Ezek a legnépszerűbb lehúzások és így védekezhetsz a scammerek ellen!

Ezek a legnépszerűbb lehúzások és így védekezhetsz a scammerek ellen!

Fő a biztonság! A scammerek mindenhol ott leselkedhetnek!

Mielőtt elkezdjük a felsorolást néhány alapinformációt biztosítanánk azoknak, akik belevágnának a tradelésbe, de félnek a scammerektől (jogosan). Soha ne bízz meg random 10-es szint alatti profilban, egyébként a legtöbb csaló 25-ös szint alatt található. Számít, hogy mióta létezik a profil, 2-3 évesekre is nyugodtan lehet gyanakvással nézni. A raktáruk majdnem tiszta, ugyanis a lopott tárgyakat máshol tartják. És mindig ellenőrizd a steamrepet! Akkor most lássuk, hogy milyen módszerekkel próbálnak majd megkopasztani minket.

Paypal Scam

Bizalmat tud kelteni bennünk a cserepartnerünk, ha ígéretet tesz arra, hogy előre küldi a pénzt, ám ilyenkor mindig figyeljünk arra, hogy milyen e-mailt kapunk. Ha invoice-t (számlát) kapunk, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy minket akarnak fizetésre bírni.

Adathalászat és Malware

Alapvetőnek tűnhet, de sokszor nem az, így újfent leírjuk: ne add ki az adataidat! Természetesen nem csak ilyen egyszerűen juthatnak hozzá jelszavainkhoz. Ha egy jó ajánlat mellé becsúszik egy fake link akkor azonnal szakítsuk meg a kapcsolatot az illetővel. Könnyen lehet, hogy egy vírust, malware-t küldtek át, ami automatikusan lelopja az adataidat, amivel később hozzáférnek a steam felhasználódhoz. 

Gyors csere

Ez egy régi trükk volt, ma már szerencsére nem működik (a Valve megerősítő rendszere miatt), ezért csak érdekességből írjuk le. Szóval, jött egy jó ajánlat, amire azonnal kérték a választ és a csapda már készen is volt. Soha nem szabad elhamarkodottan dönteni. Bővítményekkel segíthetjük, hogy tisztában legyünk a pontos árakkal. 

Hivatalosnak tűnő levelek

Legfeljebb a nagyon hiszékeny kezdő tradereket lehet efféle trükkel átverni, de a biztonság kedvéért itt hagyjuk, ugyanis jó pár áldozatot szedett ez a módszer is. A lényege, hogy kapsz egy trade offert, amihez csatolnak egy hivatalosnak tűnő levelet, miszerint ha elfogadod azt (kvázi ajándékba oda adod a késedet) akkor nemsokára X dollárnyi összeg lesz a steames pénztárcádban. A trükk az, hogy soha nem fogsz pénzt látni a steames pénztárcádban

Álprofil

Mindig ellenőrizd, hogy kivel üzletelsz. Sokan szeretnek visszaélni megbízható traderek nevével és higgyétek el, hogy elég jó kamuprofilokat tudnak csinálni. A rendes traderek büszkék a profiljukra, ami elég jól néz ki és nem egy 0 és 25-ös szint közötti accounttal bohóckodnak. 

Middleman Scam

Már majdnem nyélbe ütöttetek egy vételt vagy cserét, mire a másik egy közvetítő személy ajánl fel. Ilyenkor három lehetséges változat van:

  • Egy barátját hívja, aki együttműködik vele.
  • Egy ismert személyt ajánl, de egy hamis fiók kerül a beszélgetésbe.
  • Téged kér meg, hogy válassz, majd lemásolja a profilt. Ebben az esetben is és mindig az a legfontosabb, hogy ellenőrizd, valódi-e a profil.

Fizetnek, hogy játssz velük

Jön az üzenet, hogy kéne egy ember a csapatba egy meccs erejéig, és még fizetnének is érte. Nem tehetsz mást, mint hogy elutasítod és rá nem kattintasz, főleg nem jelentkezel be, mert akkor búcsút inthetsz a fiókodnak.

Fake Gambling

Bejelöl egy ismeretlen (már gyanús), s felajánl egy csomó pénzt, amit gamblingre költhetsz egy oldalon. Egy időben elég gyakran dőltek be ennek. Mindig ellenőrizzük le, hogy mikori az oldal, mik a valós vélemények róla, s ha teheted gyűjts róla minél több információt!

A mártír

Jön a nagy kifakadás a csoportokban, hogy elege van a CS:GO-ból és mindenét eladja. Nem akar mást csak egy "X" összegű Dota 2 tárgyat, amit egyébként ő maga tett fel egy másik profiljáról. Megveszed, majd jönne a csere, de te már hűlt helyét sem találod.

Add-on

Az illető arra fog kérni, hogy tölts le egy bizonyos bővítményt és telepítsd. Semmi ilyesmit ne tegyél, mert a tárgyaid fogják bánni! Érdemes a Steam Inventory Helpert és Szabó Gergely bővítményét használni, de ezeket magadtól is meg tudod szerezni!

Steam Api

Ez a legveszélyesebb módszer, ugyanis legtöbben ennek esnek áldozatul. Sokan azt hiszik, hogy valódi oldalak botjai lopták be őket, de igazából API scam áldozatai lettek. Az API kulcsot itt lehet ellenőrizni: https://steamcommunity.com/dev/apikey 

Ha van itt valami, amit nem mi adtunk hozzá, akkor törölni kell, majd megvonni minden eszköz engedélyét és jelszót is cserélni.

A cikk létrejöttében közreműködött Szabó Zoltán, hivatásos Middleman. Ha további információkra és tanácsadásra van szükséged, akkor fordulj hozzá bizalommal a Magyar CS:GO közösség Facebook csoportjában, vagy vedd fel vele a kapcsolatot a weboldalán.

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te estél már scammerek áldozatául?

  • 15 %
  • 85 %