorin mondta. A történelem egyik legjobb irányítója, karrigan, aki híres arról, hogy minden játékosának megtalálja a legmegfelelőbb szerepet. A többszörös Major győztes olofmeister. A világ egyik leghíresebb, legendás AWP játékosa, Guardian. És az akkor igencsak nagy népszerűségnek örvendő, NiKo. Ők öten alkották azt a FaZe-t, akiknek a neve megelőlegezte azokat a reményeket, amiket végül sosem váltottak be. 

A teljesség igénye nélkül nézzük át a csapat főbb meghatározó állomásait:

  1. Először New York-ban nyertek, de úgy, hogy senki nem tudott 9 körnél többet hozni ellenük, kivéve a Liquid, ők is csak a döntőben.
  2. Ezt követte az ELEAGUE Premier, ahol szintén nagy erőt mutattak. Az elődöntőben ugyan veszítettek pályát, ám a döntőt már 2-0-ra húzták be az Astralis ellen.
  3. Első "bukásuk" Oaklandben érte utol őket, ahol a jóval gyengébbnek látszó NiP-től szenvedtek vereséget Bo5-ben. Itt mutatkoztak meg a gyengülés jelei először. Sőt, már a csoportkörben és a rájátszásban is szorongatták a FaZe-t.
  4. A Pro League hatodik szezonjának döntőjében is "csak" a második helyet foglalták el. Szintén Bo5-ben, 1-3-as aránnyal szenvedtek vereséget az SK Gaming-től.
  5. Még 2017-ben sikerült egy újabb trófeát felemelniük azzal, hogy megnyerték az ECS negyedik szezonját. Igaz, itt nem vett részt az SK Gaming, sem a NiP.
  6. A valódi törés Bostonban érhette a csapatot, ahol konkrétan eldobták maguktól a Major győztes címet. Jobb map veto-val rendelkeztek és olyan ellenfél várt rájuk, akik még sosem tudták megverni a FaZe-t. Órási hátrányból, de mégis győzedelmeskedett a Cloud9.
  7. Kijevben, a StarSeries negyedik évadában Bo3-as svájci rendszerben csak az marad talpon, akinek a legnagyobb a map varianciája. Sokáig úgy tűnt, ez fekszik a FaZe-nek, de az elődöntőben a Na'Vi, majd a bronzmeccsen a Liquid verte meg őket.
  8. IEM Katowice 2018. Ismét egy svéd ötös a döntőben. Szoros meccset veszített a FaZe, ezzel ismét ezüstérmet szerezve. Egyre inkább bővül azoknak a csapatoknak a listája, akik Bo5-ben is meg tudják verni a FaZe-t.
  9. A marseillei DreamHacken olofmeister nélkül és Xist segítségével vesznek részt, kevés sikerrel. Astralis ejti ki őket a rájátszás első körében.

Ez az időszak nem öleli fel a FaZe összes eredményét, de jól látszik, hogy igazán sosem tudtak a csúcson maradni. Több alkalommal nyertek, még többször buktak el a döntőben, ám soha nem tudták megkérdőjelezhetetlenné tenni elsőségüket. Thorin szerint a FaZe történetén keresztül mi is megtanulhatjuk a Counter-Strike egyik legősibb tanulságát:

"Egy szupertehetségekből álló csapat sosem fogja tudni legyőzni a megfelelő csapatmunkával rendelkező együtteseket."

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!