Vád: Tíz éven keresztül

Vád: Tíz éven keresztül "elfelejtett" adót fizetni a GTA fejlesztője, a Rockstar North!

Az adókedvezményt felvette, de a társasági adót nem fizette be a Rockstar North.

A Rockstar North csapat létrehozta az aranytojást tojó tyúkot az edinburghi központjában, amikor elkezdte fejleszteni a Grand Theft Auto sorozatot. A világ legnépszerűbb és legismertebb videojátékai közé tartoznak a GTA fejezetei, amiből csak az ötödik részt több, mint 100 millió példányban értékesítették világszerte. Hiába készítenek azonban nagyszerű játékokat a fejlesztők, ha a cég egyszerűen megszegi a törvényt és nem fizet adót. A Rockstar North esetében pont ez történt, ugyanis a vádak szerint 2008 és 2019 között nem fizettek társasági adót az Egyesült Királyságban.

Az adófizetők pénzét 2013 és 2019 között örömmel felvette a Rockstar North, mivel a GTA V megfelelt a brit követelményeknek, mivel a pontozás alapján a játék és annak fejlesztése jelentősen hozzájárult a brit kultúra építéséhez. 42 millió fontnyi adókedvezményt kapott a Rockstar North, ami csekélységnek tűnik egy olyan hatalmas cégnél, mint a Rockstar Games. Az anyavállalat 2013 és 2019 között 5 milliárd dollárnyi profitot termelt, miközben az ilyen csekélységnek tűnő, de mégis jelentős összegekre rúgó kedvezményeket is bezsebelte.

A Rockstar Games felett az a Take-Two Interactive áll, aminek birtokában van többek között a 2K Games is, ami az NBA 2K, Borderlands és Civilization játékok kiadója is egyben. 13,1 milliárd dolláros értéke van a Take-Twonak a piacon és nem restek hatalmas prémiumokat sem szétosztani. 3,4 milliárd dollárt vághatott zsebre a vezetőség bónusz formájában 2009 és 2019 között. A TaxWatch UK nyomozása kiderítette, hogy a profit majdnem 100 százaléka az Egyesült Államokba folyik, miközben az adókedvezményeket simán felveszik az Egyesült Királyságban található cégeik után. Az abszurd szituáció vesztesei a brit adófizetők, akik akarva akaratlanul tömik a GTA fejlesztőinek zsebét, miközben milliárdos bevételeket termelnek a játékaik világszerte.

A Rockstar North egyelőre nem reagált az ügyre, de a TaxWatch már megkereste az Egyesült Királyság kormányát, hogy azonnal járjon utána a játékiparban szétosztott adókedvezményeknek és a társasági adó nemfizetésével kapcsolatos vádaknak.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.