Élet a nagy e-sport címeken túl - A Brawlhalla e-sport

Élet a nagy e-sport címeken túl - A Brawlhalla e-sport

Időnként kifejezetten jól esik kiszakadni a LoL, CS:GO, R6S háromszögből, kikerülve az Overwatchot, HS-t, de még a Fortnite-ot és a FIFA-t is, és valami egészen új kategória után nézni.

Manapság, ha valamilyen e-sport közvetítést szeretnénk nézni, akkor jó eséllyel a bevezetőben felsorolt játékok egyikébe fogunk belebotlani, hiszen általában ezeknek van sok versenye, amiket ráadásul sokan is néznek, így a toplistákon magasabb helyet foglalnak el. Néha napján azonban remek élményt nyújthat egy-egy kisebb játék felé is kikacsintgatni, főleg akkor, hogyha az a játék ingyenes is.

A Brawlhalla

Minden bizonnyal van olyan olvasó, akinek a Brawlhalla név nem teljesen idegen, hiszen a játék nem mai csirke, 2014 óta a piacon van. Műfaját tekintve egy 2D-s platform fighterről beszélhetünk, aminek nincs más lényege, minthogy lelökd ellenfeleidet a pályáról. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen a mozgékony karakterekkel eleinte elég könnyű visszamászni a szilárd talajra. Sebességét tekintve igen pörgős játékról beszélhetünk, amiben egy mérkőzés néhány percig tart csupán. Az állandó mozgás, ugrálás kulcsfontosságú, itt nem nagyon fognak pihenni az ujjaid játék közben, kontrollerrel játszani pedig kifejezetten kényelmes.

Karakterek, fegyverek

Az évek alatt rengeteg karakterrel bővült a játék, akik megjelenésre számos stílust képviselnek. Habár többüknél is vannak fegyverbeli egyezések, mindegyikük képes egy másfajta játékélményt nyújtani, olyan karakter ugyanis nincs, akinek mindkét eszköze megegyezne egy másik hősével. Az alábbi képen remekül megfigyelhető, hogy melyik karakter, melyik két fegyverrel rendelkezik.

Érdemes megemlíteni még, hogy időnként előszeretettel helyeznek el a játékban más univerzum arcait is, a híres platformer játék főszereplője, Rayman 2018-ban csatlakozott a bajnokok listájához, nemrég pedig Tomb Raider is felkerült erre a névsorra.

Játékosbázis mérete

Mivel az egyik legkisebb címek közé tartozik az e-sport játékok piacán, így nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nem ez a játék vezeti a toplistákat játékosszám terén. A Steam Charts adatai szerint 10 és 20 ezer közé tehető a játékosok száma PC-n, viszont a Brawlhalla  Ps4-en, Xboxon és Nintendo Switchen is elérhető teljes cross-play lehetőséggel, így ez azért megdobja valamelyest az értékeket.

Mitől lehet valami e-sport játék?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan is néznek ki ezen mikrojáték versenyei, beszéljünk arról, hogy mikor nevezhető valami e-sport játéknak? E-sport játék lényegében bármilyen olyan játék lehet, ami lehetővé teszi hogy egy ember, vagy egy csapat összemérje a tudását egy másik emberrel, vagy csapattal, netán sok másik emberrel és csapattal (battle royale játékok). A Brawlhalla a maga egyszerű, de mégis látványos világával erre tökéletesen alkalmas.

E-sport mérete, versenyek

Az évek során a játék kompetitív oldala egész jól rendszerbe szerveződött, harmadik fél által szervezett nagy kupákat elszórva találni csak, a komoly pénzdíjakkal kecsegtető eseményekért a fejlesztő saját versenyeire kell menni, vagy minimum általa támogatott eseményekre. 2020-ban egy új rendszerbe foglalták a játék hivatalos e-sport vonalát, létrehozták ugyanis a Brawlhalla World Tourt, amely minden hónapban magába foglal egy teljesen nyílt bajnokságot. Ezek a bajnokságok mind-mind hozzátesznek a rajtuk résztvevő játékosok rangsorához. Ez a rangsor, vagyis a Power Ranking számos szempont alapján pontozza a játékosok teljesítményét, olyan részleteket figyelembe véve, hogy mennyire volt rangos az adott verseny, ki kit győzött le, mekkora fölénnyel, sőt még azt is, hogy mennyire kiegyensúlyozott a játékos teljesítménye. Íme a versenyek listája:

Ahogyan az látható, 2020 novemberében érkezik a Brawlhalla World Championship, ahol összesen 150 ezer dollárt osztanak szét a versenyzők között. A játékosok többsége ide az éves Power Ranking teljesítménye alapján juthat be, néhányan viszont lehetőséget kapnak arra, hogy a szintén nyílt regionális kvalifikációkkal üssék be magukat a legjobbak közé.

Most hétvégén érkezett volna egyébként a CEO Dreamland eseménye, azonban a fennálló vírushelyzet miatt eltörölték az offline eseményt, az online megvalósításra pedig még nem született megoldás.

Mindent összevetve a Brawlhalla mind nézőként, mind játékosként egy remek, eltérő szórakozást tud nyújtani más játékokhoz képest, ismerve pedig azt a tényt, hogy Steamen ingyenesen letölthető, egy próbát mindenképp megérhet annak, aki még nem játszott vele.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.