71 perc alatt ért véget minden idők leggyorsabb MSI döntője

71 perc alatt ért véget minden idők leggyorsabb MSI döntője

Még dél sincs, de már vége az MSI döntőjének.

Észak-Amerika először, vagy Európa először? Ez volt az idei League of Legends Mid Season Invitational legfontosabb kérdése a világ LoL rajongói számára magyar idő szerint vasárnap délelőtt. Az egyik oldalon a Team Liquid, aki hatalmas meglepetésre, a némileg enerváltan játszó, világbajnoki címvédő IG-n túllépve jutott döntőbe; a másik oldalon a kontinensünket képviselő G2, akik az év eddigi talán legjobb meccsén, 3-2-re múlták felül a koreai bajnok SK Telecom csapatát. 

Mindkét régió szerepelt már fináléban (Észak-Amerika a CLG révén még 2016-ban, míg Európa szintén a G2 révén, 2017-ben), de olyan az első szezon óta nem fordult elő hivatalos, a Riot által szervezett nemzetközi tornán, hogy ne egy keleti csapat nyert volna. MSI-t 2015 óta rendeznek, a győztesek eddig:

  • 2015: EDG 3-2 SKT
  • 2016: SKT 3-0 CLG
  • 2017: SKT 3-1 G2
  • 2018: RNG 3-1 Kingzone DragonX

A két kínai és a két koreai győzelem mellé most pedig egy új név került. Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a nyugati régiók (főleg NA és EU) próbálnak felzárkózni az ázsiai csapatokhoz játéktudásban, ennek pedig már tavaly mutatkoztak jelei a világbajnokságon, amikor a final fourba egyetlen kínai és három nyugati (Fnatic, G2, Cloud9) csapat jutott be. Nos, az a bizonyos "gap" mostanra teljesen bezárult, az idei MSI pedig megmutatta, hogy végre az ázsiai szervezeteknek kell tanulnia a nyugattól. A finálé ráadásul több izgalmas sztorit is tartogatott: ez volt pl. a Liquid lövészének, Doubleliftnek az első, Riot által szervezett nemzetközi döntője az első szezon óta; Caps egymást követő két nemzetközi tornán játszhatott döntőt, tavaly még a Fnaticban a vb-n, most pedig a G2 színeiben az MSI-n; vagy épp az, hogy a G2 a 2017-es döntő után feljebb tud-e lépni eggyel. 

Az arénában egyértelműen többségben voltak a Liquid rajongók, és úgy tűnt, hogy egész Észak-Amerika összefogott, hogy egyként próbálják meg kiszurkolni az első, amerikai győzelmet. A Cloud9 még a Twitterét is átnevezte "Team Liquid #1 Fan Clubra" a döntő idejére. A megnyitó az egyik leglátványosabb produkció volt, amit valaha láttam, pedig a második szezon óta követem a profi LoL szcénát, de ettől a 3D hatású színpadtól és az arra gyártott vizuális megoldásoktól leesett az állam. 

Sajnos a megnyitó izgalmasabb volt, mint maga a meccs.

Az első párharcban a Liquid azt se tudta, merre van az előre, bár vicces, hogy az összecsapás azon ment el, hogy az IG ellen mennybe ment CoreJJ az első percben Tahm Kench-csel elnyomta a Q-ját, ami után el kellett Flashelnie a ráugró Mikyx elől. A villanás töltési ideje 5 perc, de ez az 5 perc elég volt arra, hogy a G2 lényegében megnyerje a meccset. Az első gyilkosságok koronázatlan király, Jankos J4-gyel jött, látott és bedarálta a Liquidet, először az alsó ösvényen juttatta egy laza öt killes előnyhöz Perkz-öt, majd szép sorjában az összes többi ösvényt is megnyerte, 95%-os kill participation stattal fejezte be a mérkőzést. A G2 pedig 22-2-vel, 24 és fél perc alatt. Majdnem percenként egy kill, a Liquid nem nagyon tudta, mihez kezdjen ezzel.

A második meccsen már óvatosabbak voltak az amerikaiak, de mindhiába, a G2 behozta az SKT ellen győzelmet érő Pyke topot. Impact úgy tűnt, hogy készült belőle, de ezúttal végül nem rá, hanem középen, Caps-re kellett figyelni, aki vesztes matchupban tudott 10-1-et menni miden Sylasszal, Jensen Akalija ellen. Elképesztő dominanciával és magabiztossággal játszott a G2, ez a meccs se tartott 28 percnél tovább, a Liquid látszólag teljesen ötlettelen volt. 

A harmadik mérkőzés abszolút 18-as karikát érdemel, az a mészárlás, amit Wunderék rendeztek, nem gyerekeknek való. Caps simán megérdemli a torna MVP-jének járó díjat, ugyanis parádésan játszott az egész tornán, és ezen az utolsó meccsen is, Ireliával még 1v2-ben is ő jött ki győztesen: 

Ráadásul rekordnak számító idő alatt, mindössze 18 perc alatt bedarálták a Liquid ötösét, ezzel pedig

minden idők legsimább nemzetközi döntőjében, 3-0-ás győzelemmel lettek a világ urai.

Ezzel a győzelemmel Európa ült fel a LoL világ trónjára és vette át a világ legerősebb régiója szerepet. Most nagyjából két hét szünet jön, és kezdődik is a nyári LEC szezon. Erről a tornáról pedig még nagyon-nagyon sokáig fogunk beszélni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!