Hivatalos dokumentumból derült ki az EA FIFA szkript szabadalma!

Hivatalos dokumentumból derült ki az EA FIFA szkript szabadalma!

Egy ideje nagy port kavar a játék mechanikája, és az utóbbi időben egyre több példával rukkolnak elő a játékosok, miszerint szkriptelt a FIFA. Egy hivatalos dokumentum pedig konkrétan erre világít rá.

Sokan sejtik, vannak akik biztosra veszik és olyanok is akadnak, akik talán nem foglalkoznak a FIFA-ban található szkriptelés témakörével. Röviden és tömören ez nagyjából azt takarja, hogy előre megírt események alapján megy végbe egy mérkőzés lefolyása. Persze van ráhatásunk egy-egy meccs alakulására, de időnként maga a program határozza meg mi is történjen valójában.

Ez eddig csak amolyan mítosz volt, lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel, de bizonyságot nem nyert. Vagy mégis? Egy 2017-es hivatalos EA dokumentum most újra előkerült és ebben megtalálható, miszerint nem csak tudatosan építették fel így a játékot, de le is védették a dolgot. Egy Youtube videóban látható a teljes iromány, és már az elején egy fontos témát boncolgat a feltöltő, ugyanis szerinte nem csak az EA, de a legnagyobb influenszerek is hazudnak, valamint nem a legégetőbb problémákkal foglalkoznak a FIFA kapcsán. Aztán jön az igazi fekete leves.

Érezted már azt valaha, hogy csalt ellened az EA játéka? Például mikor egymás után lejátszottál több mérkőzést a FIFA-ban és könnyedén nyerted mindegyiket, aztán a következő találkozón a legegyszerűbb passzokra sem igazán voltak képesek a játékosaid, mintha hátizsákkal a hátukon futnának és képtelen vagy levédeni az ellenfél támadásait. Ezt valószínűleg nem csak te, hanem már mindenki megtapasztalta.

Évek óta hallani a FIFA közösség egy részének a panaszát, miszerint szkriptelt a játék, és nem csak a gép ellen, hanem online közegben is. Az EA Sports viszont egyszerűen tagadta ezt és nem igazán volt hajlandó beszélni erről a témáról. Nos úgy tűnik inkább csak el akarták rejteni, bár 2016-ban szabadalmaztatták a szkriptrendszerüket titokban, amelynek nevet is adtak: "Dynamic Difficult Adjustment". Ha le akarnánk fordítani akkor azt kapnánk, hogy dinamikus nehézség igazítás. A dokumentum eléggé specifikus nyelven íródott, de ki lehet olvasni belőle, mire is gondolt a "költő". Csekkolja a szoftver a lejátszott időnket majd a teljesítményünk alapján módosítja a mesterséges intelligenciát, így lesz a meccs könnyebb vagy nehezebb. A legszembetűnőbb mondat egyébként a "the difficulty adjustment is undetectable by a user", tehát ezt a mechanikát nem érzékelik a játékosok. Ezen kívül is vannak érdekességek:

"For example, the retention analysis system 140 may indicate that the 90% retention rate for a particular user is based at least in part on the amount of money spent while playing the video game 112."

Ez nagyjából azt taglalja, hogy az in-game költéseinkhez mérten állítja be a játék a nehézséget. És akkor itt van még egy, hogy borzoljuk a kedélyeket:

"Another solution that may be used in some types of competitive video games, such as racing games, is to vary the ability of the user or the user's competitor based on the relationship between the user and the user's competitor. For example, supposing that the video game is a racing game, the user's car may be made faster when the user is doing poorly and may be made slower when the user is doing well. This solution may result in what is sometimes referred to as a ‘rubber band effect."

Akár a játékmenet is módosulhat, csak hogy az AI megváltoztathassa az erőviszonyokat két játékos között. Itt autós példát hoznak, miszerint egy rosszul teljesítő játékos járműve feljavulhat, míg a jobban versenyzőé kevésbé lesz hatékony. Nagyon hasonló esetek történnek a kapus és a passzolás tekintetében, ha a FIFA-ra szegezzük a tekintetünket.

Némiképp hitetlenkedve fogadtuk a leírtakat, annak ellenére, hogy az azért lehetett sejteni ezt valamilyen szinten. Az tény, hogy egy játék, pontosabban egy program mindig is manipulálni fogja a játékélményt, de az ilyen szinten való belenyúlás abszolút tönkreteszi azt. Ezek után vajon mit várhatunk majd a FIFA20-tól?

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!