Megvéd és elrejt: a maszk és a történet, ami mögötte van

Egy olyan szimbólummá vált, melyet a legrejtélyesebb célból öltenek magukra az emberek, mégis a legfontosabb feladata, hogy egy járvány idején életeket menthet. Ha a maszkok mesélni tudnának elképesztő történeteket tárnának fel a világnak. Ez a történet az ő meséjük.

Ismerős lehet a helyzet, amikor az ember gyerekként kendőt köt orcája elé és a kezét pisztollyá formázva ijeszt rá a szülőkre vagy farsangra kedvenc képzeletbeli szereplőjének képmását kiválasztva libben be a terembe, a többiek pedig kikerekedett szemekkel veszik tudomásul, hogy egy nagy király jár közöttük. Egyetlen kellék és máris megváltozik minden, az ember személyisége, a külseje, a története, nos alsó hangon erre képes egy maszk. Ez a kiegészítő a történelem során mindig is egy különleges helyet foglalt el az emberiség szívében. Most sajnos egy nem éppen derűs esemény vezetett oda, hogy szinte a legtöbb helyen újra a beszédtéma középpontjába kerültek.

Néhány hét leforgása alatt városok utcái ürültek ki. Ezért még mindig mindenhol azt tanácsolják, illetve van ahol már kötelező is, hogy aki teheti maradjon otthon. Régen élt már át olyasmit a világ, mint most a koronavírus miatt. A kormányok, a WHO, a helyi kórházak, az orvosok, sőt bátran mondható, hogy az egész emberiség harcba szállt a kórsággal. Ennek lett az egyik szimbóluma a maszk. Bármerre is ment vagy megy az ember, egyszerűen mindenhol ezt látja, mintha egy filmbe csöppent volna. Ez lett az egyik legfontosabb kelléke a hétköznapoknak. Ezzel védekeznek az egészségügyi dolgozók, a lakosok, és mindenki, aki nem szeretné elkapni vagy terjeszteni a vírust. Olyannyira beépült az élet körforgásába, hogy sok helyen már extra erőforrásokat kell bevetni, hogy pótolni tudják, illetve képesek legyenek az országok ellátni a társadalmat vele. A számítógépes hardvereket gyártók vállalatok közül is van, aki aktivizálta magát, és az erőforrásait maszkok készítésére használja. A Razer például 1 milliót tervezett készíteni belőle, ezzel segítve a világot a nehéz helyzetben.

Kis történelem

Talán apró dolognak tűnik egy ilyen szituációban egy maszk vagy álarc viselése, viszont a futótűzként terjedő fertőzés lelassításában, illetve az esetleges megszüntetésében mindenképp fontos tényező. Az élet egyik fura fintora, hogy az ezernyi felhasználási módot tekintve ebben az esetben lett a leghasznosabb kellék az évszázadok során. Mostanában azonban ritka volt ilyen okból a viselése, de ha visszapörgetjük az időt, akkor akadnak olyan esetek, amikor ehhez nyúlt rögtön a lakosság. Az egyik legjellegzetesebb maszk, ami már inkább álarc, a középkor idején terjedt el a doktorok körében. Európában például a pestis tombolásának idején a doktorok mondhatni madárnak öltöztek a betegek ellátása során:

A kor orvostudománya arra gyanakodott, hogy kórság a levegőben terjed. A maszk története egyébként a 17. században élt Charles de Lorne francia orvos nevéhez fűződik, aki eredetileg a fertőzésektől való védelem céljából viselte. Az ijesztő megjelenésről úgy tartották, elűzi a gonosz démonokat, ugyanakkor fontos gyakorlati haszna is volt a csőrszerű nyúlványoknak. Az üregbe különböző gyógynövényeket töltöttek, így az orvosok gyógyfüves levegővel erősítették meg az immunrendszerüket. Hagyományosan fekete kalap, hosszú, fekete köpeny, fehér kesztyű és bot illik hozzá. Ez a felvetés téves volt persze, mindenesetre a furcsa maszkok által távol tartott pácienseknek köszönhetően sok doktor átvészelte a járványt.

Bár elegendő lenne, hogy a mostani fertőzést megállítsa. Sajnos azonban az orvosok véleménye szerint erre nem a maszk lesz a végső megoldás, azonban óriási szerepet vállalhat a COVID19 elterjedésének lelassításában és megfékezésében. Hogy miért?

