A Juventus elnöke szerint:

A Juventus elnöke szerint: "A Bajnokok Ligájának legnagyobb vetélytársa az e-sport lesz"

Egy igazi sport nagyágyú ismerte el, hogy az elektronikus sportok lassan nézőket visznek el olyan versenyektől, mint a Bajnokok Ligája

A Bajnokok Ligája a világ egyik legnépszerűbb foci bajnoksága, évről-évre több tízmillió ember követi a televízió képernyőkön keresztül. Az európai bajnoki sorozat lassan 60 éve létezik és az érdeklődés iránta igazán soha nem csökkent. Viszont mostanában akadnak gondok, hiszen főleg a csoportmeccsek alatt, egyre kevesebben kapcsolnak rá. Erre Andrea Agnelli, a Juventus elnökének több magyarázata is van.

"Ha ránézünk a Bajnokok Ligájának csoportmeccseire, akkor 16 meccsből kb. biztosra meg tudunk mondani 15 eredményt. Gyakorlatilag az első két hely minden csoportban borítékolható, ami azt is jelenti egyben, hogy a mérkőzések kiszámíthatóak. Sokkal érdekesebb meccsek kellenének. Ezzel nem azt mondom, hogy meg kéne ölni a kisebb ligák bajnokait, minden bajnoknak jár a lehetőség, hogy nemzetközileg is bizonyítson, de valamit lépni kell."

Ez eddig akár egy sporthírként teljesen rendbe is lenne, de Agnelli nem állt meg itt, szerinte nem csak az unalom nyomja rá a bélyegét a Bajnokok Ligájának népszerűségére. A válasz máshol is keresendő.

"Itt az ideje, hogy szembenézünk azzal, hogy változnak a fogyasztási szokások. A digitális világ polgárai, a 'Z' generáció szülöttei lassan felnőnek vagy már fel is nőttek. Az ő szokásaik pedig merőben mások, mint amikkel eddig találkozunk. A versenytársaink már nem feltétlenül a szomszéd klubokból kerülnek ki. Az e-sport, a foci szimulátorok, a Fortnite, a League of Legends és még sok más lesz majd az amikkel szemben fel kell vennünk a kesztyűt."

Szerte a világon, nagyon sokan tudják, hogy az e-sportot nem vehetjük félvállról. Számtalan kutatás és nagy mennyiségű információ mutatja azt, hogy az kompetitív videojátékok iparága olyan növekedési formát mutat, mint a hagyományos sportok. A különbség annyi, hogy az e-sport gyorsabban fejlődik, mint akármelyik tradicionális sportágazat. Az elmúlt években láttunk már példákat arra, hogy olyan klubok, mint a Schalke saját League of Legends csapatot csinál vagy az Ajax hivatásos FIFA játékost igazol, de eddig nem igazán szóltak a hírek arról, hogy a nagy csapatok komolyan vették volna az elektronikus vetélytársakat. Agnelli kijelentése azért ilyen meglepő, hiszen ha a Juventus elnöke is kijelenti, hogy átalakulóban vannak a fogyasztói szokások, akkor a sportvilág vaskalapos vezetői sem söpörhetik a dolgokat a szőnyeg alá többet. Lehet elindul valami?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 


Kövess Minket!



