Az új szimulátorbajnokság legjobbja valódi versenyautóban folytatja pályafutását!

Az új szimulátorbajnokság legjobbja valódi versenyautóban folytatja pályafutását!

A bajnokság nem csak egyedülálló lehetőséget jelent a hazai e-sportolóknak, de akár belőlük válhat Michelisz Norbert utódja is.

Az elmúlt évtizedben elképesztő módon fejlődött az e-sportok világa, és bátran kijelenthető, hogy hazánkban is jóval népszerűbb lett. Elég csak a második szezonját futó K&H MNEB bajnokságra gondolni. Most viszont újabb mérföldkőről számolhatunk be, ugyanis Michelisz Norbert szakmai vezetésével, valamint a Hungaroring közreműködésével egy nem mindennapi bajnokságot indítanak útjára. Ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik az életben, és az öt futamból álló online versenysorozat végén szenzációs díjazásban részesül a végső győztes. Az első helyezett egy teljes idényre szóló versenyzési lehetőséget kap a M1RA-csapatban egy magyar vagy nemzetközi autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben. A bajnokság április 13-án indul.

Ez a kezdeményezés csak magyar játékosoknak szól és a legjobb benne, hogy a nevezés és a részvétel nem kerül semmibe. A Hungaroring E-sport Bajnokságban éppen ezért a határainkon belüli és azokon túli magyarok számára teljesen ingyenes a versenyzés. Egy álom válhat ezzel valóra, hiszen valószínűleg sokak töprengett már azon, milyen lehet a valódi pályákon a volán mögé ülni a jobbnál jobb versenyautókban. Talán sokan azt is tudják, hogy maga Norbi is szimulátorral kezdte meg a pályafutását, a kiemelkedő eredményei révén valódi versenyautóba ülhetett át, 14 évvel később pedig a magyar autósport első világbajnoka vált belőle.

A szezon végén, amely 5 futamból áll, a legjobb öt (legtöbb pontot elérő) e-sport pilóta továbbjut, majd egy elméleti és fizikai felmérésen vehet részt a M1RA szervezésében. Közülük a Michelisz Norbert vezetésével meghozott szakmai stáb vizsgálja meg, hogy ki teljesített a legjobban. A kiválasztott személy pedig megkapja a fődíjat, melynek a költségeit a bajnokság támogatói állják.

A lebonyolításról

  • A legelső forduló előtt rendeznek egy előselejtezőt, innen a legjobb 24 jut be a versenyre
  • Az első forduló után a legjobb 15 automatikusan kvalifikálja magát a soron következő futamra
  • A 9 fennmaradó helyet újabb selejtező útján töltik fel
  • Egy nagydíj, vagyis egy forduló így áll össze: 1 szabadedzés -> 1 időmérő -> 2 futam (első futam normál sorrend, másodiknál az 1-10. helyezett fordított sorrendben vág neki)
  • Az időmérőn az első tíz helyezett 10–1 pontot szerez.
  • Mindkét futamon az első 15 helyezett szerez pontot, az első harmincat, a tizenötödik egyet.

Versenynaptár

  1. forduló: Hungaroring, április 30., Előselejtező: Április 13–26.
  2. forduló: Monza, május 14., Előselejtező: Május 1–10.
  3. forduló: Nürburgring, május 28., Előselejtező: Május 15–24.
  4. forduló: Szepang, június 11., Előselejtező: Május 29.–Június 7.
  5. forduló: Hungaroring, június 25., Előselejtező: Június 12–21.

A versenyekről lesz magyar nyelvű közvetítés, méghozzá a M1RA hivatalos Facebook, illetve Youtube oldalain!

A komoly tét mellett a jelen időszakot kissé átrendező koronavírus járványban rászorulók számára adományt is gyűjtenek a szervezők:

"Bár az összes induló a M1RA versenyautójának virtuális változatát vezetheti, mégsem lesz ugyanolyan külsejű minden kocsi. Különböző csapatok különböző megjelenésű autóihoz rendelik a pilótákat. Ennek jótékony célja van, ugyanis a szervezők a szimulátorozással nemcsak arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki maradjon otthon, hanem anyagi segítséget is nyújtanak a koronavírus- járvány miatt kialakuló nehéz helyzetben."

Természetesen megszólalt az ötlet kapcsán Michelisz Norbert, a WTCR bajnoka:

„Az elmúlt időszakban számtalanszor kérdezték tőlem, hogy mi jutott eszembe legelőször, amikor világbajnok lettem. A tizenöt évvel korábbi önmagamat láttam, aki egyetemre ment és már kezdett letenni az álmáról, hogy valaha autóversenyző lesz, de ennek ellenére folyton szimulátorozott a pécsi albérletben. Tudom, hogy ma is sokan gyakorolnak otthon a számítógépen és álmodoznak, hogy egyszer talán kapnak egy lehetőséget. Most én szeretnék esélyt adni valakinek. Az e-sport kiváló terep, hogy megtaláljuk a tehetségeket, és a legalkalmasabbnak egy teljes szezonra szóló versenyzési lehetőséget garantálunk 2021-ben. Arra biztatok mindenkit, hogy tegyen próbát, mert az álmok valóra válhatnak!”

Emellett néhány szóban a már régebb óta az e-sport felé kacsingató Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója is megosztotta gondolatait:

„Már eddig is foglalkoztattak minket a virtuális térben zajló sorozatok, s most, hogy a pálya egy ideig zárva tart, úgy gondoltuk, itt az idő, hogy mi is beálljunk egy ilyen bajnokság mögé. Természetesen nem volt mindegy, hogy melyiket választjuk, de Michelisz Norbertnél jobb partnert keresve sem találhattunk volna a megvalósításra. Az ő jól ismert sikertörténete reményt adhat a mostani szimulátor-versenyzőknek. Ugyanakkor a Hungaroring számára is nagyon fontos, hogy új hősök szülessenek."

Hamarosan azt is közzéteszik, hogy hol lehet jelentkezni a bajnokságra, ezért nem árt ha követitek a hivatalos Facebook oldalukat!

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!