Hirdetés

Megvéd és elrejt: a maszk és a történet, ami mögötte van

Egy olyan szimbólummá vált, melyet a legrejtélyesebb célból öltenek magukra az emberek, mégis a legfontosabb feladata, hogy egy járvány idején életeket menthet. Ha a maszkok mesélni tudnának elképesztő történeteket tárnának fel a világnak. Ez a történet az ő meséjük.

Hirdetés

Ismerős lehet a helyzet, amikor az ember gyerekként kendőt köt orcája elé és a kezét pisztollyá formázva ijeszt rá a szülőkre vagy farsangra kedvenc képzeletbeli szereplőjének képmását kiválasztva libben be a terembe, a többiek pedig kikerekedett szemekkel veszik tudomásul, hogy egy nagy király jár közöttük. Egyetlen kellék és máris megváltozik minden, az ember személyisége, a külseje, a története, nos alsó hangon erre képes egy maszk. Ez a kiegészítő a történelem során mindig is egy különleges helyet foglalt el az emberiség szívében. Most sajnos egy nem éppen derűs esemény vezetett oda, hogy szinte a legtöbb helyen újra a beszédtéma középpontjába kerültek.

Néhány hét leforgása alatt városok utcái ürültek ki. Ezért még mindig mindenhol azt tanácsolják, illetve van ahol már kötelező is, hogy aki teheti maradjon otthon. Régen élt már át olyasmit a világ, mint most a koronavírus miatt. A kormányok, a WHO, a helyi kórházak, az orvosok, sőt bátran mondható, hogy az egész emberiség harcba szállt a kórsággal. Ennek lett az egyik szimbóluma a maszk. Bármerre is ment vagy megy az ember, egyszerűen mindenhol ezt látja, mintha egy filmbe csöppent volna. Ez lett az egyik legfontosabb kelléke a hétköznapoknak. Ezzel védekeznek az egészségügyi dolgozók, a lakosok, és mindenki, aki nem szeretné elkapni vagy terjeszteni a vírust. Olyannyira beépült az élet körforgásába, hogy sok helyen már extra erőforrásokat kell bevetni, hogy pótolni tudják, illetve képesek legyenek az országok ellátni a társadalmat vele. A számítógépes hardvereket gyártók vállalatok közül is van, aki aktivizálta magát, és az erőforrásait maszkok készítésére használja. A Razer például 1 milliót tervezett készíteni belőle, ezzel segítve a világot a nehéz helyzetben.

Kis történelem

Talán apró dolognak tűnik egy ilyen szituációban egy maszk vagy álarc viselése, viszont a futótűzként terjedő fertőzés lelassításában, illetve az esetleges megszüntetésében mindenképp fontos tényező. Az élet egyik fura fintora, hogy az ezernyi felhasználási módot tekintve ebben az esetben lett a leghasznosabb kellék az évszázadok során. Mostanában azonban ritka volt ilyen okból a viselése, de ha visszapörgetjük az időt, akkor akadnak olyan esetek, amikor ehhez nyúlt rögtön a lakosság. Az egyik legjellegzetesebb maszk, ami már inkább álarc, a középkor idején terjedt el a doktorok körében. Európában például a pestis tombolásának idején a doktorok mondhatni madárnak öltöztek a betegek ellátása során:

A kor orvostudománya arra gyanakodott, hogy kórság a levegőben terjed. A maszk története egyébként a 17. században élt Charles de Lorne francia orvos nevéhez fűződik, aki eredetileg a fertőzésektől való védelem céljából viselte. Az ijesztő megjelenésről úgy tartották, elűzi a gonosz démonokat, ugyanakkor fontos gyakorlati haszna is volt a csőrszerű nyúlványoknak. Az üregbe különböző gyógynövényeket töltöttek, így az orvosok gyógyfüves levegővel erősítették meg az immunrendszerüket. Hagyományosan fekete kalap, hosszú, fekete köpeny, fehér kesztyű és bot illik hozzá. Ez a felvetés téves volt persze, mindenesetre a furcsa maszkok által távol tartott pácienseknek köszönhetően sok doktor átvészelte a járványt.

Bár elegendő lenne, hogy a mostani fertőzést megállítsa. Sajnos azonban az orvosok véleménye szerint erre nem a maszk lesz a végső megoldás, azonban óriási szerepet vállalhat a COVID19 elterjedésének lelassításában és megfékezésében. Hogy miért?

Felhasználási tudnivalók

Nos azért, mert bár a sebészi maszkokról sokan úgy tartják, hogy feleslegesek, mert nem érnek fabatkát sem, érdemes azt leszögezni, hogy nem igazán ez a helyzet. Több egészségügyi szakember egybehangzóan azt állítja, hogy bizony sokat védhet, és minél több ember viseli annál hatékonyabb. Azt azért érdemes tisztázni, hogy nem a viselőjét védi első sorban. Egy tüsszentés során sok kis apró kórokozót küldünk világraszóló útra és ők ezt nagyon élvezni fogják, mert a szabadság országútján igyekeznek egy újabb gazdatestig repülni. Mivel az ilyen tevékenységünk során 150 km/órás sebességgel indítjuk útjára a versenyzőket, el lehet képzelni milyen távolságot járhatnak be néhány másodperc alatt a kis bacilusok vagy vírusok. Akár hatalmas hapci, akár diszkrét, szinte hangtalan, zsebkendőbe fojtott reakció, kontrollálni nem igazán tudjuk, és jobb is, ha kijön, a maszk azonban gátat szabhat a terjesztésnek. Ugyanez igaz fordítva is, felfoghatja a kívülről érkező behatolókat, éppen ezért az eltávolítás során csak minimálisan érjünk hozzá, lehetőleg a gumi részénél, aztán irány a fürdő az alapos kézmosás miatt. Csak olyan helyre dobjuk el ezeket az elhasznált maszkokat, ahol sem mi, sem pedig más nem férhet már hozzá.

De nem csak ezeket találni meg a forgalomban, vannak továbbfejlesztett változataik, amelyeket már szűrőkkel is elláttak. Ez a kicsit komplexebb maszk már képes megvédeni a viselőjét, hiszen a szelep nélküli változatok kitűnő kétirányú szűrést biztosítanak. Van köztük olyan, amelyik eldobható egy idő után, de létezik cserélhető filteres fél- és egész arcos maszk is. Látszólag könnyű magunkra ügyeskedni a legtöbbet, azonban mielőtt ezt megtennénk és kimennénk a ragyogó napsütésbe, nem árt ha néhány dolgot tisztázunk, mert érdemes az alábbi tanácsokat betartani:

Cikkünk a második oldalon folytatódik!

Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?