Az Egyesült Királyságban nem büntetik a FIFA loot box rendszerét!

Az Egyesült Királyságban nem büntetik a FIFA loot box rendszerét!

Tovább folytatódik a loot box saga, már ami a FIFA sorozat kapcsán az EA-vel szemben elindult nagyjából 1 éve. 2018-ban Belgium erőteljesen rászállt a kiadóra és nem tetszését fejezte ki a játékban található rendszer miatt. A britek viszont máshogy gondolják.

A belga kormány végül 2019-ben döntésre jutott és felszólította az EA-t, hogy változtassanak az aktuális szisztémájukon, amit nem tettek meg, így az országban betiltották a játékosoknak a pénzköltést a játékon belül. Egyelőre senki nem követte a példájukat, de néhány hónapja Nagy-Britanniában is elkezdtek foglalkozni ezzel az üggyel a legmagasabb szinten.

Az Egyesült Királyság szerencsejáték-felügyelő bizottsága elmondta a képviselőknek, hogy jelenleg nem tartják szemmel a játékon belüli tartalmakat, mint például a FIFA-ban létező csomagokat. Ez azért van, mert nincs hivatalos módja annak, hogy a bennük rejlő tartalmat valódi értéken lehessen számontartani. A nyereménynek/jutalomnak pénznek kell lennie vagy pénzbeli értékkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a szerencsejáték-szabályozás alá essen. Vannak azonban olyan jogosulatlan harmadik felektől származó oldalak, amelyek megvásárolják és értékesítik a játékon belüli tartalmakat, vagy lehetővé teszik, hogy virtuális valutaként használják őket a játékosok. A szerencsejáték-bizottság program igazgatója, Brad Enright elismerte, hogy az EA állandó harcban áll az illegális másodlagos piacokkal.

"Kétségtelenül szükség van a másodlagos piacokra" - tette hozzá.

A FIFA-ban ugye csomagok megvásárolhatóak, de a tényleges tartalmuk csak a fizetés után jelenik meg. Szülők tucatjai mondták el a BBC-nek, hogy gyermekeik több száz fontot költenek a játékon belül, és a játékot szerencsejátékoknak titulálták, mivel csak bizonyos esély van adott játékosok megszerzésére, ezért a gyermekek ismét újra vásárolnak annak érdekében, hogy kinyissák kedvencüket. Mindezek után a Kulturális, Média- és Sportügyi Minisztériumban, a Szerencsejáték Bizottság vezérigazgatója, Neil McCarthur elismerte, hogy a videojátékokat játszó gyermekek körében aggasztó, hogy nagyobb a kísértés a költésre, ahol bizonyos esély van az extra tartalom beszerzésére. Hozzátette viszont, hogy a hatályos jogszabályok szerint a FIFA-sorozat rendszere nem minősíthető szerencsejátéknak.

"Vannak más példák is amik szerencsájátéknak (hazárdjátéknak) tűnnek, pedig a törvények nem tartják annak - [például] néhány nyereményjáték, de mivel ingyenesen játszhatsz vagy nevezhetsz rájuk, nem szerencsejátékok...sokkal inkább olyanok, mint a lottó." - zárta mondandóját.

Ez mind szép és jó, hiszen egy Facebook nyereményjáték - ahol csak kommentelnünk kell a poszt alá - szintén nem sorolható a szerencsejáték kategóriájába, hiszen egyetlen forint elköltése révén részt vehetünk a sorsolásban. Azonban a FIFA-ban ilyen módon jóval kevesebb pakkot szerezhetünk meg, és ha komolyabban fejleszteni akarjuk a csapatunkat, rengeteg pénzt kell rááldoznunk. Nagyon érdekes Belgium és az Egyesült Királyság között a kontraszt, hiszen előbbi határozottan ellenzi, míg utóbbi ország némi ellentmondásba ütközően, de nem szankcionálja az EA loot box rendszerét.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!