Játszd úgy Luciant, mint egy profi!

Játszd úgy Luciant, mint egy profi!

Hans Sama tolmácsolásunkban elvezet eme mobilis lövész rejtelmeibe.

Lucian 2013-as megjelenése óta mindig is népszerű - és időnként valid - választás volt ADC szerepkörre. A hős egyik mestere, Hans Sama adott pár tippet a kezdőknek, ill. haladóknak, hogy hogyan érdemes a karakterrel játszani a korai ösvényfázistól egészen a végjátékig.

Lucian nagyszerű választás, SoloQ-ban kimondottan, ha olyan hőst keresünk, akinek képességei az egész meccs alatt relevánsak. A játék korai és közép szakaszában is erős, továbbá ha effektíven farmolsz ez idő alatt és előnyben vagy, esetleg döntetlenre állsz az ösvényellenfeleddel szemben, akkor a végére is meghatározó szereplő maradsz.

A Misfits lövésze azért szereti, mert szerinte mindene megvan: el tud menekülni a szorult helyzetekből, erős ösvényfázissal rendelkezik, pozitívan tud tradelni és decens minion takarítási lehetőségei vannak.

A lövészek közül egyik legdominánsabb az első percekben, nem véletlenül az ellenfél terrorizálásában is az egyik legjobb. Kitanulni se könnyű, sőt, mechanikailag kevés adc veszi fel vele a versenyt nehézségben, de utána meghálálja a befektetett energiát. Amíg okosan játszol vele és nem kerülsz hátrányba, addig soha nem szabadna gyengének érezned magad vele, ha viszont ezeket a hibákat elköveted, akkor majdhogynem irrelevánssá válsz.

Hans Sama ugyanezt hangsúlyozza, hogy gyenge a távolsági bajnokok ellen. Ha farmolásban nem vezetsz 15-20. percnél az ösvényen, akkor Lucian kevésbé hasznos a többi lövészhez viszonyítva, sőt, ha még hátrányban vagy, akkor a csapatodon múlik minden. Ha ők nem hozzák le a meccset, akkor te se fogod.

Pár hőst is kiemelt, akivel nem érdemes szembenézni. Ilyen Draven, ellene teljesít a legrosszabbul, míg szinergia szempontjából Braum a legjobb támogató mellé (passzív képességeiket mintha egymásnak találták volna ki). Még Galiot is említette, mint jó duó társat, de jelenlegi rossz győzelmi aránya miatt egyelőre eltanácsolnám ettől az olvasókat.

Rúnák

Bár match-up függvényében lehetnek más hasznavehető rúna összeállítások, ennek ellenére alanyunk egyértelműen erre esküszik. 

A Precizitás rúna oldal a lövészeknél alap. Az Előrenyomulás (Press the Attack) extra hirtelen sebzést (burst damage) hoz be az egyenletbe. A Diadal a bónusz arany és életerő visszatöltés miatt fontos. A Legenda: Fürgeség most a legerősebb abból a sorból és maradt a Kegyelemdöfés, ami meg a legjobb opció a sebzés maximalizálására.

A másodlagos rúnaág már inkább Hans Sama ízlésvilágát tükrözi, ugyanis nem a leggyakoribb választások. A stopperórát a nagy játékok lehetősége miatt imádja, míg a süti sokat segít az ösvényen, főleg mivel elég mana igényes a karakter.

Idézői képességek

Mint gyakorlatilag minden más hősnek, neki is az Átvillanás (Flash) a kiindulópont. Nincs is olyan helyzet, mikor helyette más lenne a logikus döntés. Mellé érdemes Gyógyítást hozni, mert segít az ösvényen maradásban, a csapatharcokban, mivelhogy agresszívabbak lehetünk vele.

Képességek

Passzív: Fényvető

Miután Lucian használt egy képességet, következő alaptámadása dupla lövés lesz. Ez messze az egyik leghasznosabb ADC passzív a LoL-ban. Aki mestere Luciannak, az az egész játékstílusát e képesség és annak minél hatékonyabb kihasználása köré építi. Fontos megjegyzendő, hogy a második lövés kritikus is lehet, továbbá ha az ellenfél meghal, mielőtt a második lövést elsütnénk, akkor azt felhasználhatjuk egy másik ellenséges egységre.

