Mobilnetről néznél streameket? Ezekre érdemes odafigyelned!

Mobilnetről néznél streameket? Ezekre érdemes odafigyelned!

A legnagyobb mobilszolgáltatóknál számos lehetőség van arra, hogy korlátlan mennyiségben nézhesd kedvenc streamereid.

2020-ban már nem kell meglepődni azon, ha valaki videókat néz a metrón, a taxiban vagy a buszmegállóban. Az információáramlás negyedik generációs vezeték nélküli hálózaton történik, ezért szélsebesen töltenek be a képkockák megfelelő lefedettség esetén. Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, hogy maximális szórakozásban legyen részed, miközben a mobilkészüléked képernyőjét figyeled árgus szemekkel. A mobilinternet minősége rohamosan fejlődik, ebből profitálhatnak a közvetítők és fogyasztók egyaránt. A streaming iparág szárnyal, a mobilszolgáltatók igyekeznek megfelelni az elvárásoknak és olyan konstrukciókat kialakítani, amik megfelelnek mindenki számára. Azoknak is, akik csak böngészik a Facebook idővonalat és azoknak is, akik komolyabb adatmennyiséget emésztenek fel játékokkal és videókkal.

Telenor

Jelenleg a Telenornál egyetlen olyan előfizetéses csomag van, amelybe beletartoznak korlátlan lehetőségek. A Hiper XXL számlás tarifacsomagot havonta 15 990 forintért vásárolhatod meg, ebbe beletartozik a korlátlan hipernet, amiből 30,8 GB az EU területén használható fel. A "korlátlan" jelző csak Magyarország határain belül érvényes, de ha nem utazol minden második nap külföldre, akkor nyugodtan pörgetheted a legnépszerűbb stream oldalakat.

A többi csomagban meghatározott és korlátozott mennyiségű adatforgalom tartozik, ezeket nem igazán érdemes használni folyamatos stream nézéshez.

Mennyi mobiladatot fogyasztanak a streamek?

Az androidcentral számításai alapján kétszer meg kell gondolni, hogy milyen minőségben nézitek kedvenc tartalomgyártótokat.

  • Legalacsonyabb minőség: 240p és 320p minőség mellett óránként csak 300 MB-ot fogy a számládról, de gyakorlatilag élvezhetetlen hosszútávon ilyen videókat nézni
  • Alacsony minőség: 480p-ben már ki lehet venni a részleteket, cserében megugrik az adatmennyiség is. Óránként 700 MB fogy a keretből
  • Jó minőség: 720p felbontás mellett már nem lehet panasz az élvezhetőségre. 900 MB-ot emésztenek fel ezek a videók
  • Legjobb minőség: Full HD-ben, WQHD-ban és UHD-ban is nézhetőek már a tartalmak, cserében néhány óra alatt elfogyhat akár több 10 GB mennyiségű adat is
    • 1080p óránként 1,5 GB
    • 1440p óránként 3 GB
    • 2160p óránként 7,2 GB

Fontos fejben tartani, hogy ha a Facebookra ágyaznak be egy YouTube videót, akkor az adatmennyiséget a YouTube emészti fel, nem a Facebook. Ne szaladj bele ebbe a hibába!

Vodafone

Korlátlan Facebook Korlátlan YouTube Korlátlan Mixer Korlátlan Twitch
Vodafone Go Basic (2990 Ft) + - - -
Vodafone Go Max (5990 Ft) + - - -
Vodafone Go Net (7990 Ft) + - - -
Vodafone Go Talk (7990 Ft) + - - -
Vodafone RED Live (9990 Ft) + + - -
Vodafone RED Live+ (12 990 Ft) + + - -
Vodafone RED Infinity Pro (15 990 Ft) + + + +

A Facebook Gaming rajongóinak kedvez elsősorban a Vodafone, ugyanis már a legolcsóbb előfizetés mellé is odacsapják a világ legnépszerűbb közösségi platformjának korlátlan használatát. Kicsit nagyobbat kell ugranod a költségek terén ahhoz, hogy a YouTube streameket és videókat is megkötések nélkül élvezhesd. A RED Live 9990 forintos csomagja az első, ahol nem számít az, hogy 1080p-ben nézed órákon keresztül a kedvenc játékosodat.

A 25 év alattiaknak egyedi tarifacsomagokkal kedveskedik a világ legnagyobb távközlési szolgáltatója. A Go Max You, Go Talk You és Go Net You névre keresztelt konstrukciók mindegyike tartalmazza a korlátlan Facebookozást, de a többi streaming szoltáltató bizony felemészti a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló mobiladatot.

Telekom

Korlátlan Facebook Korlátlan YouTube Korlátlan Mixer Korlátlan Twitch
Telekom 2 GB (1290 Ft) + - - -
Telekom 3 GB (1890 Ft) + - - -
Telekom 10 GB (4590 Ft) + - - -
Telekom korlátlan [EU 15 GB] (9000 Ft) + + + +
Telekom korlátlan [EU 20 GB] (10 590 Ft) + + + +

Már a legolcsóbb mobilinternet adatcsomag mellé is jár a korlátlan Facebook, de a YouTube-ért, Mixerért és Twitchért a legdrágább lehetőségek közül kell választanod. 18-25 éves kor között minden előfizetőt plusz 2 GB mobilinternettel jutalmaz a cég, ami már elegendő ahhoz, hogy kedvenc csapatod legfontosabb mérkőzését élőben követhesd.

Összességében sok kompromisszumot kell kötnöd, ha mindenképp mobilinternetről szeretnéd nézni a streameket. Remélhetőleg a szolgáltatók figyelik a streaming ágazat fokozatos előretörését és a jövőben már olyan csomagokat is összeraknak, amikben a legnagyobb streaming oldalak is ott szerepelnek a Facebook, Instagram, Viber és Pinterest mellett.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!