A Griffin menedzsere mellett az ex-edzőt is eltiltották az e-sporttól, mert "verte a játékosokat"

CvMax ellen lejáratókampány folyik, míg a tulajdonos ügyéből büntetőeljárás lett.

Az elmúlt hónapokban nem csak a koreai e-sport, de a League of Legends eddigi legnagyobb botránya tört ki, amikor kiderült, hogy Cho Gyu-nam, a Griffin menedzsere miatt játszott Sword a csapatban a sokkal jobban teljesítő Doran helyett, miközben úgy viselkedett a csapat edzőjével cvMax-szal, mint egy darab ronggyal. Éppen emiatt a Griffin VB teljesítménye katasztrofális volt a koreai rajongók pedig még talán sosem voltak ennyire dühösek egy csapatra. Ez viszont még maximum lokális botránynak ment volna el, de az utóbbi pár napban olyan titkokra, korrupcióra és besározásra derült fény, ami nem csak a Griffint, de a Riot Koreat is tönkreteheti. Nézzük is meg viszont szép sorjában, hogy mi történt a VB óta.

Először is a Griffin kiesése után rögtön két hírt hallhattunk, az egyik, hogy a csapat kirúgta a menedzsert, Cho-t, miközben a tetteiért feljelentették őt. Ezzel párhuzamosan a Riot Korea pedig elkezdett nyomozni cvMax ellen, akit komoly dolgokkal vádolt meg a csapat néhány játékosa. A sors furcsa fintora, hogy a két szál szinte napra pontosan egyszerre ért össze, így most kettéosztjuk mi is a történetét.

Cho kirúgása és a feljelentés

Mint említettük a csapat menedzserét, Cho-t nem csak kirúgták, de fel is jelentették a Griffinesek az ügyben pedig Ha szenátor kezdett vizsgálódni. Az éjjel folyamán egy dél-koreai Reddit felhasználó el is árulta a közösségnek, hogy az ügy szintet lépett, ugyanis a szenátor mostantól nem polgári perként, hanem büntetőperként kezeli az ügyet. A feljelentés egyébként a csere játékos Kanavi szerződéséből indult, akit gyakorlatilag éhbérért szerződtettek le, a dokumentumokból viszont nem csak ez derült ki, hanem az is, hogy a Griffin, valószínűsíthetőleg Cho úgy akarta kijátszani a rendszert, hogy egy teljesen más pecséttel ellátott szerződésre rányomta a Griffin pecsétjét, ami így azt eltakarta. Ez gyakorlatilag azonnali okirat hamisításnak minősül, amivel átverték Kanavit. Ez viszont még nem okozott volna nagyobb galibát, ha csak privát dokumentumokat hamisítottak volna, a csapat viszont nem állt meg itt és hivatalos okiratot is hamisítottak, ami egyből új szintre emelte a pert.Cho így hatalmas bajban van, mindezen pedig nem is lepődhetünk meg, mivel a menedzser a CJ Entus csapatánál is ott volt, a koreai közösség pedig már rég úgy ismeri őket, mint az e-sport maffia tagjai. Ha a tény bebizonyosodik, a hamisítást pedig rátudják bizonyítani Chora, akkor könnyen börtönbe kerülhet majd. Érdemes itt megemlíteni, hogy mindebből egy betűt sem a Riot Korea nyomozott ki, mindez egyértelműen Ha szenátor munkája.

Ez még nem bizonyosodott be, de a sztorit elmagyarázó Reddit felhasználó szerint egyébként a koreai Riot és a KESPA (Korean e-Sports Association) a korrupció melegágya, a Riotnak pedig muszáj lesz rendet raknia az országban. Erről a történetről valószínűleg nem most hallottunk utoljára és a jövőben még több információnk lesz. Most viszont térjünk át cvMax besározására és a játékosok megverésére.

A Riot Korea örökre eltiltotta cvMaxot a játékosok verbális és fizikai bántalmazása miatt

Szinte bombaként robbant a hír a reggeli órákban, hogy a koreai Riot örökre eltiltotta cvMaxot az edzősködéstől és az LCK-től, mivel az egy hetes nyomozások során bizonyítékokkal tudják alátámasztani, hogy cvMax nem csak verbálisan, de fizikálisan is bántalmazta a játékosokat. Mint kiderült a feljelentést csak Sword és az ő családja tette meg, ami nem is meglepő, ugyanis az összes többi játékossal remek kapcsolatot ápol cvMax, Sword volt egyedül az, akit miután lecseréltek Doranra, addig sírt Chonál, míg ő vissza nem rakatta a kezdőbe.

A koreai Riot emellett 80 ezer dollárra bűntette a Griffint, amiért "hagyták", hogy verbális és fizikális bántalmazást alkalmazzon fiatalkorú gyerekeken cvMax. A fiatalkorúságot direkt kiemelték, mivel a Griffin indulásakor szinte az összes játékos 16-17 éves volt. Mindez egyébként egyértelmű megtorlásnak tűnik, ha pedig ez bebizonyosodik, akkor a koreai jogszabályok szerint a bűntényt kiszivárogtató személy komoly védelmekkel rendelkezik, így az ügyben érintett Riot Korea munkatársak akár 3 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha kiderül, hogy cvMax senkit nem vert meg, ez az egész ügy pedig csak a besározása miatt került elő.

Ha szenátor egyébként itt ismét szóba került ő is ma reggel reagált a történetre:

"A Riot ebben a pillanatban jelentette be, hogy örökre eltiltják cvMax-ot, Ez egyszerűen undorító. Nem csak Cho, de cvMax, aki kitálalt a korrupcióról végleges kitiltást kap. Ez egyértelműen egy revanzs a szivárogtató ellen. A koreai Riot komoly büntetésre számíthat a szivárogtatókat védelmező jogszabály miatt, mindez akár 3 év szabadságvesztéssel is járhat.

Ha cvMax nem lett volna ilyen bátor, akkor Kanavi rabszolga szerződésére sosem derült volna fény. CvMaxot védelmezni és dicsérni kéne nem pedig eltiltani. Ha valaki, aki fényt derít a korrupcióra és az igazságra büntetést kap, akkor ki tenné ugyanezt máskor? A Riot döntése eltipor mindent, ami igazságos a mi társadalmunkban. Most nem csak az emberek, de a jog haragjával is szembe kell nézniük."

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a LoL e-sport eddigi legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki Dél-Koreában. Sajnos egyelőre csak a tényeket tudjuk biztosan, amik a következők: Cho és cvMax is örökös eltiltást kapott. Szívből reméljük, hogy az ügy minden apró részlete kiderült majd és nem rokkan bele az LCK.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Kövess Minket!