"Biztos vagyok benne, hogy akár a top 20 közé is érhetünk a csapattal" - STYKO

Hosszú hónapok után végre fix csapata van a szlovák játékosnak.

Martin "STYKO" Styk közel két évig volt a HellRaisers tagja, nem egy meccsen szurkolhattunk neki is DeadFox oldalán. 2017 őszén viszont elhagyta a HR kötelékét, hogy a mouz csapatában játsszon, ami így utólag visszatekintve, nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt. Közel egy éve nem találja a helyét STYKO, az akkori mousesports egyszerűen nem működött, a rövid Cloud9-os kitérőről pedig inkább ne is beszéljünk. Jelenleg a NoChance csapatát erősíti a szlovák a játékos, a HLTV-nek pedig volt szerencséje alaposan kifaggatni őt a jelenlegi helyzetről és a terveiről is.

A 2018-as mouz felállás, aminek te is tagja voltál egész erősnek tűnt, sokáig a top 6 csapat között voltatok. Aztán a Minor nagyon nem sikerült, és kívülről úgy látszódott, hogy ez volt az utolsó szög a koporsóba. Mi történt a Katowicei EU Minoron?

"A Minor is nagy érvágás volt számunkra, de az sem igazán segített a csapaton, hogy egyszerűen nem tudtunk megnyerni semmit. Bár a srácok megnyerték az ESL One: New Yorkot Snax-szel, velem magabiztosabbnak éreztük magunkat. Snax sokkal agresszívabban játszott a helyemen, a csapat pedig hozzászokott ehhez, így amikor visszatértem közéjük én is sokkal szabadabban játszhattam azt, amit akartam. A Minoron elszenvedett vereség nehéz volt, de tekintve, hogy mennyire nem vettük komolyan a felkészülést, meg is érdemeltük. A bootcamp előtt pár nappal, mondva csinált okokkal mondtuk vissza a gyakorlást. De ez már rég volt, ami történt megtörtént."

Mesélnék kicsit mi történt veled akkoriban? Hogyan hagytad el a csapatot röviddel azután, hogy visszahívtak a kispadról?

"A Minor után leültünk beszélgetni és bár nem emlékszem pontosan ki mit mondott, abban mindenki egyetértett, hogy ez így nem folytatódhat tovább. Rengeteg problémánk volt és míg a Cloud9-nál jól tudtuk ezeket kezelni, addig a mouz-nál nem. A C9-ban minden gondokról tudtunk közösen beszélni és megoldást is próbáltunk rájuk találni, a mousesports-nál ennek nyoma sem volt. Ezentúl persze voltak összeegyeztethetetlen érdekek a jövőt illetően, így a kispad tűnt a legjobb megoldásnak. Szerintem jól döntöttem akkor."

Elég sok időt töltöttél a mouz kispadján. Milyen érzés volt kívülről nézni a dolgokat, miközben a csapat próbál egy új üzletet nyélbe ütni? Voltak egyáltalán ajánlatok, amikre lecsaphattál volna?

"Néha jó megállni kicsit és tiszta lappal indulni. Szerintem a lehető legjobbat hoztam ki, egy meglehetősen rossz helyzetből. 2018 talán legjobb pillanata az volt számomra, amikor ajánlatot kaptak a Cloud9-tól és Los Angelesbe repülhettem. Elköltöztem Észak-Amerikába ahol nem csak családom, de barátaim sem voltak. Gyakorlatilag ettem, aludtam és játszottam. Az biztos, hogy mint játékos ki voltam virulva akkor.Új szerepet kaptam ingame, egy barátokat szerezhettem, pszichológussal dolgozhattunk együtt és végre kimozdultam kicsit a komfortzónámból. Nem tudom eléggé megköszönni ezt nekik. Nem voltunk jó csapat, de szükségem volt erre, hogy emberré és játékossá váljak. Visszatérve a mouz kispadjára, igen, kaptam ajánlatokat, főként az EU-ból, de volt amerikai, sőt, még CIS ajánlatom is. Legtöbb persze nem volt komoly, de mindig jó érzés ha érdeklődnek utánad."

A mouz-nál elfoglalt support szereped után a NoChance-ben te vagy az egyik sztárjátékos, akitől a legtöbbet várják. Mennyiben hat ez ki a játékodra, és miben kellett változnod, hogy alkalmazkodni tudj az új szerephez?

"Az igazság az, hogy sosem próbáltam én lenni a legkiemelkedőbb játékos csapaton belül, de most az évek és a rutin úgy hozta, hogy sikeresen találtam meg az új helyemet.  A játék minden területén a lehető legjobb formámat próbálom nyújtani. Az egyik célom, hogy olyan játékos legyek, aki minden szerepben megállja a helyét. A support pozíciót úgy gondolom már kimaxoltam, és szerintem ez az egyik legnehezebb feladat, support játékosnak lenni. Azt szeretném, ha fel tudnám kapni akár az AWP-t akár egy M4-et és bármelyik fegyverrel ütőképes tudjak lenni, ha az adott helyzet úgy kívánja. A legkevésbé az irányítói képességeimen dolgozok, mert az én személyiségemhez nem igazán passzol más emberek irányítása." (...)

A mostani Minor mutattatok néhány remek kört, jól játszott a csapat, de végül nem jött össze a dolog. Milyen céljai vannak most a csapatnak és személyesen neked?

"Elsősorban a folyamatos fejlődés az online versenyeken és a selejtezőkön. Aztán figyelnünk kell olyan dolgokra is, amikkel mindenki utál foglalkozni, például, hogy jelenleg nem kapunk semmilyen fizetést. Ha ezeket meg tudjuk oldani és magunk mögött hagyni a problémáinkat, akkor biztos vagyok benne, hogy a top 20 közé is érhetünk."

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!