Pozitív, vagy negatív hatása van a kizárólag feliratkozói streameknek?

Pozitív, vagy negatív hatása van a kizárólag feliratkozói streameknek?

Több oldalról is meg lehet közelíteni a kizárólag suboknak szóló streamek jelenségét.

2019. június 26-án hivatalosan is bejelentette a Twitch, hogy elindítja a kizárólag feliratkozóknak elérhető közvetítések (sub-only stream) béta funkcióját az oldalán. Azóta már eltelt jó pár hét, de még mindig nem tisztázott, hogy pontosan kinek is éri meg ez az újítás. A streamereknek, a nézőknek, a Twitchnek? Megpróbáltuk összegezni a tapasztalatokat és megkeresni a sub-only közvetítések pozitív és negatív aspektusait!

Negatív oldal, avagy mi a rossz

A Twitch aktív felhasználóinak, azaz a nézőknek többsége semmilyen szolgáltatásért nem fizet jelenleg egy forintot sem. Bekapcsolja a kedvenc csatornáját és nézi az ott található tartalmat, mint ha egy ingyenes kábeltévén nézné a műsort. Ha valós ellenszolgáltatást, azaz jutalmakat nem kapnak a nézők azért, hogy minden hónapban kicsengessék az 5 dolláros feliratkozói díjat, akkor várhatóan drasztikusan csökkennek majd a nézőszámok a legnépszerűbb csatornákon. Így nem csak a nézők, de a közvetítők is rosszul járhatnak, mivel elveszíthetik a bázisukat, ezzel a reklámbevételek, a merchendise cuccok forgalma és más bevételektől is eleshetnek. A Twitch sem jár jól, ha fragmentálódnak (széttöredeznek) a nagyobb csatornák, mivel ezek a hatalmas influencerek és rajongóik tartják életben az oldalt.

Nem csak közvetlen érhetik hátrányok a Twitch szereplőit, hanem maguk a játékok fejlesztői is gátat szabhatnak nekik. A Riot Games, a Blizzard, a Valve, a CD Projekt Red és még sok más kiadó egyszerűen nem engedi meg a streamereknek azt, hogy kizárólag feliratkozóknak közvetítsék a mérkőzéseiket. Ezzel a streamereket döntés elé állítják, hogy vagy keresnek olyan más játékot, amit lehet sub-onlyban streamelni, vagy elérhetővé teszik mindenki számára minden korlátozás nélkül a videóikat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a legnépszerűbb játékok kiadói és a nézők sem örülnek a sub-only stream funkciónak, ami valószínűleg a Twitch és a közvetítők előzetes számításait és keresztülhúzta.

Pozitív oldal, avagy mi a jó

Nem csak a negatívumokat kell megemlíteni az új funkció kapcsán, ugyanis vannak jó dolgok is abban, hogy a Twitch bevezette ezt az újítást. Ha valódi újdonságokkal, különleges tartalmakkal töltik meg, akár párhuzamosan az eredeti csatornák mellett a sub-only streameket, akkor mindenki előtt lesz egy alternatíva, hogy a "sima" streamet nézi meg, vagy a fizetős és összességében tartalmasabbat. Lehet jönni azzal, hogy ez hátrányosan érinti azokat, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak pénzt költeni a feliratkozásokra, de nem ez a helyzet. Úgy kell elképzelni, mint egy teljes verziós játékot, ami ebben az esetben az alap csatorna, és a külön megvásárolható kozmetikai elemeket, ezek a fizetős csatornák. Az élményt ugyanúgy megkapják a nézők, ha ingyen követik az eseményeket, de akik rászánnak havi 5 dollárt, azok nem csak szebb csomagolásban kapják meg a videókat, hanem támogatják is a további fejlesztéseket. Minden azon múlik, hogy miként tálalják a sub-only funkciót.

Mivel nagyon sok csatornán a feliratkozás csak néhány emote-tal jutalmaz meg, de gyakorlatilag nem ad pluszt magához a közvetítésekhez, ezért az egyedi tartalmakkal megfűszerezett kizárólag feliratkozóknak szóló közvetítések igenis lecsapódhatnak pozitívan a közösségben. A legnagyobb streamerek közül nagyon sokan nem élnek még ezzel a funkcióval, de néhány népszerűbb videós (TSM_Chica például) már jelezték, hogy örül a sub-only funkciónak. Ha nem direktben tolják le a nézők torkán a csatornák tulajdonosai, hogy "igenis fizess, hogy nézhess", akkor simán benne van a Twtch új funkciójában, hogy békésen megtalálja a helyét hosszútávon is a világ legnépszerűbb streaming oldalán.

Ti mit gondoltok a sub-only stream funkcióról? Szavazzatok!

Szerintetek jó ötlet volt a sub-only streamek bevezetése Twitchre?
Egyértelműen igen!
Egyértelműen nem!
Inkább jó ötlet, mint rossz!
Inkább rossz ötlet, mint jó!
Egyelőre még nem tudok dönteni!
Created with Poll Maker

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!