A Legion Leckéből is ismert edzővel erősített a BP5 CS:GO csapata

Sc0rchzz már eddig is igyekezett sokat tenni a közösségért, viszont most új feladatok elé néz és egy komoly csapatot kell jobb eredményekhez segítenie.

A K&H MNEB minden tekintetben hatással van a hazai e-sportra, és ez CS:GO-ban sincs másként. Ráadásul az elmúlt időszakban az is megfigyelhető, hogy a remek kvalitású játékosok, összeszokott csapatok megszerzése mellett a megfelelő kiegészítő emberek sem hiányozhatnak. Ilyen szerepet tölt be egy szervezetnél a coach, magyarul az edző. Külsős szempár sok olyan dolgot észrevehet egy meccsben, amit maguk a játékosok nem, és ezeket kielemezve sokat fejlődhetnek.

A Budapest Fivenál is történt némi változás, ugyanis leigazoltak egy edzőt, méghozzá a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia egyik CS:GO oktatóját, Kocsis "Sc0rchzz" Zsombort. A bajnokságban jelenleg a harmadik helyet foglalják el a tabellán, viszont mindenképp szeretnének előre lépni, és ennek egyik kulcsa a jó edző lehet. Sc0rch több éve űzi a CS:GO-t, ráadásul jó néhány oktató anyagot is készített már a közösség megsegítésére a Legion Lecke keretein belül, melyekbe a K&H MNEB közvetítéseiben is belefuthattatok. Elmondása szerint az ilyen apró trükkökön túl még jobban szeret teljes meccseket és szituációkat elemezni, mert azokból még többet lehet tanulni. Az így szerzett tapasztalataival biztosan segítheti a BP5 munkáját. Hogy ezen felül miért őt választották? Az interjúnkból kiderül:

A Lenovo Legion Honvéd Akadémia és a Budapest Five edzőjeként is tevékenykedsz. Mikor kezdted a játékot és milyen referenciákkal rendelkezel? (eredmények, csapatok, stb. - egyfajta rövid CV-t kérünk)

"Nagyjából 5 éve játszom CS-vel, Go-ban kezdtem. Körülbelül 3 évig nem is gondolkodtam ezzel kapcsolatban semmi komolyabb dologban, csak jó volt barátokkal játszogatni. Aztán volt néhány kísérletem, hogy egy picit komolyabb környezetbe kerüljek, de baráti társaságok lévén mindig akadt olyan, aki nem így gondolkozott, illetve én sem öltem akkor annyi időt ebbe, hogy rohamosan fejlődjek. Eltelt így is egy körülbelül fél év, és akkortájt indult a Legion Honvéd Akadémia, amit jó ötletnek tartottam kipróbálni olyan szempontból, hátha találok olyan embereket, akik szintén versenyszerűen szeretnék játszani a játékot. Az első edzés után, amin részt vettem Kodiak megkeresett, hogy berakna a Honvéd „A” csapatába. Ott tevékenykedtem egy ideig Tishlerrel, illetve Axolotllel, akiknek esetleg ismerősebbek lehetnek a nevei, illetve ICL-eken vettem részt 1-1 itthon jobbnak számító játékossal, de tulajdonképp az itthoni „scene” tetejét sem jártam még meg játékosként."

Kodiak mellett újabban te is tippeket és trükköket osztasz meg Legion Leckékben. Hogy készülsz fel egy anyagra, honnan tudod, hogy éppen mi lenne a hasznos a játékosok számára?

"Ez egy viszonylag bonyolult kérdés. A rövidebb videókban tényleg apróságokat lehet megmutatni, amik a kezdő játékosok, illetve azok számára tartalmazhatnak újdonságokat, akik nem foglalkoznak olyan sokat a játékkal, vagy nem kompetetíven játsszák. Ezeket a dolgokat lehet természetesen versenykörülmények között is alkalmazni, de csak a megfelelő helyzetekben. Épp ezért sokkal jobban élvezem mikor köröket vagy akár egész meccseket tudok feldolgozni, hiszen a CS egy csapatjáték, ahol ugyan fontosak az egyéni megmozdulások, de a meccseket (főleg amióta egyre többen játszanak versenyszerűen) az dönti el, hogy csapatszinten mennyire tudtok jól játszani. Tájékozódás, ihletmerítés gyanánt 90%-ban demokat használok, de a Youtube és az Instagram is tele van apró hasznos ötletekkel, és vannak természetesen olyan dolgok is, amik „tapasztalatból” adódnak. "

Milyen a Budapest Five-val együtt dolgozni, egyáltalán hogyan jöttek képbe? És miként készíted fel őket?

"Tulajdonképpen Sebi (a BP5 jelenlegi csapatkapitánya) keresett meg, hogy „coach”-ot keresnek, látta az elemzős videóimat és úgy gondolta, hogy tudnám segíteni a munkájukat. Nagyjából két hete dolgozunk jelenleg együtt, ahol az első héten leginkább magával a csapattal, illetve a játékosok egyéni játékstílusával igyekeztem megismerkedni. Őszintén szólva az elején kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz a közös munka, de nagyon nyitottak a srácok, látszik rajtuk, hogy tényleg egyre jobbak szeretnének lenni, ezért nap, mint nap keményen dolgoznak, úgyhogy azt kell mondjam eddig zökkenőmentesen mennek a dolgok. Persze a neheze csak most következik. A következő időszakban szeretném még jobban kiaknázni velük, az alapoktól véve, mik a csapat és a játékosok erősségei vagy gyengéi, és szépen szintről szintre építkezni. Ez most nekem is új terep és nekik is, úgyhogy lehet, hogy lesznek benne bukfencek, de mindannyian a legjobbat igyekszünk kihozni magunkból. Kicsit konkrétabban, igyekszem könnyíteni az ő dolgukat bizonyos háttérmunkák elvégzésével, setupokat nézek nekik, demokat elemzek, kisebb modulokat találok ki, illetve Sebi munkáját is próbálom gyakorlómeccsek közben segíteni egy-egy tanáccsal. Szerencsére ettől függetlenül mindenki ötletel a csapatban, ami azt gondolom elengedhetetlen a változatos játék érdekében."

Mik a jövőbeli terveid? Maradsz edukációs vonalon, esetleg játékosként is bizonyítanál?

"Mindig nyitott voltam az új dolgokra és a változásra, de jelenleg úgy érzem marad egy ideig az edukációs vonal. A honvédos oktatást már viszonylag régóta csinálom, a BP5-nél viszont még csak most kezdtem és úgy gondolom, hogy idő kell ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki magamból és a srácokból. Ameddig nem látom azt, hogy tényleg beletettem ebben a dologba mindent, amit tudtam, addig feleslegesnek érezném visszatáncolni. Természetesen nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamikor a későbbiekben visszatérjek, mint játékos."

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!