Hatalmasat zuhant a Mage, de mi állhat a háttérben?

Hatalmasat zuhant a Mage, de mi állhat a háttérben?

Csak a nerfek miatt gyengélkedik ennyire a Mage, vagy valami más állhat a háttérben?

Augusztus 26-án este élesedtek a Saviors of Uldum gyengítései, amiknek a hatásai mellett nem lehet elmenni. Óriásit zuhant a Mage, ha a Standard Ranked győzelmi arányaiból indulunk ki, de ennek tényleg csak az az oka, hogy nerfelték a Conjurer's Callingot és a Luna's Pocket Galaxyt

Winrate és a nyilvánvaló

Kizárólag a számok alapján könnyedén hihetnénk azt, hogy a két kulcsfontosságú lap nerfelése miatt esett vissza az utolsó helyre a Mage, ami 44,7 %-os győzelmi arányt tud átlagosan felmutatni a Standard ladderen. Ezzel messze a leggyengébb Classnak számít a mostani metában, hiába volt még két hete top 3-ban. 

Conjurer's Calling és a Luna's Pocket Galaxy

Tény, hogy mindkét lap népszerűsége és teljesítménye is zuhant egy nagyot, de ahogy látható, a paklik, amikben szerepelnek ezek a kártyák, még mindig képesek az 50 % körüli winrate-re. Ha sikerül a mérkőzéseken kijátszani a nerfelt spelleket, akkor több, mint 55 %-ban nyer a Mage, ami nem egy rossz arány. Csak emiatt a két nerf miatt nem kéne temetni Jainat, de akkor miért nem tud jobb statisztikákat felmutatni?

1800 dust vs 10000+ dustos deck

Tegyük fel, hogy valakinek megtetszett a Cyclone / Freeze / Big Spell / Highlander Mage. Kénytelen volt legyártani a Luna's Pocket Galaxyt és a Conjurer's Callingot, sőt melléjük még jó pár drágább lapra is szüksége volt, így teljesen lenullázta az elérhető varázspor mennyiségét. A nerfek után nem volt választása, mint továbbra is ezzel a nagyon drága deckkel játszani, mivel a két Conjurerből és Galaxyból visszakapott 1800 dustból még egy budget Murloc deck sem jön ki. Maradt tehát a nerfelt Mage, amivel eddig sem volt kártyásunk kiemelkedően jó, de hozta az 50-55%-os győzelmi arányt. A gyengítések után azonban ez a szám leesett 45-50 %-ra, mivel játékosunk lelkes, de még sokat hibázik főleg úgy, hogy frusztrált amiatt, hogy nem tud más paklit összerakni. Sajnos ez a teoretikus helyzet túl gyakran fordul elő a nerfek után, amire valódi megoldást egyelőre még nem talált senki.

Van a Mage és vannak az erős deckek

Utolsó okként megemlíthetjük, hogy a nerfek után a Murloc paklik számai kilőttek az égbe, így a ladderen főleg ezekkel találkozhatunk. Mellettük a Hunterek és a Druidok képviselnek még jelentős erőt, vagyis a Mage-dzsel csak azok játszanak, akiknek vagy nincs más lehetőségük, vagy csak azért is meg akarják mutatni a világnak, hogy a nerfek nem értek semmit, így is erős a Class. A harmadik csoportba azok tartoznak, akik szeretnék megújítani a metát azzal, hogy őrült Mage deckeket raknak össze, amiket utána élesben tesztelnek, általában kevés sikerrel.

Ami biztos, hogy a Highlander Mage és a Cyclone Mage még mindig képes 53-56 %-os teljesítményre, ha jó kezekbe kerül és a Mech Hunterek / Aggro Warriorok / Highlander Hunterek / Secret Hunterek száma konvergál a nullához. Aki azonban szeret nyerni, inkább válasszon Murloc decket, vagy valamilyen Huntert.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!