Partnereink ajánlata

Gamestar

  • hi_im_lobotomy 4 éve
    Réges-régen elindult. Megmondjam mikor? Amikor Faker betolta Ryu ellen azt a bizonyos legendás Zed playt, csak sokan nem voltak hajlandóak tudomásul venni. Sporttörténetileg legalább olyan súlyú dolog volt az a győzelem, mint mikor 1886-ban (az első sakkvilágbajnokságon) Steinitz megverte Zukertotrt-ot. Lényegében senki sem emlegeti annyit, de ott indult igazi világhódító útjára a sakk, mint hivatalos sport. Én már nem nézek BL-t... kb. 4 vagy 5 éve. Az e-sport jobban leköt, többet mond - jobban szórakoztat egy 200 IQ Viper play, mint egy 27 méterről belőtt szabadrúgás a döntőben. Nem tudom, mi változtathat ezen.
    0 0 Válasz
  • Wildamigo 4 éve
    Nem reális. Egész egyszerűen egy Legaue of Legends meccs egy casual néző számára élvezhetetlen, tekintve, hogy fogalma sincs, mi folyik a képernyőn. Én nem vagyok egy nagy játékos, régebben azért játszogattam vele, de pl egy nagyobb teamfight nekem is totál áttekinthetetlen. Még ha ismered is a hősöket, hogy mi merre hány óra, nem lesz élvezhető. Ha meg még a hősöket sem ismered... Átlag János számára így néz ki a szitu, szemben a focival ahol azért egészen nyilvánvaló, hogy mi történik a pályán és mik a szabályok. Konkrétan ha ezt a Faker akciót megmutatod bárkinek az utcáról, fogalma sem lesz, hogy egyáltalán mi történt, meg hogy ez most miért is nagy dolog. Ezzel szemben mondjuk ha Luka Modric bever egyet a magyar válogatottnak arra mindenki azt mondhatja, hogy igen, ez szép gól volt. De mondjuk vegyünk egy másik e-sportot. Overwatch. Megnéztem múltkor egy közvetítést, olyan sebességgel pörögnek az események, hogy én a 40 éves reflexeimmel nem tudom követni. Nem látom át, nem is értem mi történik, uncsi.
    0 0 Válasz
    • hi_im_lobotomy 4 éve Wildamigo
      A focival ugyanez a helyzet, csak emez egyszerű, mint a faék. A Juve edzője pont arra akart rávilágítani, h a fiatal generációból egyre többen adják a fejüket casual e-sport-ra - ezek pedig bizony ismerni fogják a hősöket, és egy team-fight káosza igenis sokat fog nekik mondani. Én 37 vagyok és a reflexeim köszönik: jól vannak. 2019-et írunk és 10 éven belül az általad példának felhozott Átlag Jani legalább 2 év PvE és/vagy 1 év PvP in-game játszott időt fog maga mögött tudni. Átlag Janinak egy MOBA vagy PvP-FPS legalább annyira átlag lesz, mint most a fateromnak a foci.
      0 0 Válasz
      • hi_im_lobotomy 4 éve hi_im_lobotomy
        Továbbmegyek. Cégvezetőként hamarabb fogok szponzorálni (alapítani?) e-sport csapatot, minthogy egy garast is adjak ezeknek a falábú félkegyelműeknek, akik a magyar football hírnevét lennének hívatottak öregbíteni. Ezt a génállományt köszönöm: nem kérem. Jobban izgat a 150 feletti IQ, meg a jó munkamemória, a feszített helyzetben stressz alatt 0,21mp alatt meghozott jó döntés. A focista vonal nem fogja megfejteni a csillagközi utazás titkát, ellenben a szellemi sport vonallal. szerintem nem több picepszre van szükség, hanem több észre. Ez az én véleményem.
        0 0 Válasz
        • Wildamigo 4 éve hi_im_lobotomy
          Értem, hogy ez a véleményed, de továbbra sem változtat azon, hogy a LoL nem képernyőképes. Ez gyakorlatilag egy összetett stratégiai játék, a különböző ösvényeken párhuzamosan zajlanak az események, és ezt normálisan áttekinteni nem lehet. Ahhoz, hogy normálisan át tudj tekinteni egy lol meccset, emellett ismerned kell a hősöket is, ami azért nem egyszerű. Akik játszanak, azok persze nagy fanok, és tetszik nekik, de itt megáll a dolog, potenciálisan egy lol e-sport esemény nem fog bevonzani olyanokat akik nem játszanak a játékkal. Ellentétben ezzel egy foci, kosár, jéghoki úgyis tök látványos, hogy soha a büdös életben nem játszottál. Na most én elhiszem, hogy 10 év múlva több player lesz mint most, de azért hála istennek nem lesz mindenki mögött egy 2 év pvp (van annál sokkal értelmesebb időtöltés is szerintem), lesznek különféle játékok, aminek a játékosbázisa meg fogja nézni a versenyeket, de ez szerintem a büdös életben nem lesz versenyképes egy foficval, amit a leghülyébb nézők is simán végignéznek.
