Legjobb gaming videokártyák: A 4K-s felbontás sem elérhetetlen

Legjobb gaming videokártyák: A 4K-s felbontás sem elérhetetlen

Már az olcsóbb kategóriákban is lehet jó vételt találni.

Az asztali számítógép összerakásakor fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő videokártya kiválasztására, mivel súlyos tízezreket spórolhattok, ha nem áldoztok többet a hardverre, mint amire szeretnétek használni. Természetesen a tuti tipp, hogy vegyétek meg a legdrágább elérhető darabot és garantáltan nem lesz probléma azzal, hogy 120 FPS-t elérjétek Fortnite-ban, Hearthstone-ban vagy LoL-ban. A pénztárcátoktól függően kell eldönteni, hogy az új vagy a használt piacon nézelődtök, de ebben a cikkben kizárólag az előbbihez találtok javaslatokat.

Belépőszint - AMD Radeon RX 570 8 GB

Már 50 000 forint környékén lecsaphatsz erre az olcsó, nem túl energiatakarékos, de annál hatékonyabb GPU-ra. A régebbi videójátékoknál és a kisebb grafikai igényű címeknél meghálálja a bizalmat a 8 GB-os RX 570, de az ultra beállításokat el kell felejteni. Az FPS szám átlépheti FullHD-ban a 120 FPS-t is, de ehhez kell egy olyan processzor is, ami kihajtja a maximumot az aprócska alkatrészből. 

Középkategória - GeForce GTX 1660 SUPER

Nagyjából 90 000 forinttal terheli meg a bankszámlád a középkategória királya, amivel nem jelenthet akadályt az 1080p felbontás magas grafikai beállítások mellett. Ha rettegsz az NVIDIA GPU-itól, ami azért elég különös tünet a mai világban, akkor sem kell kétségbe esni, mivel kicsit drágábban elérhető az Radeon RX 5600 XT, ami játékok alatt nagyjából ugyanazt a teljesítményt képes kipréselni magából.

Felső-középkategória - GeForce RTX 2070 SUPER

A SUPER széria megjelenése előtt a sima RTX 2070 vitte a prímet ebben a szegmensben, de az új, erősebb tesó elhódította tőle a címet. 1440p-hez jelenleg nincs jobb választás ennél a hardvernél, de a gyenge forint és a készletek akadozó újratöltései miatt már 200 000 forintnál is többet kérnek el a viszonteladók egy-egy ilyen darabért. Nagyjából 20 %-ot emelkedtek az árak nagyon rövid idő alatt és még nem tudni, hogy hol van ennek a tendenciának a vége. Ha most szeretnél egy erős, megbízható és gyors videokártyát, ami képes kiszolgálni a komolyabb igényeket is, akkor ne keress tovább. Az AMD-s opciók közül nincs valódi alternatívája, ha mégis szeretnél inkább ettől a gyártótól kártyát magadnak, akkor az RX 5700 XT-t válaszd.

Csúcskategória - GeForce RTX 2080 Ti

Brutális teljesítmény, őrületes áron. Így lehetne jellemezni a gamerek álmát, amivel már 4K-ban is elérhető a 60 FPS. Egy ilyen veszedelem mellé nem szabad olcsó processzort és noname tápot vásárolni, kizárólag minőségi alkatrészekkel szabad körbevenni. Cserében még hosszú évekig nem lehet panaszod majd egyetlen játék alatt sem, aminek köszönhetően ennél jobb kártya jelenleg nem létezik számodra, ha valódi gamernek mondod magad.

A grafikonok alapján nagyjából leszűrheted, hogy milyen FPS számot tudsz majd kipréselni a fenti videokártyákból, de nem szabad elfelejteni, hogy a tesztkonfigurációkban maximumra pörgetett processzorok és RAM-ok kapnak helyet a GPU mellett. Hogy melyik a legjobb ajánlat és hol érdemes manapság grafikus kártyát venni? A legfontosabb szempont, hogy mindig azokat a boltokat és webáruházakat keresd fel először, amelyik megbízhatóság területén már bizonyított. Utána már az ár és márka szerint nyugodtan nézelődhetsz. Érdemes elolvasni egy-két tesztet, amik alapján meggyőződhetsz arról, hogy a befektetésed garantáltan mosolyt csal az arcodra, ha elindítod kedvenc játékaidat.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te legfeljebb mennyit költenél új videokártyára?

  • 9 %
  • 43 %
  • 25 %
  • 11 %
  • 11 %