Life is Strange 2 EP4 - Hit + 1 kis rasszizmus

Life is Strange 2 EP4 - Hit + 1 kis rasszizmus

Kipróbáltuk a Life is Strange 2 negyedik epizódját, a Faitht.

Mindenkinek megvan a véleménye a vallásról, a hitről, a természetfelettiről. A Life is Strange 2 negyedik epizódjában mindhárom fogalom központi szerepet kap, de a játékosra bízzák, hogy ezeket a nagyon nehezen meghatározó kifejezéseket miként értelmezi. A Dontnod csapata csak egy adott megközelítésből mutatja be az eseményeket, amikből most sem szenvedünk hiányt, bár a sorozat eddigi legrövidebb részével van dolgunk. Végigjátszottuk a Faith alcímre keresztelt történetszálat, de nem lehetünk teljesen elégedettek.

Krisztus teste > Sean teste

Bizonyára sokatok emlékszik a South Park "Christian Rock Hard" (Keresztény rock) részére. Ebben Cartman énekel egy dalt, amiben Krisztus testét egy úszóbajnokéhoz hasonlítja. A LiS 2 negyedik része Sean szenvedéstörténetével kezdődik egy kisvárosi kórházban. Fél szemünkre megvakultunk, miközben az FBI fokozott figyelemmel kíséri minden mozdulatunkat, hátha kiszednek belőlünk valamit. Részleteket nem, de egy átfogó képet felvázolunk az ügynöknek, de mielőtt átszállítanának minket egy büntetés-végrehajtási intézetbe, gyorsan megpattanunk a kórházi szobánkból, önkényesen elveszünk egy járművet, majd irány Nevada, ahol remélhetőleg megtaláljuk öcsénket.

Takarodj haza!

Nevada állam már elég közel van a déli határhoz, nem véletlen, hogy belefutunk két helyi patriótába, akik erőteljesen utalnak arra, hogy jobb lenne, ha elhúznánk szeretett országukból vissza Mexikóba. Nem az első alkalom, hogy a rasszizmust tematizálja a játék, de ezek a kísérletek nagyon felszínesek és elhanyagoltak. Valódi társadalmi problémákról nem beszél egy szereplő sem, csak indulatok és fröcsögés jut nekünk osztályrészül. Az előítélet ott bujkál minden negatív szereplőben, de ennél többet nem hoztak ki az írók Sean és Daniel karakteréből egyelőre.

Repül a, repül a... kereszt!

Miután átvergődtünk a sivatagon hosszú percek vonaglása után, végre elengedhetjük a W gombot és figyelhetünk az eseményekre. Danielt egy keresztény szekta közepén találjuk, akik elszigetelten tartják a szeánszokat a semmi közepén. Daniel telekinetikus képességét isteni ajándéknak tartják és egy valódi angyalként tekintenek rá. Seanként innentől az a feladatunk, hogy megszöktessük öcsénket, miközben feltűnik egy korábban emlegetett karakter is, de igazán sok szerepet egyelőre még nem kap. Az egyik oldalon ott állunk mi, a báty, a titokzatos családtag, a másik oldalon ott van Lisbeth Fischer, az Anya, a Reverend, a szekta vezetője. A rövid küzdelemben végül sikerül meggyőznünk Danielt, hogy szakadjon el az Universal Uprising Churchtől és a Mothertől, helyette térjen vissza a mi oldalunkra, mert ez a szektáskodás egy hatalmas átverés és mi vagyunk az igazi családja. A jó győz, a gonosz elhull és már autózunk is tovább a záró epizódba, ami lezárja a Life is Strang 2 sagát.

Összességében a negyedik epizód egy valódi iparosmunka. Komoly témákat emel be (újra) a történetbe, de egyikből sem hoz ki semmit. A hit (vallási fanatizmus), a rasszizmus, az LMBTQ+ (igen, ez is szerepel) eltörpül a családi kapcsolatok mellett, amire ismét a fókuszt helyezték. Kár érte, mert az előző részek után itt lett volna az alkalom, hogy valami nagy dobással vezessék fel a záró részt. A Faith inkább volt egy felszínes mellényúlás, mint valami egyedi, amiben bíztunk és hittünk.

A játékot köszönjük a Cenega Hungarynek!

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!