A nagy lőszer újraegyensúlyozás pozitív és negatív aspektusai

A nagy lőszer újraegyensúlyozás pozitív és negatív aspektusai

A Wargaming tervei általánosságban előremutatóak, de a játékbeli tapasztalatok alapján már koránt sem ilyen biztató az eredmény.

A fenti állítás első fele természetesen arra vonatkozik, hogy a megváltozott körülmények tekintetében nemcsak értelmet adtak az alaplőszernek, de a tüzérség szerepkörét is jelentős mértékben revízió alá vonták, azonban a fejlesztők minden jó szándéka ellenére egyáltalán nem biztos, hogy az eszközölt módosítások felérnek a várakozásokhoz.

Mielőtt mélyebben belevágnánk az elemző összehasonlításba, szögezzük le, hogy a Sandbox szerver nem egyenlő a teszt szerverrel, következésképp fontos tudni, hogy az itt bemutatott tervek egyáltalán nem biztos, hogy bekerülnek a rendes szerverre. A Sandbox célja ugyanis minden esetben egy nagyobb merítésből a legalapvetőbb adatok leszűrése, illetve a közösségi igények felmérése.

A normál és speciális lőszer kapcsolata javult

Az alapjátékban a speciális lőszer helyett csak két esetben érdemes normál lőszert használni. Egyrészről anyagi megfontolásból, másrészről funkció szempontjából. Az első állítás természetesen arra vonatkozik, hogy piszkosul drága a prémium lövedék, így sok játékos nem is engedheti meg magának, míg a második kijelentésnél arra érdemes gondolni, hogy például HEAT lövedék helyett AP/APCR kerül kiválasztásra, amennyiben az ellenfél fedezék mögött áll, rétegelt páncélzattal rendelkezik vagy köztudott, hogy sebzés nélküli kritikus találatot eredményez a használata.

A Sandbox tesztelésnél még egy tényező, a nagyobb sebzés is megjelenik a normál lövedék előnyei között.

A témát természetesen árnyalja, hogy a Wargaming elfelejtett gyenge pontokat létrehozni, amik a World of Tanks korai szakaszának alappillérei voltak, ám valahol a Chrysler K érkezésénél, majd a kifejezetten jól védett egységek megjelenésével folyamatosan háttérbe szorultak, majd idővel teljesen eltűntek.

Téves gondolat azt feltételezni, hogy alap lövedékkel a jó játékos innentől veri a speciális lőszert használót.

Ugyanis gyenge pontok nélkül hiába a megnövelt sebzés, ha nem képes a játékos fixen beütni a célpontokat, hosszútávon hátrányba kerül azzal a felhasználóval szemben, aki végig speciális lőszert használ. Ez a perspektíva érvényes a nehéz tank kontra nehéz tank szituációkra, a jól védett közepes tank kontra jól védett közepes tank összecsapásokra, és természetesen az összes többi olyan párharcra, ahol jól védett egységek állnak egymással szemben.

Az egyre több HP-val egyenes arányban a prémium lőszer használata is nő

Míg azok a játékosok, akik eddig például egy Chieftainben vagy Object 279-ben kizárólag prémium lövedéket használtak, ezentúl visznek magukkal egy kevés alaplőszert is azokra a célpontokra, amik gyengén védettek, ugyanakkor a csatába bevitt lőszerek arányát tekintve a csökkenés elsősorban a HE lövedékek redukálását érinti nagy mértékben, míg a prémiumét csak minimálisan, ugyanis egy ilyen közegben a normál páncéltörő a HE-t helyettesíti.

Azoknál a játékosoknál viszont, akik eddig jól megvoltak prémium nélkül, a csatába vitt speciális lőszerek számán emelni kell.

A csatákban ugyanis még nagyobb szerephez jut a páncél, amit a jelenlegi korlátozott mozgástér miatt reálisan csak a magasabb átütésű lövedékekkel lehet leküzdeni. Természetesen egy finomhangolt játékmódban, ahol a defenzív játék háttérbe szorulna az aktív, támadó jellegűhöz képest, hogy a könnyű és közepes tankokkal lehetősége legyen a játékosoknak megkerülni a jól védett egységeket, ez a szcenárió nem állna fenn.

A legjobb példa erre a Team Clash játékmód, ami a régi idők World of Tanks élményét idézte. A játékosoknak ugyanis nemcsak kötelező volt kimozdulniuk a camper pozíciókból, de lehetőségük volt megkerülni az ellenfelet, ami egyrészről pörgősebb játékélményt nyújtott, másrészről jelentéktelenné tette a prémium lőszer használatát.

Nem a játékosokon, hanem a Wargamingen múlik, hogy milyen lesz a World of Tanks

A játékosok ugyan visszajelezhetnek a Wargamingnek, megoszthatják tapasztalataikat egymással, és kijelenthetik, hogy szerintük hogyan kellene játszani a játékkal, de végső soron a Wargaming által kialakított körülményekhez fog igazodni a többség, ami a Sandbox szerveren a következőket takarja.

  • Ha nem biztosítanak előnyt azok számára, akik aktívan játszanak, a többség defenzív játékstílust alakít ki.

  • Amennyiben a többség defenzív játékstílust alakít ki, a szemtől szembeni harcok mértéke megnő.

  • Amennyiben a szemtől szembeni csatákban nincsenek gyenge pontok a tankokon, a páncélzat szerepe szintén nő.