          0 0 Válasz
          • hi_im_lobotomy 4 éve Wildamigo
            Na éppen itt a gond. Ez a poén, h nem látványos. Fociban simán előfordul, h leülök és nézem 60 percen keresztül úgy, h legit nem történik semmi. Amit ténylegesen is úgy értek, h SEMMI. Különösen olasz meccseken, de ezt most csak így 'ex catedra' megjegyzem. Nézek 60 perc focit és nincsen foci, csak nézés. Ez egy e-sport meccsen kizárt, h megtörténjen. Ha jön a jungler gankelni, akk 85%, h vér fog folyni. minden 2-3 percben van mit nézni: egy outplay, egy contested objective, egy fail, sorolhatnám - hogy a 'mestert' idézzem: Sokkal érdekesebb meccsek kellenének. Itt fordul a kocka. A hagyományos sport és a nézők közötti kapcsolat reaktív és egyirányú-lineáris, tehát van a sport, ami bevonz(hat) nézőket. Az e-sport esetében ugyanez a reláció proaktív és kölcsönös irányú ami öngerjesztő folyamatot indít el. Az első egy hanyatló görbét fog mutatni, míg a második egy emelkedőt. Ezt nem én találtam ki: ezt a Juve edzője mondta, én csak újrafogalmaztam más szavakkal (hátha nem volt érthető). Elnézve pedig a felnövekvő generációt és a tendenciákat igenis versenyképes lesz mert... és most szükség lenne egy kis közgazdasági ismeretre... Röviden: ha a nézőközönség kiesés eléri a kritikus tömeget (ettől amúgy nem vagyunk olyan messze) a befektetők elkezdenek más lehetőségek után keresni és a feltörekvő e-sport adni fogja magát. Ha a hagyományos sporttól megvonom a támogatás egy részét, korántsem lesz már annyira csábító életpályamodell a felnövekvő nemzedéknek és csak az igazán elhivatottak fogják azt választani. Ez a foci minőségének nagyon jót fog tenni, de a nézőszámnak már korántsem. Le vagyok ragadva a focinál... pedig ott a kézilabda, meg a vízi sportok... itt jön a képbe a sportfogadás ami lényegében eldönti, h hova megy az ágazatban forgó pénz - ezt pedig a nézőszám (fogadások száma?) determinálja. Nna - ezért érinti érzékenyen a focit az e-sport (bármilyen mértékű?) térnyerése... ezért tette szóvá a jelenséget a Juve edzője. Szerinted kinyitotta volna bármi másért a száját, mint a pénzért?
            0 0 Válasz
    • Ben 4 éve Wildamigo
      A kettőnek elméletileg meg kell élnie egymás mellett, de @Wildamigo én azt mondom, hogy egy alap LoL tudás elég ahhoz, hogy élvezni tudj egy e-sport meccset ebben a műfajban. És igen, a Faker - Ryu párbaj volt akkora dolog, mint mikor Roberto Carlos bevágta az első 40 méteres szabadrúgás gólját.
      0 0 Válasz
  • cstomi468 4 éve
    Hozzászólás a fentiekhez nézek mind sportot mind e sportot természetesen játszok is de abba kelett hagyni sportot sérülések miatt (röplabda mb1 nem megye 8 foci) már én is elgondolkozok rajta hogy mit is érdemesebb megnézni egg BL döntőt vagy a SPY vs UOL ot ami nem is olyan régi ezért hozom fel de ott persze jön az hogy papírforma volt stb akkor ott a holnapi FNC vs SK T1 Ami érdekes lessz én habozás nélkül mondom hogy jelenleg jobban érdekel az elöbbi mint egy BL döntő persze. Vissza lehet nézni mind a 2 őt de melyik éri meg jobban mindenki maga dönti el ha azt nézzük hogy csak a LOL nak van több 10milliós játékosbázisa akor persze még mindig nem egy foci a maga pár milliárdjával de azon kívül mindenkinek aki néz focit van kedvenc csapata be kehet valani őszintén hány mecset hagyott ki az illető amit késöbb meg se bánt. Több szempontból jó az e sporr növekedés ugye persze aki játszik bizonyított tény gyorsabb és jobb megoldó képeséggel rendelkezik amit fejleszt és karbantart na meg a reakcióidő stb melette ha az e spor növekedit eljutunk arra a szintre hogy még több csapat lessz olyan mint a SO4 talán végre kezdenek valamit a mégnagyobb játékosbázissal és csinálnak valamit a spagetti kóda egy szó mint száz mindenki maga dönti el mi a jobb szeméj szerint én is az e sport irányába húzok jelenleg ami nem jelenti azt h változhat
    0 0 Válasz
    • cstomi468 4 éve cstomi468
      *nem változhat
      0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!