Hirdetés

Rasszista megnyilvánulásnak kikiáltva kitiltottak egy Pyke cosplayt a EuroCosplayről

A fehér nőként sötétebb bőrű férfi karakter megelevenítését nem nézte jó szemmel a közösség.

Hirdetés

A EuroCosplay Európa egyik legrangosabb cosplay versenye és találkozója, amelyen idén 25 ország legjobb cosplayere vehet részt, hogy eldöntsék, ki végezte a legjobb munkát a jelmezén. A történetünk itt kezdődik, adott egy fiatal, tehetséges cosplayer lány, Livanart, aki pénzt és energiát nem sajnálva készített egy olyan élethű Pyke cp-t, amilyet talán még nem is látott a világ. A jelmezt mesterséges protézisekkel igyekezett még élethűbbé varázsolni, így pedig szinte 100%-ban az igazi Pyke elevenedett meg.

Livanart a munkájával megnyerte a 2019-es francia cosplay bajnokságot, ennek köszönhetően vehetett volna részt a EuroCosplay-en. Íme egy kép a ruhájáról:

A cosplayert a szervezők már be is jelentették, ám nem sokkal később mégis megtiltották neki, hogy ebben a felszerelésben megjelenjen. Egy tweet formájában kértek elnézést azoktól az emberektől, akiket a versenyző műve megsértett.

A verseny szabályzatát átbújva kiderült, hogy a protézisek használata nem tiltott, ahogy az sem, hogy eltérő bőrszínű legyen a cosplay, mint a viselője. Abban az esetben viszont kizárhatnak valakit, ha a ruhája sokkoló, durva, vagy rasszista. Az esetnek Franciaországban igen nagy visszhangja van, a francia cosplay közösség Livanart mellé állt, igen hosszú bejegyzésben taglalják, hogy az egész szituáció mennyire hihetetlen, hogy néhány képernyő előtt ülő és névtelenségbe burkolózó ember felháborodása miatt egy több száz munkaórát és 3000 eurót felemésztő cosplay mehet a kukába.

Fontos, hogy a szervezők nem magát a cosplayert, hanem a ruháját tiltották ki a rendezvényről, másik ruhába öltözve megjelenhetne az eseményen. A döntésnek akkora hatása volt, hogy a EuroCosplay Facebook oldalának értékelése lezuhant 2.0-ra, pedig eddig 4,5-5.0 között mozgott.

Az alábbi videó pontról pontra, időrendben haladva elmagyarázza, hogy hogyan is zajlott le ez az egész a szervezők és Livanart között

Sajnos nem ez az első alkalom, amikor egy eltérő bőrszínű karaktert megelevenítő cosplayert különféle vádakkal illetnek, néhány hónappal ezelőtt Karupups-ot még a Twitch is bannolta, mert élő adásban sminkelte be magát Lifeline-nak.

Frissítés - 17:02

A EuroCosplay cseh résztvevője kiállt Livanart mellett, a szereplést is hajlandó visszamondani.


OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Hirdetés
6 db hozzászólás
 • Komojtalan 7 hónapja
  Az a jó hogy a PC -t csak azok tartják be (sokszor túltolva) akik normálisak. Azok akiknek szükséges lenne nem is érdekli, így teljesen kontraproduktív az egész. A jogegyenlőségi vagy milyen világszervezetnek kik nem a tagjai? A diktatúrák ...
  0 0 Válasz
 • Deathwing 7 hónapja
  Ez a kibaszott marhaságot. Cosplay lényege, hogy belebúj egy karakter bőrében, de sose volt előirva,hogy miként csinálod. Sok cosplayt látam, de ez, tehetség .Szívesen rendelnék tőle 1-2 cosplay all for one-ról vagy hallowen cosplayt. Semmilyen rasszismus nem történt,csak irigy volt valaki .
  0 0 Válasz
 • Yoschag 7 hónapja
  én hiszem, hogy szükség van a politikai korrektségre, hogy bizonyos formában megfelelően és tisztelettel álljanak az emberek egymás kultúrájához, etnikumához. DE nem így, és nem ilyen formában. Ez szimplán rosszindulat és annak is egy rendkívül visszataszító formája és valóban ez a fajta PC-skedés nem más mint egy más típusú rasszizmus. Ráadásul ahogy a videó is rámutatott, hogy ha megtartja a 100%-os eredeti koncepciót akkor Blackface, de ha a cosplay-es a bőrszínéhez egyező kosztümöt készít akkor az Whitewash. Ráadásul ezek baromira amerikai koncepciók, csak az ő kultúrkörükben nyernek igazán értelmet, nem Európában (nekünk más milyen van fos van :P ) Ez az egész pont annak az ellentéte ami a pc-t eredetileg életre hívta. Én nem hiszem, hogy bárkinek joga lenne lerasszistázni valakit, csak mert 100%-an szerette volna visszaadni az eredeti karaktert. Remélem, hogy sikerül indulnia és a cosplayes közösség ki áll ezzel a valódi diverzitás mellett.
  0 0 Válasz
 • Neilaeht 7 hónapja
  Kurvára nem korrekt. Fekete Ariel lehet? Megannyi hősből csináltak feketét, meleget, vbagy isten tudja mit, csakhgoy mindenki lenyugodjon. Ez kétoldalú dolog. Akartok fekete hableányt? Én is akarok fehér Pengét! (Azaz nem, mert neki pont remekül állt a szerep, és letojom ki milyen színű, csak ha az egyik oldalra billen a mérleg, billenjen a másikra is. )
  0 0 Válasz
 • Heldeus 7 hónapja
  Kíváncsian várjuk, hogy mi fog kisülni az egészből, a közösség már magát a rendezvényt akarja megdönteni.
  0 0 Válasz
 • Baliusz 7 hónapja
  Nem is értem....ha akkor nagy a botrány hogy beöltözött egy karakternek aminek kicsit sötét a bőrszíne akkor miért csak most kelt felháborodást? Akkor már amikor megjelent a karakter akkor kellett volna reklamálni, nem pedig akkor amikor éppen valaki beletette a ruhába 3000 euróját, és rengeteg időt. Elég nagy baj hogy mostanában annyi cenzúra van ezen a játékon. Oké néhány esetben megértem (pl.: Evelynn), az Annie cenzúrát sem igazán értem. Ha eddig nem zavarta őket amíg benne voltak a játékban akkor most miért? Egyébként sem a mondhatni "fiatalabb" korosztálynak szól a játék. Egy 16 éves gyerek azért több értelemmel rendelkezik már, mint mondjuk egy fiatalabb..... Visszatérve a Cosplayre..., Okés zárják ki a ruhát de akkor anyagilag térítsék vissza
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?