Már amerikai szenátorok és politikusok is támadják a Blizzardot

Már amerikai szenátorok és politikusok is támadják a Blizzardot

A botrány már eljutott az amerikai politikáig is, szenátorok és kongresszusi tagok üzentek a cég vezérigazgatójának.

Az utóbbi napok és hetek tele voltak Blitzchung esetével, miszerint a Blizzard megfosztotta nyereményétől és egy évre eltiltotta a versenyzéstől mert élő adásban fejezete ki támogatását a hongkongi tüntetők mellett. Azóta a történet végigvágtatott a világsajtón és persze a közösségi médián. A gamerek világszerte arra szólítják fel egymást, hogy bojkottálják a céget és nemrég amerikai politikusok is nyílt levelet írtak a cég vezérigazgatójának, Robert A. Koticknak.

"Kedves Mr. Kotick:

Azért írunk önnek, mert szeretnénk kifejezni legmélyebb aggodalmunkat az Activison Blizzard döntésével kapcsolatban, miszerint kötelezték Ng Wai Chung-ot, hogy mondjon le a bajnokságokon megnyert pénzről és ezek után 1 évre el is tiltották a versenyszerű játéktól, amiért kifejezte a támogatását a hongkongi demokrácia tüntetések mellett. Ez a döntés azért is aggasztó, mivel teret enged a kínai kormány törekvésének, ami el akarja nyomni az amerikai gazdaságot és gátat akar szabni a szólásszabadságnak.

Az Activision Blizzard előnyös helyzetben van azért, mert a kínai e-sport piac növekszik és az olyan tech cégek, mint a Tencent befektetőként vannak jelen a cégüknél. Abban teljesen biztosak vagyunk, hogy az önök cége tisztában van azzal, hogy a kínai kormány kihasználja a gazdasági erejét azért, hogy elnyomja azon nézeteket, amik nem egyeznek az általuk képviselt értékekkel. A múlt héten a kínai kormány az Apple céget vette elő, amiért létrehoztak egy olyan applikációt, amivel a békés tüntetők el tudják kerülni a megtorlásokat, illetve az NBA is a célkeresztbe került, mivel az egyik csapat menedzsere egy tweet bejegyzésben támogatta a hongkongi tüntetéseket.

Az önök cégének egyik alapelve, hogy "minden embernek joga van kifejezni a gondolatait és véleményét", mégis sok dolgozójuk gondolja úgy, hogy Mr. Chung büntetése szembe megy ezen elvvel. Az önök cége a gaming világ egyik alappillére és az önök csalódást okozó döntése akár azt is elérhette volna, hogy a felhasználóik nem merik majd kifejezni a támogatásukat az alapvető emberi jogok és szabadság mellett. Ezzel szemben a játékosok tisztában vannak az önök lépéseivel és arra szólítják fel egymást és a közösségeket, hogy bojkottálják az Activision Blizzard játékait.

Ahogy Kína fokozza a megfélemlítési törekvéseit, önöknek el kell dönteniük, hogy mit tesznek. Támogatják az amerikai értékeket, mint a szólás és gondolkodás szabadsága vagy eleget tesznek Peking követeléseinek azért, hogy megőrizzék a piaci részesedésüket. Reméljük, hogy minél hamarabb felülvizsgálják Mr. Chung ítéletét. Még változtathatnak az ítéleten és reméljük meg is teszik.

Üdvözlettel,

Rony Wyden és Marco Rubio Szenátorok

Alexandria Ocasio-Cortez, Mike Gallagher és Tom Malinowski Kongresszusi Tagok"

A botrány tehát nem csillapodik, csak tovább dagad, hogy végül mi lesz a cég reakciója azt senki nem tudja. A levél gyakorlatilag azt sugallja, hogy a Blizzardnak választania kell a világ és a kínai piac között. 

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


 

Kövess Minket!