Aggódhatnak az amerikaiak – bekeményít a kormány vízum téren

Aggódhatnak az amerikaiak – bekeményít a kormány vízum téren

Bajba kerülhetnek az amerikában rendezendő versenyek és a szervezetek és azok külföldi játékosaik.

Számos amerikai e-sport szervezetet és azok játékosait fogja átvizsgálni komolyabban az amerikai kormány, melynek oka a kormány bevándorlás politikájának érvényesítése és az erre szolgáló törvények betartatása – tudhatjuk meg az Upcomer.com írásából. 

A szervezetek egy része tökéletesen követi az ilyesfajta protokollokat, a másik rész azonban szeret itt-ott kiskapukat hagyni. Az azonban kissé bosszantó, hogy akik idáig minden szabályt betartottak, ennek ellenére ők is lehetnek egy szövetségi vizsgálat célpontjai.

A játékosoknak ezidáig könnyű dolguk volt az USA-ba érkezéskor, hiszen könnyen szerezhettek egy úgynevezett Electronic System for Travel Authorization (ESTA) vízumot, melyet azok a játékosok szerezhettek meg a legkönnyebben, akik vízummentes országban élnek (pl. Ausztrália, Dánia, Franciaország stb.)

Az e-sport növekedése mind népszerűségben, mind pedig gazdasági körülmények tekintetében is felkeltette az amerikai kormány érdeklődését, így a kormányzat bevándorlással foglalkozó szervezetei is több figyelmet szentelnek az egyes e-sport cégekre, ami néhánynak nem igazán kedvezhet.

Korábban ez a portál arról is beszámolt, hogy az amerikai Denial szervezete a mai napig nem volt hajlandó odaadni Call of Duty játékosainak a nyereményüket, továbbá fizetést sem kaptak két hónapja. Az azonban már egy másik kérdés, hogy a játékosok a verseny megrendezésekor nem rendelkeztek ESTA vízummal, így az amerikai törvények szerint legálisan nem is tehetnének szert semmilyen pénzre.

Az ügyben nyilatkozott egy bevándorlással foglalkozó ügyvéd is, név szerint Christine Swenson, aki szerint ennek az egész szituációnak meg sem kellett volna történnie.

"Bármilyen külföldi állampolgár, aki egy amerikai szervezethez igazol, rendelkeznie kell egy úgynevezett " P " vízummal (ebbe a kategóriába tartoznak az atléták, művészek előadók stb.) vagy egy " O " vízummal (ezt azok kaphatják meg, akik rendkívüli képességgel rendelkeznek, akár művészeti akár sport kategóriában), ezek nélkül azonban nem lehet pénzt kapni semmiféle versenyen, sem attól a szervezettől, amelyekhez szerződtetve van az adott fél." – írja az ügyvéd.

Több amerikai szervezet igazol külföldi játékosokat, ám amikor az államokba érkeznek, nem szerzik meg nekik a megfelelő papírokat és vízumokat, vagy csupán szóbeli megállapodásokkal próbálják kikerülni a szabályokat. Ezek elkerülése végett keményít be az Egyesült Államok, hogy többet ilyenek ne fordulhassanak elő.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!