Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság - Esport Anyu, 22. rész

Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság - Esport Anyu, 22. rész

Esport Anyu értékeli a Magyar Nemzeti Esport Bajnokságot!

Egy újabb mérföldkő a hazai e-sport életében. Az első liga, ahol hetente nézhettük a mérkőzéseket. Innentől kezdve nemcsak focit, kézilabdát, kosárlabdát lehetett követni, de többek között Counter-Strike-t is!

A gyerek már többször vett részt ilyen jellegű megmérettetésen, először az angol, majd a német ligában játszott 1-1 szezont. Amikor a V4FSF után meginterjúvolták, hogy milyen hatással van egy ekkora, itthon rendezett verseny a hazai profi e-sportra, a következőt fogalmazta meg:

Igazából nem gondolom, hogy akkora változást hozott volna. Nagyon jó kezdeményezés, aminek remélem még lesz folytatása, de egyetlen ilyen kaliberű verseny nem fogja megváltoztatni a hazai szcénát. Ehhez inkább az angol, vagy akár a német mintára épülő, ESL (Electronic Sports League, a világ legnagyobb e-sport versenyszervezője – szerk) által futtatott 2-3 hónapos ligák kellenének. Itt kötött csapatok vannak, nem lehet menet közben játékosokat cserélni, és egy évben van 2-4 szezon. A hosszabb távú gondolkodást ez a rendszer talán jobban ösztönözné, mint az egyszeri nagy kupák.

Többen gondolhatták még így, mert nem kellett sokat várni, hogy itthon is elinduljon a liga. Közel 2.000 játékos versenyzett, és 715.000 néző követte az eseményeket. Óriási lehetőség, hiszen egyre ismertebbek és népszerűbbek lesznek a játékok, a csapatok, a játékosok, és ami a lényeg, folyamatosan edzésben és játékban vannak a kupa alatt. És nemcsak itthon, hanem nemzetközi vizeken is! Fontos dolog, mert a fejlődés alapköve a gyakori nemzetközi megmérettetés.

Az Esport1 Twitch csatornáján követtük a versenyt hétről, hétre. Az alapszakasz felemelő volt, szó szerint lehengerlően játszott a csapat. Pedig  akkoriban még csak egy mixről csapatról beszéltünk a Budapest Five személyében. A gyermekemnek volt a külföldi szerződése, így az ottani kötelezettségek miatt, nem tudott minden meccsen részt venni.

Jelentkezz a K&H MNEB versenyeire!

Minden mező megadása kötelező! ** Hearthstone, League of Legends, Counter- Strike: Global Offensive, Rainbow 6: Siege, Playerunknown's battlegrounds esetében ESL ID megadása,FIFA esetében PS ID vagy XBOX Live Fiók adatok, Gran Turismo Sport esetében PS ID megadása szükséges.

Az első szezon is hasonlóan indult, de a vége nem az lett, amit vártunk. Minden történik valamiért. Egyrészt, egy fontos jelzés: nem lehet, mindig a TOP-on lenni. (Amúgy a világban mindenhol örülnek a második, harmadik helyezésnek is.) Másrészt, jó időben jött figyelmeztetés. Kíváncsian várom a következő szezont. Minden csapat átalakult és sokat fejlődött. A szervezők is sok mindenen átmentek, megtapasztaltak. Az MNEB nemrég megkérdezte:

Mit újítanál vagy milyen egyéb ötleteid vannak?

Nekem csak egy építő szándékú észrevételem van. Nemzetközi e-sport versenyen nem nagyon látni, hogy a második helyezettet rögtön a vesztes meccs után színpadra szólítják, hogy átvegye a nyereményét, ugyanis pszichésen, eléggé megterhelő. Értjük és értékeljük a szándékot, de talán ezt jobb lenne megspórolni minden döntőben veszített csapat számára, hogy kiálljon a színpadra egy ilyen érzelmi állapotban. Mindenesetre mi nagyon várjuk már a folytatást, ami 2020 januárjában lesz! Mi ott leszünk!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!