Hirdetés

Tönkreteszi a nemzetközi e-sportot a doppingolás? Egy profi osztotta meg aggodalmait!

Sajnos nem új keletű dologról rántotta le újra a leplet, az Adderall nevű anyag túlzott használata komoly károkat okoz a profi mezőnyben.

Hirdetés

A 26 éves amerikai e-sportoló, Adam “Killa” Sloss 2013-ban Call of Duty világbajnoki címet ünnepelhetett. Több csapatban is játszott már, de a legkiemelkedőbb teljesítményt a Fariko Impact-ban és az OpTic Nation-ben nyújtotta. A CoD-os körökben ismert fiatalember viszont most egy nagyon fontos és égető problémára hívta fel az e-sport közeg figyelmét, egy interjúban beszélt ugyanis a játékosok Adderall szenvedélyéről.

Az Adderall amfetaminsók keveréke. Indikáción túl a fokozott figyelem hatásainak (elsősorban tanulási célú) felerősítésére vagy eufória („elszállás”) előidézésére használható. Az amfetaminok ezen kategóriájába tartozik a Dexamed (dexamfetamin-szulfát), amelyet Európában Attentin és Tentin néven is forgalmaznak. Ez egy olyan gyógyszer, amelyet az orvosok gyakran írnak fel a figyelemhiányos rendellenességben és hiperaktivitásban szenvedő betegek számára. Sajnos nem titok, hogy az amerikai tanulók/hallgatók ezt a gyógyszert a hosszú vizsgaidőszakban előszeretettel használják, és most úgy tűnik, hogy kiváló "megoldás" lett belőle az e-sportolók teljesítménynövekedésében.

A játékosok arra használják ezt a szert, hogy javítsanak a reakcióidejükön és növeljék a koncentrációjukat. A gyakorlatban olyan jól bevált és annyira elterjedt, hogy egyre több bajnokságban kezdték el alkalmazni a résztvevők. Mostanra a Call of Duty ligájában ez még komolyabb szintre emelkedett, de más játékok is érintettek a történetben.

"Senki sem beszél róla, mert szinte mindenkit érint a dolog." - mondta Killa.

A Call of Duty volt világbajnoka arról számolt be, hogy nagyjából mindennap tapasztalta az Adderall használatát a játékosoknál, és szerinte ez óriási probléma. Olyannyira hatással volt ez a jelenség rá, hogy 2019 év elején erre az indokra hivatkozva abbahagyta profi karrierjét. Úgy fogalmazott: "Egyszerűen nem lehet tartani a lépést a "drogot használókkal" ". Ez viszont sajnos csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a Call of Duty világán túl számos nagy e-sport cím bajnokságát is elárasztotta ez az anyag.

A CS:GO-ban jól ismert Kory “Semphis” Friese, az Overwatch League játékos Timo “Taimou” Kettunen, valamint a Gears of Warban sztárnak számító Jimmy “HighDistortion” Moreno is hasonló esetekről számolt be. Volt olyan profi, aki saját videóban vallott az Adderall használatáról, és minden versenyre ezzel a plusszal érkezett. Az biztos, hogy ez már most gondot okoz, de a jövőben is egyre nagyobb fejtörést okozhat, ezért a játék kiadóinak és a ligákat üzemeltető szervezeteknek ki kell találniuk valamit és fel kell lépniük az illegális szerek használata ellen.  Mivel az e-sport egyre nagyobb teret hódít, a pénzdíjazások rohamléptékben növekednek, ráadásul az újoncok száma is emelkedik, egy-egy jó eredmény elérése folyamatosan nehezebbé válik. A legjobbak a legjobbak akarnak maradni, míg a feltörekvő generáció őket akarja letaszítani a trónról, és úgy tűnik bármi áron megtennék mindezt.

Egy dolgot nem vesznek azonban figyelembe, hogy saját magukat és a jövőjüket veszélyeztetik a fiatalok az ilyesfajta szerek használatával. Manapság pedig könnyű átesni a ló túlsó oldalára és mértéktelenül hajszolni az eredményeket. Előbb utóbb remélhetőleg szabályozni és akár büntetni is fogják ezt a tevékenységet, mert fontos lenne az egészséges szervezet, illetve versengés megőrzése a jövőre nézve.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Te eltiltanád a teljesítményfokozó szereket használó játékosokat?

 • 89 %
 • 11 %
Hirdetés
6 db hozzászólás
 • Komojtalan 4 hónapja
  Régebben volt egy felmérés, hogy nyerhetnek egy olimpiai aranyat, de cserébe 40(?) évesen meghalnának. Vállalnák e? Közel 80% belement volna. Egyébként ha már Esport, nem kellene a WADA alá bejelentkezni? Lövészetben pl. az alkoholt (is) nézik, mert kevésbé remeg az ember keze.
  0 0 Válasz
 • 10shots 4 hónapja
  Hali
  0 0 Válasz
 • nagyonjo33 4 hónapja
  Ezt Amerikában olyan egyszerű beszerezni mint aszpirint Magyarországon. Nem csak az esportolok/ diákok vizsgaidőszakban hanem szinte mindenki szedi. A kapitalizmusban nem lassulhatsz le egy pillanatra sem.
  0 0 Válasz
 • Nortexium 4 hónapja
  Hát ez elég szomorú, hogy már az esportba is betört a "dopping"... És a legszomorubb, hogy hosszútávon maguknak okoznak kárt...
  0 0 Válasz
 • Nortexium 4 hónapja
  Hát ez elég szomorú, hogy már az esportba is betört a "dopping"... És a legszomorubb, hogy hosszútávon maguknak okoznak kárt...
  0 0 Válasz
 • Glace 3 hónapja
  .
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?