E-sportolók az oktatásért: így nézne ki egy digitális óra a virtuális iskolában

E-sportolók az oktatásért: így nézne ki egy digitális óra a virtuális iskolában

A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel bezárták az iskolákat és a következő hetekben, hónapokban a nebulók digitális platformokon tanulhatnak tovább.

A járvány miatt sajnos az oktatásban is új módszereket kell bevetni, hiszen minden diák otthonról kénytelen részt venni az órákon. A tananyagot pedig nem egyszerű ilyen úton eljuttatni mindenkihez, viszont szerencsére vannak praktikus megoldások. Az egyik ilyen például a Discord, amely teljesen ingyenes platform és egyszerre bármennyien használhatják. Ráadásul az e-sportnak, különösen a K&H MNEB HPCL bajnokságnak már van egy kiforrott rendszere a rengeteg emberrel való kommunikációra.

Sokan hallottak már erről a programról, viszont elég nagy félreértések születnek már a nevéből adódóan is. Előfordul a Descord megnevezés, azonban így egyesek zátonyra futhatnak és nem találják meg az interneten az ingyenesen letölthető szoftvert. A letöltést követően egyébként szimplán csak fel kell telepíteni a Discordot, majd egy regisztrációt követően már használatba is lehet venni. Ehhez egy felhasználónév és egy email cím elegendő. Ez a platform remekül kisegíti az iskolákat, hiszen tökéletesen alkalmas lehet a digitális oktatás kiszolgálására is. Ebben a virtuális térben egy helyen elfér minden diák, ahol villámgyorsan megtalálhatják a tantárgyaikat, a tanáraikat és bárkinek egyszerűen visszajelezhetnek, ha nem értenek valamit, illetve ha segítséget szeretnének kérni. Ez ugyanúgy igaz az oktatókra, valamint az iskola vezetésére, sőt a szülők is ellenőrizhetik, hogy gyermekük valóban látogatja-e az órákat. Az egyik legnépszerűbb program a játékosok körében a Discord, de az élet más területein is egyre elterjedtebb, hiszen könnyen elsajátítható a használata és sokrétűen lehet használni.

Hogyan függhet össze az e-sport és a digitális oktatás?

Több éve már, hogy a bajnokság szervezői egy nagy Discord szervert hoztak létre, ahol a több ezer játékost képesek tájékoztatni a hírekről és fejleményekről, de mindenféle ügyet, megbeszélést képesek gyorsan és hatékonyan lefolytatni. A csapatok el vannak különítve egymástól, de akár csoportos beszélgetéseket is ki lehet alakítani. Legyen szó írásos, hangos vagy éppen videós formáról, mindegyiket támogatja a szoftver és könnyedén lehet navigálni a szobák - nevezzük őket virtuális osztályteremnek -, valamint menüpontok között. Egy-egy kattintással videós és képes anyagok is könnyen megoszthatóak, így a diákok elküldhetik az otthon elkészített feladataikat, illetve megkaphatják azokat. 

Ezt a tudásukat pedig segítségnyújtás formájában szeretnék megosztani, és a virtuális iskolák létrehozásának minden lépésében támogatnák az adott intézményt. Az alábbi posztban minden részletes információ elérhető:

"A Discordon ezeket a szervereket kiépítjük jelentkezési sorrendben és segítünk elsajátítani a használatát, ami senkinek nem járna semmilyen költséggel, mert a program ingyenes és természetesen a segítségünk is!" - áll a K&H MNEB HPCL szervezőinek a közleményében.

A felhívás hatására egyre több intézmény érdeklődött a Discord adta lehetőségek iránt a csapatnál, illetve olyanok is akadnak, akik segítenének ennek a folyamatnak a gördülékenyebbé tételében. 

Az alábbi elérhetőségen mindenki könnyedén felveheti velük a kapcsolatot:

Fontos, hogy minél több személyhez eljussanak az ilyen információk, hiszen mindannyiunk érdeke a rendszer mihamarabbi kialakulása és gördülékeny működése. Ha már otthon kell maradni, akkor hozzuk ki belőle a maximumot.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!