"18 évesen kaptam az első PC-met" - Tőrös Balázs "Bazska" interjú

Nincs könnyű helyzetben a kosárlabdasport, de amikor egy kapu bezárul, kinyílik három másik.

Tőrös "Bazska" Balázs a magyarországi kosárlabdasport egyik megkerülhetetlen alakja. Amatőr játékosként, kommentátorként és szakértőként is napi rendszerességgel kerül kapcsolatba a világ egyik legnépszerűbb játékával. A V4 Future Sports Festivalon műsorvezetőként és az NBA2K20 standnál tűnt fel, de rendszeresen jelentkezik nagyobb rendezvényekről, miközben építi saját közösségét is a legnagyobb videomegosztó portálon. A koronavírus miatti óvintézkedések a kosárlabda világára, így az NBA-re is hatalmas hatást gyakoroltak, de hogyan éli meg egy olyan ember ezt a különös helyzetet, akinek teljesen felborult a heti rutinja egyetlen pillanat alatt. Bazskával beszélgettünk koronavírusról, videójátékokról és a streaming világról.

Hogyan élted meg, amikor az NBA bejelentette, hogy határozatlan ideig felfüggesztik a liga működését Rudy Gobert pozitív COVID-19 tesztje miatt?

Sejteni lehetett, hogy valami történni fog. A vírussal kapcsolatosan már addig is az volt a megélésem, hogy ha egy ellenlépést akár csak egyszer is megemlítettek, az inkább előbb, mint utóbb be fog következni. Az más kérdés, hogy ha tippelnem kellett volna, akkor inkább a zárt kapus meccsekre tettem volna pénzt.



Szakkomentátorként és műsorvezetőként is aktív szereplője vagy a kosárlabda sport népszerűsítésének, de nem áll tőled messze az e-sportok világa sem. A V4 Future Sports Festival előtt és után is játszottál videójátékokkal, de melyek a kedvenceid és milyen platformon (PC, konzol, mobil eszközök) játszol velük?

Kevéssé ismert tény, de főiskolás koromban az 576 Kbyte egyik tesztelője voltam, már akkor is Bazska néven. Elég későn, majdnem 18 évesen kaptam az első PC-met, de aztán igyekeztem behozni a lemaradást, bár a sport-csajok-gaming háromszögben mindig sikerült az átlók metszéspontja közelében maradnom. A PC-t, mint platformot az elmúlt években teljesen elengedtem, egy lassan tízéves gép zümmög az íróasztalon. Ahogy a fiam, Barnabás nőtt, úgy kerültek előtérbe a konzolok. Van egy Xbox 360, egy Xbox One és egy PS4 Pro a családban, és a gyerek tavaly a születésnapjára kapott egy gamer laptopot is. Engem egy ideje a külső nézetes akciójátékok kötnek le. Az elmúlt másfél évben a Red Dead Redemption 2, az utolsó Tomb Raider, a Spider-Man és a Mad Max pörgött ki, most a Death Stranding van soron. Csak hétvégén játszom pár órát, úgyhogy hónapokba telik, mire egy-egy címmel végzek.

Egyre többen követnek téged Twitchen és nézik a közvetítéseidet, ahol fiaddal, Barnabással együtt pörög az NBA2K20. Szeretnél jobban elmerülni a streamelésben, vagy csak átmenetileg döntöttél az élő közvetítések mellett?

A jelenlegi helyzet egyik áldásos hatása, hogy a mindennapjaimat meghatározó kb. két és fél óra ingázás kimarad az életemből. Mivel a fiamnál többéves lemaradásban vagyok közös programok terén, adta magát, hogy játsszunk, és ha már játszunk, miért ne streameljünk. Nem látom még magam előtt, hogyan fogok erre időt találni, ha minden visszatér a rendes kerékvágásba, de annyi pozitív visszajelzést ad a streamelés, hogy valamilyen formában, ha csökkentett rendszerességgel is, de fogunk jelentkezni. Ami egyébként nagyon jól sikerült, az a Falco és a magyar válogatott bedobójával, Benke Szilárddal készített stream interjú. Miközben játszottunk, dumáltunk is egy marha jót és őszintét. Ezen annyira felbátorodtam, hogy a tervek szerint más vendégek is érkeznek majd a streambe.


Dávid Kornél (bal), Tőrös Balázs (közép) és Szaniszló Csaba (jobb)
Forrás: Bazska - Instagram

Láthatunk majd az NBA2K20-on kívül más játékokat is, amik feltűnnek majd a csatornádon? 

Már túl vagyunk néhány meccsnyi NBA Jam és NBA Playgrounds streamen is, szóval eddig maradtunk a kaptafánál. Az igazat megvallva nehezen hiszem, hogy sok embert lekötne, ahogy pl. a Death Strandinggel szerencsétlenkedem, vagy ahogy próbálom kimaxolni a Mad Maxet. Illetve az is benne van, hogy az a heti néhány óra, amit kontrollerrel a kezemben töltök, nekem a kb. egyetlen kikapcsolódás. Ilyenkor is megfelelni, szórakoztatni nem biztos, hogy hiányzik.


Forrás: Bazska - Instagram

Mit gondolsz a Phoenix Suns kezdeményezéséről, hogy NBA2K20-ban szimulálják le a szezon hátralévő mérkőzéseit?

Jó ötlet. A vírus egyik váratlan következménye, hogy kiderült, mennyi gamer van a kosarasok között. Ezt egyébként egyre több médium felismeri, és szervezi nekik a e-sport tornákat.


Forrás: Bazska - Instagram

Mit javasolsz azoknak, akiknek mindene a kosárlabda? Hogyan lehet a jelenlegi óvintézkedések mellett hódolni ennek a szenvedélynek?

Leginkább sajnos sehogy. Egyedül, esetleg olyan családtaggal, akivel egyébként is egy fedél alatt élsz. Nálunk a kertben szerencsére áll egy palánk, úgyhogy a hétvégén, ha az idő engedi, kimegyünk egy kicsit dobálni.

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.