Nem lettünk önteltek a sikertől - Aleksib interjú

Nem lettünk önteltek a sikertől - Aleksib interjú

Az ENCE 22 éves irányítója adott interjút a kölni bukta után.

Katowiceből ezüst éremmel, Kölnből pedig győzelem nélkül távozott a Major tornán nagyon villantó ENCE. A 22 éves irányító, Aleksi "Aleksib" Virolainen adott interjút a VPesports-nak, amiben beszélt a bukás okairól, arról hogy elszálltak-e maguktól a sikerek miatt, illetve a finn esport helyzetéről is számot adott.

Nehéz volt megbirkózni azzal, hogy az egyik legjobb csapatként ilyen hamar kiestetek a versenyből?

Igen, valóban nehéz volt. Néhányszor már előfordult, hogy nem játszottunk valami jól, ilyen volt a cs_summit is. Úgy érzem, hogy ez a vereség felrázott minket. Miután kikaptunk a Heroic-tól, ahol csak allu játszott jól, leestünk alsó ágra, és a Vitality-vel kellett játszanunk, akik már akkor is a világ 3 legjobb csapatában benne voltak. Ha a legjobb formánkat hozzuk, bárkit meg tudunk verni, de most egyszerűen nem ment. Ráadásul a pálya választás is jobban jött ki a Vitality-nek. Rossz érzés volt ilyen hamar búcsúzni Kölntől, mikor a Major után a legfontosabb versenynek számít. Nem szabad túl sokat foglalkozni ezzel, mennünk kell tovább előre, hiszen hamarosan IEM Chicago. Reménykedem benne, hogy jobban fogunk játszani, és hogy jó felkészülés lesz a Majorre. 

Sokat kételkedtek Katowice után. Azt mondták, hogy volt egy jó versenyetek, de azóta többször is bizonyítottatok. Mivel értétek el ezt a teljesítményt?

A mentális felkészülés nagyon fontos számunkra. A Major tornán megtanultunk közönség előtt is játszani. Ez a tapasztalat megnövelte az önbizalmunkat, aztán mégis jött ez a kölni vereség. Néha nyersz, néha veszítesz, a lényeg, hogy konzisztensen próbáljunk meg szerepelni. 

A finn "hidegvér" Aleksib módra. Forrás: hltv.org

Az ENCE manapság az esélyes, favoritok között indul mindenhol, ám egy évvel ezelőtt még underdog státuszban voltatok. Hiányoznak azok az idők?

Hiányzik, de közben az a gondolat, hogy a legjobb legyen, mindig is a fejemben volt. Rendben vagyok azzal, ahol most vagyunk. Természetesen az ilyen vereség után emlékeztetnünk kell magunkat, hogy mi hajtott, amikor még nem értünk el idáig. Meg akartuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek, és ha már megtetted, folytatnod kell, ugyanazzal a motiváltsággal. 

A sikerrel miként változott a csapat? Önteltebbek lettetek?

Nem lettünk önteltek a sikertől. Ugyanúgy dolgoztunk, és nem változtattunk meg túl sok dolgot. Néhány pályán volt szerepcsere, de ennek nem volt köze ahhoz, hogy valakinek túlságosan megnőtt volna az önbizalma. Nincs igazán nagy probléma a csapaton belül, de ha mégis van, akkor azt mondanám, hogy néha túl sokszor akarunk egyéni skillből játszani. Jobban kell bíznunk egymásban, mert ha együtt játszunk, akkor sokkal jobbak vagyunk. 

Volt egy pletyka a Major után, hogy leigazolhatjátok suNny-t. Mennyire volt ez igaz?

Amennyire én láttam, semennyire. Még suNny is azt mondta, hogy nem fogadná el az ajánlatot, ha megkeresnénk. Oly sok mindenben kezdünk el fejlődni együtt, nem is szeretnénk most cserélni, mert az mindent elrontana.

Relatíve újak vagytok a profi mezőnyben, az új generációt képviselitek, leszámítva allu-t. Más a ti játékstílusotok, mint az "öregeké?"

Nem mondanám, hogy túlságosan más lenne. Megvan a saját stílusunk, és már egy éve együtt játszunk, tehát jól ismerjük egymást. Tudjuk, hogy mit szeretünk, és mit nem szeretünk csinálni. Nem játszunk túlságosan taktikusan, de túlságosan lazán sem, középen helyezkedünk el. Van amikor lazábbak vagyunk, ha jól megy valakinek, de ha nincs kiemelkedő teljesítmény, akkor taktikusabban kezdünk működni. 

Egyszer fent, egyszer lent. Forrás: hltv.org

22 évesen rengeteg pénz és figyelem vesz körül. Hogyan látod magad a játékon kívül?

Ugyanaz vagyok, mint eddig. Néhány barátom küldött képet, ahogy néznek a finn nemzeti tv-ben, ahogy megnyerjük a nagy versenyeket, és azt írták, hogy nem is tudták, hogy játszom. Vicces, jó érzés ilyeneket kapni, de nem foglalkozom velük túlságosan sokat. Nem is lenne időm, nagyon szoros ugyanis a beosztásunk. Verseny, aztán gyakorlás, verseny, majd megint gyakorlás, néha pedig pihenés.

Egyre több a finn profi a különböző e-sport címekben. Tudnál picit többet mesélni nekem az e-sportról Finnországban?

Sok más országnak komoly történelme van az e-sportokban, mi pedig csak most kezdjük el bontogatni a szárnyainkat. Azt hiszem, hogy most már Finnország is nyitottabb erre az egészre. Behoztunk az e-sportokat az iskolákba, sok youtuber gyárt kontentet ilyesmiről. Jó úton haladunk!

Tanítanád a jövő finn e-sport generációját?

Nyitott vagyok az ilyesmire, igen. Már most is rengeteg üzenetre válaszolok. Valaha én is a profikat néztem és arra gondoltam, mit gondolnak, mitől lehetnek ilyen sikeresek. Vissza akarok majd adni abból, amit kaptam!

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrás: hltv.org

Kövess Minket!