Az alapok letétele - a CS:GO Major tornák evolúciója (2013-2014)

Az alapok letétele - a CS:GO Major tornák evolúciója (2013-2014)

Honnan indult és mennyit fejlődött a CS:GO e-sport legnagyobb presztízsű versenye?

Hamarosan Berlinbe költözik a CS:GO legnevesebb versenysorozata, a Major. Aki esetleg nem tudná, ennél nincs feljebb a profi játékosok számára. 1 milliós összdíjazás, ami kiegészül a matricákból befolyó összegekkel. Nézettségi rekordok, őrületes arénák, és tomboló tömeg. Ám nem volt ez mindig így. Cikksorozatunkban átnézzük a Major tornák fejlődését, tehát azt, hogy honnan indultak, és hol tartanak most. Az első részben a kezdeteket, vagyis az alapok letételét vizsgáljuk meg.

DreamHack Winter 2013

Tekintve, hogy ezelőtt még sohasem volt Major, így Legendás státusz sem létezett, tehát össze kellett kanalazni a csapatokat. 6 helyet meghívásosan osztottak szét, 10 csapatot pedig különböző selejtezőkkel, LAN győzelmekkel (olykor 3-4. hely is Major spotot ért) válogatták be. Ami mindenkit lesokkolt, hogy csupán 3 nappal terveztek, emiatt pedig rendkívül sok meccset játszottak a játékosok, nem nagyon volt pihenőjük. A GSL Bo1 csoportköröket is sokan kritizálták, hiszen gyakorlatilag két darab Bo1 győzelemmel tovább lehetett jutni a rájátszásba, vagy éppen 2 vereséggel kiesni a versenyből. Csupán 5 játszható pálya volt, amiből sok félkész pályának számított, így 50 százalékban Infernon folytak a küzdelmek.

A rendezvény szerénységét bizonyítja, hogy az egyetlen meccset, amit helyszínről lehetett nézni az a döntő volt az utolsó napon, és azt sem túlságosan kényelmesen. Ettől függetlenül óriási áttörésnek számított, hiszen először szált be a Valve CS:GO verseny támogatásába, és a 250 ezer dolláros összdíjazás is messze meghaladta az eddig látottakat. De a valódi siker a nézőszámokban mutatkozott meg, ugyanis azzal, hogy a Valve berakta a játékba a közvetítést, több mint 145 ezer nézőt értek el egy időben. 

Résztvevő csapatok: FNC, NiP, VeryGames, compLexity Gaming, LGB eSports, Copenhagen Wolves, Recursive eSports, Astana Dragons, Clan-Mystik, Universal Soldiers, n1faculty, Reason Gaming, Natus Vincere, IBP, xapso, SK Gaming

Sok jó ember, kis helyen is.. Ugyebár. Forrás: hltv.org

EMS One Katowice 2014

Ekkor mutatták be először a játékon belüli csapatmatricákat, amik megvételével plusz bevételhez jutottak a szervezetek. A versenyre szánt időt pedig három napról négy napra bővítették. Az előző Majorről megörökölt a Legendás státuszt folytatták, ami a TOP8 csapatból állt, és automatikus meghívást kaptak a következő tornára. 

Résztvevő csapatok: FNC, NiP, compLexity,  Titan, LGB, Dignitas, LDLC, HR, IBP, Vox Eminor, Natus Vincere, VP, Reason Gaming, Clan-Mystik, 3DMAX, mousesports

Ez a kép jobban emlékeztet minket egy középiskolai LAN-ra, mint egy Majorra. Forrás: hltv.org 

ESL One Cologne 2014

Több újítást is hozott az augusztusi Major, többek között a 5 játszható pályát 7-re bővítették, és bevezették a Pick'Em Challenge-t, így a csapatok matricáival, kvázi fogadni tudtunk, hogy továbbjutnak-e a küzdelem különböző szakaszaiba. Ezért cserébe arany-ezüst-bronz ikont kaptunk, függően attól, hogy mennyit találtunk el. 

Közvetítés tekintetében is újabb rekord állítottak fel Kölnben, ugyanis 409 ezer egyidejű látogató volt kíváncsi a világ legjobbjaira. Az első grafiti is ekkor került be a játékba, nevesen az, amikor olofmeister életét feláldozva hatástalanította Overpasson a bombát.

Résztvevők: NiP, FNC, Dignitas, LDLC, Na'Vi, Epsilon, VP, C9, HR, CPH Wolves, IBP, TITAN, Team Wolf, London Conspiracy, dAT Team, Vox Eminor

DreamHack Winter 2014

A stockholmi verseny visszatért a három napos lebonyolításhoz, viszont ez volt az utolsó Major, amit egy befogadó rendezvény keretein belül rendeztek meg. Ezután már saját maga jogán tudott lelátókat megtölteni! 

A legnagyobb storyt ezúttal is olofmeister szolgáltatta, még pedig azzal, hogy egy olyat boostot alkalmaztak társaival, amit utólag nyilvánítottak szabálytalannak. Ekkor felajánlották a Fnaticnak, hogy ismételjék meg a pályát az LDCL-vel, amit ők visszautasítottak.

Résztvevők: LDLC, NiP, VP, Na'Vi, HR, Penta, FNC, Dignitas, C9, IBP, ESC Gaming, F3, Bravado, CPH Wolves, Planetkey Dynamics, myXMG.

A cikkünk következő részében 2015 és 2016 közötti Major tornákat és evolúciójukat vesszük át! Ha úgy érzed, hogy kihagytunk valamit, akkor írd meg nekünk bátran! A cikkünk következő részében 2015 és 2016 közötti Major tornákat és evolúciójukat vesszük át! 

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!