AOC 24G2U: Kipróbáltuk a belépő szintű gaming monitorok egyik királyát

AOC 24G2U: Kipróbáltuk a belépő szintű gaming monitorok egyik királyát

Megfizethető, de minden benne van, ami egy gamernek kell.

Az AOC monitorjai egyre nagyobb megbecsülésnek örvendnek a videójátékosok között, ami nem véletlen. Minőségben és kínálatban is felveszik a kesztyűt a legnagyobb gyártókkal szemben, ezért egyre több e-sport csapat dönt úgy, hogy AOC képernyőket biztosít játékosai számára. Európa legnépszerűbb e-sport szervezete, a G2 Esports döntött úgy, hogy közös úton haladnak tovább az AOC-cal, aminek eredménye egy teljes paletta lett, jobbnál jobb gaming monitorokból. 

Nem először kerül a kezünk ügyébe AOC termék, legutóbb egy valódi szörnyeteget, a 35 colos AGON AG352UCG6 névre keresztelt hardvert próbáltuk ki.

Ezúttal egy olyan monitor járt nálunk, ami jóval kisebb méretekben, de hasonló minőségben szólítja meg a játékosokat. A 24G2U nevéből azonnal kiderül, hogy egy 23,8 hüvelykes kijelző fogad minket, miután összepattintottuk az elemeket. Az első dolog, ami azonnal feltűnhet, hogy mennyire jól mutatnak a műanyag elemek. A talpazat és a hátoldali elemek is hangsúlyozzák, hogy ezt az eszközt gamereknek készítette a gyártó. A fekete szín dominálja a monitort, csak néhány helyen töri meg az egysége egy-egy jól elhelyezett vörös folt.

A képernyő pozicionálása gyerekjáték. Sínen mozgatható fel és le, könnyedén forgatható, sőt még bizonyos keretek között dönthető is. A megjelenített kép szélén mindenhol ott egy fekete káva, de ez annyira nem zavaró. Szállítani nem egyszerű feladat, mivel nincs a tartó oszlop tetején semmilyen fogantyú. Tömeg tekintetében nem szálltak el a mérnökök, 4,25 kg-ot nyom az egész szerkezet. 

A monitor hátoldalán rengeteg csatlakozó vár arra, hogy kihasználjuk a lehetőségeket. Négy darab USB 3.0 csatlakozó, két darab HDMI 1.4 és egy 1.2-es Display port biztosítja a tökéletes kapcsolatot. Ahogy azt már megszokhattuk, beépített hangszórók is járnak a kijelző mellé, de a 2 X 2 W-os speakerektől nem szabad csodát várni. Ha épp lemerül a vezeték nélküli fejes, akkor végszükség esetén használhatóak, de ne ilyen esetben kezdjetek el FPS-ekkel játszani. Audio be- és kimenet is megtalálható a többi port mellett, ami mutatja, hogy az alapigényeket képes teljes mértékben kielégíteni a periféria.

Egyetlen igazi negatívuma van az AOC monitorjának, a menüje. Egy dolog, hogy nem tartalmazza a magyar nyelvet, de a kezelhetősége kínszenvedés. Nehéz megtalálni a navigációs gombokat, de legalább van RTS, FPS és Racing opció is, ami egyetlen csapásra kalibrálja a színeket az választott műfajhoz. Egy joystickes megoldás sokkal jobban állna a monitornak, de a mostani, monitor alján kialakított gombok helyett még az is megfelelőbb lenne, ha jobb oldalon, hátulra pakolták volna a menü billentyűit. 

Játékok alatt egyébként nem érheti panasz a 24G2U-t. Full HD felbontása bőven elég a magas FPS szám eléréséhez, az IPS technológia miatt szépek és valósághűek a színek. A betekintési szög nagy, a válaszidő elég alacsony ahhoz, hogy akár komolyabb e-sportra is használhassuk. A 144 Hz-es képfrissítési arány ebben a kategóriában már elvárt, nem is akar ennél kevesebbet nyújtani az AOC sem. 

Mivel az árcédulákon sem fogott vastagon az eladók tolla, ezért nem kérdés, hogy az erősen ajánlott kategóriába esik az AOC 24G2U. Ugyan hivatalosan nem szerepel a G-Sync támogatással rendelkező monitorok listáján, de az AMD FreeSyncet technológiát nyugodtan lehet használni rajta. Magyarországon jelenleg 70 000 forintért beszerezhető a hardver, de nem sokkal drágább a 27 colos nagy testvér sem. A jó kontrasztarány, a szép színek, a rengeteg port és a megfizethetőség mind-mind olyan pozitívumok, amik alapján nem bánjuk meg, ha bekerül a kosarunkba.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Neked mekkora a monitorod?

  • 8 %
  • 60 %
  • 25 %
  • 5 %
  • 3 %