Az e-sport és a bizonyítvány, Esport Anyu, 12. rész

Az e-sport és a bizonyítvány, Esport Anyu, 12. rész

Kedves szülőtársak, ne terrorizáljuk a gyereket, ha nem kitűnő bizonyítványt visz haza!

Nemrég volt tanévzáró, bizonyítványosztás. Sokáig kardinális kérdés volt az életemben az iskolai helytállás, a bizonyítvány. Én jó tanuló voltam, ezért amikor a gyerekeim iskolába kerültek, természetes volt, hogy ők is jó tanulók lettek. A nagyobb még kitűnő is volt egyszer. Az önállóságra korán rászoktattam, felső tagozattól már egyedül készült. Aztán beköszöntött a kamaszkor és megváltozott minden. A képességeivel soha nem volt gond, de innentől kezdve nem akart tanulni. Állandó volt az állóháború.

Mi volt a suliban?

Semmi.

Feleltél, volt valami házi, megtanultál?

Hagyjál már anya!

Ez ment sokáig. Egészen addig, amíg egy jó tanácsot nem kaptam, ami teljesen felnyitotta a szememet. 

Bármit teszel, nem érsz el vele semmit. Neki kell eljutnia odáig, hogy nem neked tanul, hanem saját magának.

Ha nem tanul, akkor érettségi után majd elmegy dolgozni, vagy később, majd felnőtt korában munka mellett elvégez egy egyetemet. El kell engedned ezt a témát.

Nem ment egyik napról a másikra, de hallgattam rá és rájöttem, hogy igaza van. Az első három év simán lement. Az utolsó évben az osztályozó vizsgákat letette, az érettségi vizsga nagyon jól sikerült, és bebizonyította, hogyha kell, akkor odateszi magát. A főiskolára is felvették, de ugye most CS:GO-zik. Maga mondta, hogyha az élet úgy hozza, bármikor elvégez majd egy főiskolát, csak bízzam benne. És én bízom benne, mert már bizonyított.

A másik, amire az élet megtanított, hogy a jegyek nem tükrözik a tudást. Egy pillanatnyi állapotot mutatnak, hogy az adott anyagból, mennyit sikerült elsajátítani vagy épp kipuskázni. Még rosszabb a helyzet, ha nem gondolkodni tanul meg, hanem csak bemagolja a könyvet. Lehet, hogy ötös lesz a dolgozata, de két hét múlva már nem fog emlékezni semmire. És, amikor majd magától kell írnia egy esszét, akkor már megáll a tudománya.

(Paresz érettségije is rendben van. Valamiben jó, valamiben kevésbé, de jól látszódik, hogy a kemény e-sport karrier felépítése mellett sem hanyagolta el tanulmányait. - a szerk.)

Végiggondoltam az egykori osztályomon, és azt vettem észre, hogy soha nem az elit tanulókból lettek a legsikeresebb vállalkozók, a legjobb munkatársak, a legboldogabb emberek. Az élethez ugyanis nem a bebiflázott tudásra van szükség, hanem inkább valamiféle életrevalóságra, talpraesettségre, önállóságra. Tulajdonképpen,- itt most nem az alapokra gondolok, és nem is arra a speciális tudásra, ami az adott szakképzettséghez kell -, azt is elég lenne megtanulni, hogy mit, hol tudunk elérni, hol tudunk valaminek utánanézni, stb. Óriási a tananyag, amit beléjük akarunk plántálni, és ez azt fogja eredményezni, hogy a vizsga után az agyuk, nyom egy „deletet”. Rengeteget olvastam arról, hogy pár év múlva egyáltalán nem ilyen jellegű lexikális tudásra lesz szükség. Teljesen más munkakörök és feladatok lesznek, olyanok, amiről ma még álmodni sem merünk. Ezekhez azonban, teljesen más kompetenciák kellenek: kreativitás, proaktivitás, találékonyság, képzelőerő, stb.

Kedves szülőtársak, éppen ezért ne terrorizáljuk a gyereket, ha nem kitűnő bizonyítványt visz haza! Ja, és mi se dőljünk ettől késbe! Hagyjuk, hadd csinálja azt, amit szeret, és amiben ki tud teljesülni. Hagyjuk, hadd legyen boldog.

Sok mindent nem szeretek Amerikában, de egyet feltétlenül követendő példának tartok. Mindenkiben megkeresik, hogy miben jó, miben tehetséges és azt fejlesztik. Itthon mindig az van kiemelve, hogy mit nem tud még, miben kell még fejlődnie. Óriási különbség. Mindenki jó valamiben. Ezt kell megtalálni, és olyan szintre hozni, hogy arra akár az életét fel tudja majd húzni. Ebben kell kitűnőnek, és tökéletesnek lenni, ezt kell a csúcsra fejleszteni. (Mindenben nem lehetünk kiemelkedőek!)

Ha ez éppen a CS:GO, akkor abban.

Egyébként nem is gondolnánk, hogy mennyi minden jó dolgot is tud adni egy videojáték, a vélt sok rossz dolog mellett. Gyors döntések mindenben. Jó logikai és taktikai érzék. Gyors tanulás. Kitartás, küzdés, felállás és újrakezdés. Folyékony angol. Toleránsabb és elfogadóbb lesz, mert más gondolkodású és identitású fiatalokkal fog találkozni. Nyitottabb lesz a világ dolgaira, mivel megismeri a más nemzetiségű játékosok kultúráját, szokásait.  

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!