Nyomokban kosárlabdázást is tartalmaz az NBA2K20

Nyomokban kosárlabdázást is tartalmaz az NBA2K20

Eltelt egy újabb év, ami azt jelenti, hogy az NBA2K sorozat is megújult. Teszteltük az NBA2K20-at!

Alig jelent meg pár napja, de már szétszedték az értékelések szekciójában a 2K Games legújabb kosárlabdás játékát, az NBA2K20-at. Van valóságalapjuk ezeknek a kritikáknak, vagy csak a rosszindulat beszél az emberekből? Nekünk is lehetőségünk volt tesztelni a játékot a Cenega Hungary jóvoltából, az alábbiakban a mi véleményünket olvashatjátok!

Virtuális parketta, vagy virtuális kaszinó?

Amióta az EA és az NBA Live sorozat gyakorlatilag eltűnt a süllyesztőben, a 2K Games egyeduralkodóként dobhatja piacra minden évben a legújabb NBA-s játékát. Az észak-amerikai kosárlabdaliga még mindig a világ egyik legnézettebb bajnoksága, ahol több milliárdos pénzeket osztanak szét a játékosok és edzők között, miközben tömegek töltik meg a hatalmas arénákat. Óriási biznisszé nőtte ki magát a profi kosárlabdázás, ebben a tekintetben az NBA2K20-at sem érheti "panasz". Már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy rengeteg pénzt elkölthetünk a játékon belüli tartalmak vásárlására. Egy új játékost néztünk ki magunknak, esetleg szeretnénk lecserélni irányítónk cipőjét? Irány a virtuális bank, ahol a játékon belüli fizetőeszközt vehetjük magunkhoz. Természetesen lehetőségünk van a meccseken megszerzett fizetésünkkel is gazdálkodni, de sokan nem szeretnek több tucat órát befektetni csak azért, hogy LeBron James legújabb kártyáját megszerezzék. Ebben az esetben nyúlhatunk a bankkártyáért, amiről gyakorlatilag bármekkora összeget leemelhetünk azért, hogy az NBA-ben mi legyünk a legnagyobb királyok. A limitált akciókat, a legújabb kártyacsomagokat, az egyedi cipőket és animációkat folyamatosan tolja az arcunkba a játék, de mindenkinek a saját önuralmán múlik, hogy elcsábul-e egy két vásárlásra.

Azon már meg sem kell lepődni, hogy a flippertől, a szerencsekerékig minden megtalálható a játékban, aminek semmi köze a játékos valódi tudásához. Tulajdonképpen egy kaszinószimulátort és egy kosárlabda játékot gyúrt egybe a 2K, ami semmiképp sem nevezhető gyermekbarát üzletpolitikának, hiába a PEGI 7+ besorolás. Káros, szükségtelen és erőszakos az egész mikrotranzakciós rendszer ebben a formában.

De milyen a játék?

Miután összevásároltuk a kedvenc csapatunkat, felhúztuk a legmenőbb csukát és még a labdát is lecseréltük valami egyedi mintázatúra, belevethetjük magunkat az NBA2K20 érdemi részébe, a valódi kosárlabdázásba. A MyCareer, MyTeam és MyLeague játékmódok mindegyike ismerős lehet azoknak, akik az elmúlt években játszottak valamelyik NBA2K címmel. Az online színtéren a FUT-hoz nagyon hasonló MyTeam pörög általában a streameken és ebben a módban rendezik a hivatalos versenyeket is. Kártyacsomagokból megszerzett, vagy játékon belül feloldott játékosokból állíthatjuk össze a csapatunkat, amivel a gép, vagy más játékosok ellen mérhetjük össze képességeinket. Az online meccskeresés egyelőre még egész jól működik, bár néha akár egy percet is várni kell, hogy ellenfelet találjunk. A heti, havi és más kihívások folyamatosan fenntartják az érdeklődést a játék iránt, sőt van login bónusz is, amit szintén a pozitívumok listára írhatunk fel. A bugok száma viszonylag alacsony, bár többször kifagy a játék a legváratlanabb pillanatokban. Online és offline játékmódban is megadta magát párszor az NBA2K20, amit nem az internet és nem is a konfig okozott.

A játékosok animációja, a mozdulatok, a csarnokok felépítése, a hangok és zenék nagyon jól átadják az NBA hangulatot mindenkinek, aki kicsit is fogékonyabb erre a világra. Erőmű sem kell a játék futtatásához, egy átlagos gépen már élvezhető FPS számmal zsákolhatunk és dobhatjuk a triplákat. Érdemes külön megemlíteni a MyCareer játékmód egész jó történetét és a rengeteg kiváló színészt, akik a főbb karakterek hangját kölcsönözték. Idris Elba, vagy Rosario Dawson neve garancia arra, hogy karakterünk, azaz Che első lépéseit örömmel játsszuk akár többször is újra.

Most akkor rossz, vagy jó az NBA2K20?

A mikrotranzakciós rendszer egy nagyon gyenge pontja a játéknak, de valódi pénz ráfordítása nélkül is értékelhető csapatot lehet összerakni. Az aukciós ház lehetőséget teremt arra, hogy egy kis ügyeskedéssel akár megtöbbszörözzük a vagyonunkat, ami kompenzálja a pakkvásárlási őrületet. A MyLeague módba megérkezett a női liga, a WNBA, de ahogy más sportjátékokban, úgy a kosárlabdában is sokkal kisebb ennek a bajnokságnak a népszerűsége és az ottani sztárokat sem igazán ismerheti senki az USA-n kívül. Ettől függetlenül ezt az újdonságot is meghúzta a 2K, amivel valószínű még több rajongót nyertek meg maguknak. Ha a menedzser mód vonz minket, akkor a MyGM mód a nekünk való, azonban számos ponton teljesen érthetetlen a játék mechanikája. Miért nem lehet Anthony Davist több pozícióban játszatni? Luka Doncic miért SG/SF, amikor irányítóként használta a Dallas? A pozíciós mizéria kifejezetten frusztráló egy olyan sportban, ahol manapság egyre jobban mosódnak el a határok a posztok között. Sajnos minden módban meg kell barátkoznunk a rengeteg töltési idővel, ami akár meccsek alatt is előjön, ha épp nem mi vagyunk fent a parkettán és szeretnénk szimulálni az eseményeket addig, hogy mi kerüljünk a középpontba.

Összegzés

Az NBA2K20 pont ugyanazokra az alapokra épít, mint az NBA2K19. Alig-alig érkezett újdonság, cserében a kaszinózást a maximumra pörgette. A hibák idővel valószínű eltűnnek majd, de a mostani formában csak azoknak éri meg kicsengetni érte a 60 eurós árat, akik nem játszottak még egy NBA játékkal sem és most szeretnének belevágni ebbe a kalandba. Ha már régi motorosok vagytok és nem érdeklődtök igazán a Multiplayer és MyTeam mód iránt, akkor nyugodtan kihagyhatjátok a legújabb részt. Hiába jöttek új multis módok, hiába fizették meg a sztárokat a MyCareer módhoz, hiába van WNBA, mint játszható bajnokság, ha a játékosbázis legnagyobb részét elvesztette a 2K, mivel ugyanazt a terméket adta ki csak más csomagolásban. Kár érte, mert az NBA népszerűsége egyre nagyobb az Egyesült Államokon kívül is, így hazánkban is.

A játékot köszönjük még egyszer a Cenega Hungarynek!

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!