Q: Fénylándzsa

Egy fénynyalábot lő ki, amely áthatol a célponton. A Fénylándzsa az egyik legjobb eszköz az ellenlábas zaklatására ösvényen. Ami ajánlott, hogy a Q-t ne az ellenfélbe lőjük, hanem csak a passzívot. Ahogy azt a mai tanárunk is vallja, egy jó Lucian a Fénylándzsáját csak a minionokra használja.

W: Hívők tüze

Egy csillag alakban robbanó rakétát lő ki, amely megjelöli és rövid időre felfedi az ellenfeleket. Leginkább a Fényvető proccolására ajánlatos, de a bónusz mozgási sebesség is életmentő tud lenni egy-egy csapatharcban.

E: Könyörtelen hajsza

Helyzetváltoztató képesség: csúszás. Ez kétségtelenül a legmeghatározóbb a repertoárjából. Használható defenzíven, ill. offenzíven, a Fényvető proccolására és még sorolhatnám. Egyik alap kombinációja is erre épül: alaptámadás, E, alaptámadás, ami alatt aktiválódik a passzív, valamint az Előrenyomulás rúna is. Ez visszavonulásra kell hogy késztesse a párbaj ellenfeled, de ha nem, akkor a Q, W vagy R további használatával (valamint a Fényvető kiaknázásával) tökéletes alkalmad nyílik egy gyilkosság bezsebelésére.

R: Sorozatlövés

Lövészsorozatot ad le a fegyvereivel 3 másodpercig. Pár értelmes opció van az alkalmazására: kevés életerejű karakterek kivégzése, minion takarítás vagy csak biztosabb távolságból a sebzés kiosztása a másik csapat játékosaira.

Képességfejlesztés

Ahogy az ábra mutatja, a Q élvez prioritást, utána meg az E mozgékonyság maximalizálása okán (Ultira meg természetesen rakunk, amint lehetőség van rá).

Tárgyak

Kezdésnek Doran pengéje ajánlott, utána a szót fogadunk ha Misfits kiválóságának, akkor rámegyünk A letaszított király kardjára. Hozzáteszem az átlag Lucian játékosok eddig is így tettek. Ez a szerszám ugyanis mindent megad, amire ennek a dupla pisztolyos figurának szüksége van: fizikai sebzés, támadási sebesség, életlopás, mindamellett ösvényfázisban plusz csapatharcokban is jól szuperál. Ja, és a tárgy passzívja duplán proccol a Lucian passzívval. A Fekete hasítóbárd jól passzol másodiknak, főleg ha tankosabb bajnokok futkároznak a másik csapatban. Innentől a sorrend és a tárgyak típusa már szituációfüggő. Ha biztonságban érezzük magunkat, akkor Határtalan penge, Esszenciamartalóc, Gyorstüzelő ágyú hármast érdemes megcélozni a maradéktalan sebzés érdekében, ha viszont temérdek a cc-vel vagy orgyilkossal nézzünk szembe, akkor célszerű Őrangyalra, valamint Eleven szablyára is beruházni egyik-másik helyett.

Kombók

W>AA>R>AA (esetleg más képességek közéjük ékelődve)

Hans Sama szerint ez az alap kombója, melyet akkor használjuk, ha tövig szeretnénk nyomni a gázt, más szavakkal a lehető legtöbb sebzést szeretnénk kiosztani. Mint láthatjuk itt is a kulcs a passzív minél többször való kiaknázása, nem hiába vallja a sztárjátékos, hogy itt nincs semmilyen speciális kombó vagy trükk, csak jó kell játszani. 

Konklúzió

A cirka 6 éves lövész mai napig megmaradt értelmes választásnak, sőt voltak idők, mikor felső és középső ösvényen is tündökölt (innen is üdvözöljük Hunit és Perkzt). Mechanikailag jobb adottságokat igényel, mint a konkurenciája az adott poszton, de ha rááll az ember keze, akkor félelmetes pusztítóvá válik. Végezetül köszönjük a hasznos tanácsokat Hans Samanak, a Misfits Gaming kiválóságának!

Szerintetek is jó választás Lucian?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép: LoL Wallpapers

Képek forrása: LoL Esports

Kövess Minket!