Felhasználási tudnivalók

Nos azért, mert bár a sebészi maszkokról sokan úgy tartják, hogy feleslegesek, mert nem érnek fabatkát sem, érdemes azt leszögezni, hogy nem igazán ez a helyzet. Több egészségügyi szakember egybehangzóan azt állítja, hogy bizony sokat védhet, és minél több ember viseli annál hatékonyabb. Azt azért érdemes tisztázni, hogy nem a viselőjét védi első sorban. Egy tüsszentés során sok kis apró kórokozót küldünk világraszóló útra és ők ezt nagyon élvezni fogják, mert a szabadság országútján igyekeznek egy újabb gazdatestig repülni. Mivel az ilyen tevékenységünk során 150 km/órás sebességgel indítjuk útjára a versenyzőket, el lehet képzelni milyen távolságot járhatnak be néhány másodperc alatt a kis bacilusok vagy vírusok. Akár hatalmas hapci, akár diszkrét, szinte hangtalan, zsebkendőbe fojtott reakció, kontrollálni nem igazán tudjuk, és jobb is, ha kijön, a maszk azonban gátat szabhat a terjesztésnek. Ugyanez igaz fordítva is, felfoghatja a kívülről érkező behatolókat, éppen ezért az eltávolítás során csak minimálisan érjünk hozzá, lehetőleg a gumi részénél, aztán irány a fürdő az alapos kézmosás miatt. Csak olyan helyre dobjuk el ezeket az elhasznált maszkokat, ahol sem mi, sem pedig más nem férhet már hozzá.

De nem csak ezeket találni meg a forgalomban, vannak továbbfejlesztett változataik, amelyeket már szűrőkkel is elláttak. Ez a kicsit komplexebb maszk már képes megvédeni a viselőjét, hiszen a szelep nélküli változatok kitűnő kétirányú szűrést biztosítanak. Van köztük olyan, amelyik eldobható egy idő után, de létezik cserélhető filteres fél- és egész arcos maszk is. Látszólag könnyű magunkra ügyeskedni a legtöbbet, azonban mielőtt ezt megtennénk és kimennénk a ragyogó napsütésbe, nem árt ha néhány dolgot tisztázunk, mert érdemes az alábbi tanácsokat betartani:

Cikkünk a második oldalon folytatódik!

Maszkok létrejötte

Sokaknak még mindig fura vagy vicces látványt jelent, ha valaki maszkkal az arcán ténfereg az utcán. Nem véletlen, és ez nem csak a vírus számlájára írható. A viselésének ugyanis mindig jelentése van. Jelen esetben a fertőzés elkerülése vagy terjesztésének megakadályozása ugrik be egyből. Amennyire negatív szájíze lehet az embernek a maszk láttán, olyannyira pozitív élményt is jelenthet. Fellapozva a történelem könyveket nagyon érdekes történetekre lehet lelni. De elég beütni ezt az öt betűt a keresőbe és az internet egy egész regiment sztorit szolgáltat róla. Nem gondolkoztál még azon miért visel ilyet egy személy? A jelen helyzetet leszámítva persze.

"A maszkok használata 20 ezer évre nyúlik vissza, maszkokat készítettek az ó- és újkori civilizációk egyaránt. Halotti maszkkal került az egyiptomi múmiát sírhelyére, és az segítette a visszatérő lelket saját teste felismerésében. Ázsiában, Észak-Amerikában és Afrikában a sámánok rituáléinak sok esetben elengedhetetlen kelléke volt. Használták a maják és az aztékok Közép-Amerikában, de az inkák és más Andok-beli civilizációk is. Kínában, Indiában és Japánban az ősidők óta sokféle módon használták a maszkokat, így például a görögökhöz és a rómaikhoz hasonlóan a színjátszásban. A maszk egyik nagyon fontos aspektusa, hogy nem csak megváltoztatja, hanem átalakítja viselője személyiségét."

A kutakodás miatt teljesen elveszhet az ember ennek az egyszerű használati tárgynak a múltjába, jelenébe és jövőbe. Mert minden idősíkot egyszerre tartalmaz, hiába vesz fel valaki egy több száz éves álarcot, az most egy másik jelentéssel bírhat, és ez a jövőre nézve is így lesz, mert mindig kitalálnak majd valami újat. A legnagyobb divatja talán Velencében volt és van, hiszen elképesztő ünnepségeket tartottak, ahol csodásabbnál csodásabb álarcokban flangáltak, és közben az a hír járta, hogy az első maszkok nem is a mulatozást, hanem az elrejtőzést szolgálták. A nem éppen erkölcsös életet élő velenceiek titkos útjaik alkalmával jobbnak látták elrejtőzni, ezért takarták el az arcukat. Karneváli mulatságok alkalmával viszont eredetileg azért készültek, hogy a résztvevőket ne lehessen felismerni, hogy minden társadalmi osztály szabadon, együtt ünnepelhessen a karneválon. A beöltözés hagyománya a mai napig élő szokás a gondolák városában, akár teljes családok egymással harmonizáló jelmezt öltenek és vegyülnek el a karneváli forgatagban.

