Lenne ma még létjogosultsága a közösségre építő Törvényszéknek?

Lenne ma még létjogosultsága a közösségre építő Törvényszéknek?

League of Legends - 5 évvel ezelőtt működött egy büntetőrendszer, ahol a játékosok alkották a döntéshozást.

A League of Legends világában mindig is nagy prioritást élvezett a toxikus, normális magaviseletet produkálni képtelen emberek szűrése, akik sajnos potenciális veszélyforrásai a játéknak, hiszen egyetlen negatív személy könnyen tönkreteheti az egész mérkőzést.

A Riot Games már 2011-ben is nagy figyelmet fordított erre, az igazán régi játékosok még emlékezhetnek is rá, hogy ebben az időben lépett életbe a Tribunal, vagyis Törvényszék, amely egy olyan büntetési rendszer volt, ahol a negatív játékosok "sorsáról" részben a közösség tagjai dönthettek. A végső döntés természetesen a Riot kezében volt, a munka oroszlánrészét viszont elvégezhették a játékosok.

A Törvényszék három éven át látszólag jól működött, majd 2014 elején kivették. 2015-ben aztán egy időre úgy tűnt, hogy visszakerül néhány fejlesztéssel kiegészítve, ám ez végül nem valósult meg.

A Tribunal helyzetéről nagyjából egy évvel ezelőtt számolt be utoljára a Riot Games, akkor azt mondták, hogy a játékosokat esküdtszékként alkalmazó rendszernek van néhány negatív tulajdonsága:

  • "Lassú és nem hatékony. A manuális áttekintéshez a weboldalra kell importálni a csevegésnaplót, majd megfelelő számú játékos válaszára kell várni a döntéshez. Ezzel szemben a jelenlegi automatizált rendszer kevesebb mint 15 perc alatt képes kiszabni a büntetést."
  • "Néha rendkívül pontatlan (különösen akkor, amikor IP-jutalom járt egy „sikeres” büntetésért, amely elfogult szavatokhoz vezetett)."

Ebből kifolyólag nem valószínű, hogy a közeljövőben visszakerül. A Riot ez idő alatt kifejlesztett egy automata rendszert, amely a legtöbb büntetést emberi beavatkozás nélkül képes lezavarni. A perma bannok esetében természetesen még mindig ott van az emberi döntéshozás a Riot szakemberei személyében, a chat tiltások viszont például már jó ideje automatikusan mennek ki.

A Riot mindig kihangsúlyozza, hogy a rendszer hatékony működéséhez szükség van a játékosokra is, hiszen a jelentésekkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendszer megtalálja a bomlasztó embereket, ám a visszajelzések hiányára sokszor panaszkodnak a játékosok. Egy aranyközépút talán egész jól tudna működni, egy olyan Törvényszék, amely válogatott játékosokból áll, ahova dicsőséget jelent bekerülni, és a rendszer esetleges vakfoltjait lefedve tudnak részt venni a "tisztogatásban".

Ti elégedettek vagytok a mostani büntetésrendszerrel? Játszottatok már akkoriban, amikor a Törvényszék eredetileg működött?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.