"Az e-sport területén szeretnék dolgozni, hol kezdjem?"

Az e-sportipar a 21. század egyik legdinamikusabban fejlődő területe, amire egyre többen tekintenek lehetséges munkaként. De hogyan lehet ide becsatlakozni, és milyen lehetőségek vannak benne, különösen Magyarországon?

Bármilyen komoly elhatározást is tűzünk ki magunk elé, az egyik legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, hogy ez valószínűleg egy hosszú utazás lesz. Az e-sport esetében is ez a helyzet, mivel egy elképesztően széles spektrumú iparról van szó, lehet, hogy eltart egy darabig mire megtalálod a magad helyét. Talán van, aki most azt kérdi, hogy mégis mi lehet az e-sportban olyan széles spektrumú? Erre a kérdésre hadd válaszoljon inkább ez a tweet, ami csupa olyan szakmát sorol fel, amelyekre szükség van az e-sportban is, illetve egy infógrafika, ami összehasonlította a 2019-es e-sport lehetőségeket 2018-cal.

Mivel egy nagyon friss területről van szó, így rengeteg laikusban él az a gondolat, hogy az e-sport nem igényel szakmai tudást, itt csak játszani kell, amit bárki tud. Ezen a ponton pedig különítsünk is el két fogalmat egymástól. Mást jelent az e-sportoló, és mást az e-sporttal foglalkozó személy. E-sportolónak nevezzük azokat a profi játékosokat, akik ellenőrzött körülmények között, tudatosan edzenek, gyakorolnak és versenyeznek a legmagasabb szinteken, mindebből pedig megélhetésük is származik. Amennyiben te e-sportoló szeretnél lenni, az alábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

Illetve egyszer már írtunk arról is, hogy hogyan érdemes a döntésünket tálalni a szüleinknek, különösen akkor, hogyha még fiatalok vagyunk.

No de, hogyan is érdemes nekifogni az utunknak, hogyha e-sporttal foglalkozó személlyé szeretnénk várni? A kérdés meglehetősen összetett, hiszen nem mindegy, hogy van-e már valamilyen tapasztalatunk bármilyen munkakörben, vagy pedig még tanuló, de lassan pályakezdő fiatalok vagyunk, illetve az is külön kategória, ha netán befektetni akarnánk az e-sportba. A harmadik pontra ebben a cikkben nem térünk ki.

Az első és talán legfontosabb szempont az, hogy találd ki, milyen terület érdekel téged. A fenti tweetből is látható, hogy mennyire szerteágazó ez az ipar, rengeteg lehetőség áll előtted. Folytasd tanulmányaidat azon a vonalon, ami egyébként is érdekel, de az e-sportban is van rá igény. Technikai szakemberek a közvetítésekhez, rendezvényszervezők a versenyekhez, expókhoz mindig kelleni fognak, tartalomgyártókra is szüksége van a médiaoldalaknak, de ugyanígy a csapatoknak is. Nincs e-sport csapat háttérstáb nélkül, akik -különösen külföldön- egy nagyobb létszámú kört foglalnak magukba.

A pályaválasztás természetesen nem egyszerű, kis hazánkban különösen nem, ugyanis nagyon fiatalon, 12-13-14 évesen nekünk szegezik már a kérdést, hogy mit akarunk kezdeni az életünkkel, de ne aggódj, ha tagozatos középiskolába mész, majd útközben rájössz, hogy mégse érdekel ez a vonal, akkor sem dől össze a világ, bőven tudsz majd mást tanulni, újrapozicionálni a céljaidat. Van azonban egy mód, amivel belekóstolhatsz az e-sport ipar egyes szegmenseibe, nagyon hasznos lehetőség, mégis sokan ódzkodnak tőle...

Önkéntes munkák

Ha Magyarországon szeretnél belecsöppenni az e-sportba különösebb tapasztalat nélkül, akkor az első nyitva álló lehetőség az önkéntes munkák végzése lesz. Nagyon-nagyon sokan lenézik az önkéntes munkát, merthogy ingyen ők nem dolgoznak egy percet sem, de ha tényleg ezt szeretnéd csinálni, akkor ily módon remek kapcsolatokra és tapasztalatra tehetsz szert. Érdemes figyelni, hogy valamelyik csapat, szervezet, médiaoldal, fejlesztő nem-e keres önkénteseket valamilyen pozícióra, rendezvényre. A Riot Games-nek például 2016-ban volt egy nagyon jó kezdeményezése, önkéntes cikkírókat kerestek a Magyar Elit Bajnokság eseményéhez. Ilyen kezdeményezéseken tökéletesen el lehet indulni, közben pedig megtapasztalod, hogy neked való-e az a terület. 

Mi van, ha nem találok ilyet?

Ez esetben érdeklődj, keresd meg a csapatokat, cégeket, rendezvényeket, hogy van-e ilyen lehetőség náluk, könnyen elképzelhető, hogy nem kimondottan keresnek plusz embert, de mindig jól jön egy segítő kéz.

További remek lépés, ha eljársz e-sporttal kapcsolatos eseményekre, szakmai beszélgetésekre, például a Budapest Esport Meetup tökéletes helyet ad erre, kéthavonta egyszer itt gyűlnek össze a magyar e-sport szakemberei. (A következő alkalom március 13-án lesz.)

Ha van már néhány éves tapasztalatod egy adott területen, és rögtön pénzzé szeretnéd váltani a tudásodat, akkor a legjobb lehetőség erre külföldi cégeknél nézelődni. Néhány perces Google keresés után lehet találni például a skandináv országokban olyan e-sport cégeket, akik különböző pozíciókra keresnek szakembereket, de a nagyágyúnak számító e-sport játékok fejlesztőinek hirdetéseit is érdemes átrágni. A Riot Games például a cikk írásának pillanatában 10 embert keres e-sport területre, egyébként pedig 182 kiírt pozíciójuk van a cég számos szegmensében a világ minden tájára.

A legfontosabb, hogy járj nyitott szemmel, és ne félj megragadni egy-egy lehetőséget. Illetve csiszold angoltudásodat, mert habár mindenhol így van, az e-sportban különösen fontosak a nemzetközi szálak, Magyarországon is hamar meg fogod ezt tapasztalni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.