Videójátékok és a maszkok

Ezt a témát egyébként az Assassin's Creed is feldolgozta, a második részben a híres Itáliai városba kellett utaznunk, és bizony úton-útfélen maszkos alakokkal hozott össze a sors. Nyilván nem ennek köszönhető, de talán ez is hozzájárult, hogy az egyik legjobb epizódja lett a sorozatnak. Nem minden esetben egyébként, de előfordult azért, hogy maga a főhős is maszkot viselt a megbízatásai során. A videójátékok varázslatos világából végképp nem maradhat ki ez a kellék, hiszen ennek köszönhetjük a legrejtelmesebb figurákat, akikért milliók rajonganak és alig várják, hogy a bőrükbe bújhassanak.

Felsorolni egy élet is kevés lenne az összes valamirevaló és menő maszkos karaktert. Vannak viszont köztük is olyanok, akik örökre beírták magukat a videójátékok történetébe. Lehet, hogy csak nekem, de van egy páros, akik a maszk szó hallatán a leghamarabb jutnak az eszembe. Két ősi elem, a tűz és víz mesterei, akik valaha ellenségek voltak, ők nem más, mint Scorpion és Sub-Zero a Mortal Kombatból. A nindzsák már az első részben is benne voltak, mikor a bunyós játék 1992-ben megjelent. A  nindzsa a japán feudális társadalom "árnyharcosa" volt. De nem csak ők rejtik el a személyazonosságuk, hanem sok-sok karaktert eleve így alkottak meg. Valamiféle misztikum övezi az ilyen típusú hősöket vagy ellenségeket. Az embereket mindig is hajtotta a kíváncsiság, hogy vajon ki lehet a maszk mögött. Dota 2-ben például Juggernaut visel egy, az egész arcát elrejtő álarcot. Soha nem került még le róla és csak találgatások vannak, hogy kit rejthet. Egyesek szerint sosem derül ki, az eredeti sztori szerint viszont a maszk egy bosszúálló démon erejét kölcsönzi neki, ezért nem is akar megszabadulni tőle. 

Egy maszk révén nem csak a külleme változik meg valakinek, és ez igaz egy videójáték karakterre is. A védjegyévé válik, rögtön felismerhető lesz tőle, sőt a legtöbbjük nem csak 1-1 alkotásban bukkan fel, hiszen a készítők a rajongók elvárásainak eleget téve újra és újra visszahozhatják őket. Vannak olyan főhősök vagy gonoszok, akik nélkül nem igazán képzelhető el egy-egy folytatás. Ilyen például Corvo a Dishonoredből. A valódi arcát csak csak elvétve lehet megcsodálni, a játék első vagy második részében nem sűrűn tűnik elő. Az uralkodó likvidálásával nehéz helyzetbe került és üldözötté vált, de nem hagyhatta annyiban a gonosz terjeszkedését. Egyrészt identitásának elrejtése volt a cél vele, másrészt a maszkja egy olyan szerkezet, ami segítette őt a küldetések során, tudott például nagyítani vele. Harmadrészt pedig a játékban terjedő fertőzéstől is védte. A Mass Effect sorozatban nem csak újra és újra feltűnt, de egy egész faj képviselőjeként mutatták be, ráadásul igazi segítője volt a játékosnak a sztori felgöngyölítésében. Tali'Zorah nar Rayya esetében nem csak egy ruhadarab volt a maszk, a gyenge immunrendszere miatt egy szűrő volt beleépítve, ami segített neki életben maradni az Univerzum különböző helyszínein. A Borderlands 2-ben Handsome Jack álarca pedig az egyik legkülönlegesebbnek mondható. Nem csak azért mert ő egy igazi rosszfiú, hanem mert saját kinézetének mása. Eredeti arcán egy hatalmas seb tátong, egyik szemére pedig vak. Ha a játékot Lilith-tel sikerül végigjátszani, meglátható Jack valódi arca. A korábban említett Mortal Kombat sorozat legendás párosát, Scorpiont és Sub-Zerot pedig aligha kell bemutatni bárkinek is, a tűz és jég harcosai 92-ben születtek meg. Azóta a modern technikának köszönhetően igyekeztek a Netherrealm fejlesztői személyiséget és arcot varázsolni nekik, de ők azok, akiket valószínűleg örökre a nindzsa maszkjuk alapján azonosítanak majd.

A felsorolást pedig a végtelenségig lehetne folytatni, viszont most összeszedtünk nektek egy olyan 10-es listát, mely szerintünk a videójátékos történelem legjobb maszkos karaktereit tartalmazza:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.