Napokbon belül jönnek a nerfek, de mit és miért kell gyengíteni?

Napokbon belül jönnek a nerfek, de mit és miért kell gyengíteni?

A Standard meta egyensúlya már hetek óta felborult és ezen a Descent of Dragons új lapjai sem segítettek. Érkeznek a nerfek!

A közösség folyamatos panaszkodásai meghozták a várt eredményt, ugyanis beadta a derekát a Blizzard. Hivatalosan is megerősítették, hogy jövő héten érkeznek a gyengítések, amik kizárólag a Shamant érintik majd. De tényleg Galakrond, the Tempest lenne csak a hibás azért az állapotért, ami a Standard Ranked metában uralkodik, esetleg más lapnak is félnie kell a "nerfkalapácstól". Ennek jártunk utána!

Mi most a helyzet a Standard Rankeden belül?

A számokkal nem érdemes vitatkozni, ezt tudja a Blizzard is. A Descent of Dragons kiadása óta elképesztő fölénybe került a Shaman a többi Classhoz képest, ami nemcsak a népszerűségben, hanem a győzelmi arányokban is megmutatkozik. A Quest Galakrond és sima Galakrond verziók hasítanak, egyes változatok akár 60-65 %-os winrate-et is stabilan tartani tudják. Ilyen körülmények között nincs értelme elgondolkodni azon, hogy esetleg kipróbál-e a játékos valami egyedi változatot, mert jönnek a Shamanok és bedarálják őket egyesével.

Galakrond, the Tempest az egyedüli probléma?

Ha ismét a statisztikáért nyúlunk, akkor jól kivehető, hogy Galakrond kijátszásával gyakorlatilag azonnal megnyertük a mérkőzéseket. A csavar a történetben, hogy általában nem is kell eljutni addig, hogy megérkezzen a Warcraft világának legnagyobb sárkánya Thrall helyére, ugyanis az Invoke mechanikának köszönhető 2/1-es Rush Elementalok már önmagukban képesek arra, hogy kontrollálják a boardot. Ha mellévesszük, hogy ott van még a Mutate + Mogu kombó, a rengeteg Lackey és Shudderwock meccsfordító képessége, akkor rájöhetünk, hogy nem feltétlen Galakrondot kell hibáztatni a jelen helyzetért. Már a Wild lapok rotálása után (december 5. és 10. között) is jól teljesített a Shaman és ekkor Galakrond még a kanyarban sem volt. Sajnos, vagy nem sajnos, de az új lapok közül több is kifejezetten a Shamannak nyújt olyan előnyöket, amire más deck nem igazán támaszkodhat.

Faceless Corruptor és a többiek

A Standard meta jelenleg legnépszerűbb kártyája tökéletesen harmonizál a Shaman totemidézős Hero Powerével, sőt az Invoke után kapott kis 2/1-es Elementalokkal is. Nem véletlen, hogy két példányban kötelező játszani minden Shaman pakliban a fenti lapot, ahogy kihagyhatatlan a Devoted Maniac, a Shield of the Galakrond és a Corrupt Elementalist is. Közvetett módon minden Galakrondra vezethető vissza, de nem a 8/8-as lényekkel, vagy az 5/2-es fegyverrel van baj, hanem a Hero Powerrel és az Invoke-kal. A Corrupt Elementalist, a Dragon's Pack (5. körben 2 darab 5/6-os taunt elég jó value-nak számít) és az Invocation of Frost mind-mind tesznek azért, hogy megnehezítsék a fejlesztők dolgát.

Az biztosra vehető, hogy nem célja a Blizzardnak sem, hogy teljesen megöljék a Classt és a Galakrond Shaman deckeket, de azt sem engedhetik meg maguknak, hogy szembemenjenek a nép akaratával és továbbra is hagyják uralkodni a mostani meta legnépszerűbb és legerősebb verzióit.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

 

Kövess Minket!