  • A jól védett, extra sok HP-val rendelkező célpontok ellen nagyot sebző vagy magas átütésű lőszert kell használni.

  • Mindkét esetben a speciális lőszer szerepe értékelődik fel, ami sebzés szinten a tüzéreknek, átütés szinten a tankoknak nyújt előnyt.

  • A nagyobb lőszerköltség miatt a nem fizető játékosok még inkább perifériára szorulnak.

Mindebből az következik, hogy amíg a Wargaming nem az aktív játék elősegítésén, hanem a többi vázolt pont megszüntetésén dolgozik, addig egy szélmalomharcot vívnak. Mindent egybevéve az irány nem nevezhető rossznak, de a lőszerek finomhangolásán túl kötelező lenne gyenge pontokat létrehozni a tankokon, hogy a nagy lőszer újraegyensúlyozásnak valóban érezhető legyen a pozitív hatása.

A Sandbox szerver letöltéséhez kattintsatok az alábbi linkre, és ha kipróbáltátok, akkor írjátok meg nekünk tapasztalataitokat hozzászólásban!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Partnereink ajánlata

Gamestar

  • Nemerdekes 4 éve
    Ezek a lőszerproblémák ilyen formában valóban valósak. Ami viszont jobban zavar és itt most valóban csúnya jelzők jönnének a WG felé, de a bannolástól tartva nem írom le. Ez pedig a kezdők felé nyújtott EXTRA!!!! RNG. Becélzom, beszűkült és lövöm. Nem hogy lepattant, vagy valami, csak úgy eltűnik a lövés a semmibe, úgy 3x 4x egymás után. AHHH az ötödik bemegy a Damage 3/4 értékén. Észre vesz, spoton vagyok lő és mindegy, hogy mivel, bummm megy a motor a lánc, a vesém, a szomszéd ebédje is. Na nézzük ki is, mi is ez a félisten. TAB lenyom, xvm 1-14K mecses kezdő. Aha, és itt megint bannolást érő szavak. NA EZZEL MI A ......... LESZ? Ezt nem akarják ballanszolni? Jah, igen lelép a kezdő, mert nincs szegénykémnek SIKERÉLMÉNYE és oda a PÉNZ. Nem lesz aki veszi a prémnapot, a prémtankot. OKÉ. Hamár olyan okos és ügyes emberek vannak a WG-nél, meg azt mondják magukról, hogy programozók és írtak valami nagyszerű MM programot. Akkor miért nem "sandboxolja" őket a kezdők közé? Lubickoljanak maguk között. Nem rontják el a játékomat és nem csak a sebzésre gondolok, hanem hátul kampelős arcocskám, mondjuk egy T32-vel egy bokorba, és még akkor sem mozdul meg, húzódik szikla árnyékba mikor már spotra került, lövi az arty, meg még 3-4 tank. Azt, hogy egy támadásban részt vegyen AHHH. Na ez például miért nem téma? Ez miért nem kerül szóba itt(?), más fórumokon? Ennyire nem lehetünk nyuszik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0 Válasz
    • nyisa70 4 éve Nemerdekes
      És még a csalókról nem is írtál, de azokat nem lehet mind ki repíteni, mert a játékos állomány több mint 50% illegális módot használ csak ritkítani szabad különben be zárhatná a boltot.
      0 0 Válasz
    • nyisa70 4 éve Nemerdekes
      Én nem csak a fórumon írtam meg az igazat, a wg nek is meg írtam egy szép levelet, amit honoráltak is azt a profilomat bannolták a másikat meg le zárták azt írták ha nevet változtatok visszakapom. Hát b@sszák meg azért nem vettem aranyat.
      0 0 Válasz
      • Nemerdekes 4 éve nyisa70
        Ez nagyon komoly. Lezárnak, és amit nem értek, hogy a névváltoztatással visszakapod, azaz lehúztak. Ebben mi az értelem? Bár a fent említett megoldások után ne is keressek értelmet.
        0 0 Válasz
        • nyisa70 4 éve Nemerdekes
          Be tudok menni a profilomba de a játékba már nem tudok el indulni. Kettő név 1 betű eltérésével azonos volt. A kis kaput nyitva hagyták hogy tudjak fizetni.
          0 0 Válasz
  • imatyas 4 éve
    Ki, miért játszik még mindig ezzel a játékkal? Kivancsi lennék... Mindenesetre elgondolkodtató, hogy mi vezérli olykor a kiadókat, fejlesztő csapatokat egy-egy ilyen folyamatnál. De nem egy játékban előfordult már, hogy jobbitó szándékkal, de mégis romboló hatású módosításokat adtak ki hozzá.
    0 0 Válasz
  • Nusz3r 4 éve
    Amenyiben nem tudom be ütni az ellenfél tankját, úgy azon nyomban töltöm is a prémium lőszert! Nem esem pánikba!
    0 0 Válasz
    • nyisa70 4 éve Nusz3r
      És ha fúj a szél az ellen mit használsz? Mert ha keveset fizetsz elég sűrűn, alákap a szél vagy le csapja, ha oldalról fúj, azaz igazi.
      0 0 Válasz
  • ztxxxx 4 éve
    Néha még vissza visza nézek. De örülök hogy ott hagytam a játékot.
    0 0 Válasz
  • TeaButter 4 éve
    .
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.