Egy eltűnt híd nyomában: ingyenes magyar kincskereső játékra bukkantunk

Egy eltűnt híd nyomában: ingyenes magyar kincskereső játékra bukkantunk

A híd, amely túl messze van, egy megoldásnak köszönhetően viszont mégis karnyújtásnyira. Nem egy hétköznapi és remek ötletet hoztak tető alá magyar játékfejlesztők.

Kiderült ugyanis, hogy az Eltűnt Híd elnevezésű program hazánk terméke, és bár amatőr fejlesztésű, mégis képes lekötni az embert és izgalommal igyekszik előrehaladni benne. Az egész történet úgy indult, hogy Handler Balázs elmélyedt a Budapest ostroma alatt elpusztított Erzsébet híd múltjában, sokat kutatott utána, majd lemodellezte, mert kíváncsi volt hogyan nézhetett ki teljes pompájába. Ekkor pattant ki az ötlet a fejéből, hogy ebből egy izgalmas kis kalandjáték is kikerekedhet, így másokkal összeállval megalkották az Eltűnt Hidat, mely egyébként ingyenesen letölthető. Ebben a címben nincs más teendőnk, mintsem Budapest régi belvárosát, és bizony nem árt nyitott szemmel tenni mindezt, hiszen jó néhány kincs vár a szemfülesekre. A múltban barangolva a nézelődés és kincskeresés előrehaladtával pedig szép lassan visszatérünk a jelenbe. Káprázatos időutazás, egy egyszerű köntösben tálalva.

Talán sokakat foglalkoztat maga a történelem, milyen lehetett évtizedekkel vagy majdnem egy évszázaddal ezelőtt az élet, illetve a városnak a kinézete. 75 éve volt Budapest ostroma, és mivel ez volt a második világháború egyik legdurvább ütközete, a főváros nagyrésze a földdel vált egyenlővé. De milyen lehetett az a letűnt kor, milyen lehetett az akkori utcákat bejárni, majd végignézni a háború utáni újjáépítést és átalakulást? Ezek a kérdések merültek fel a BME-n gépészmérnökként végzett Handler Balázsban, aki civilben repülőgépekkel kapcsolatos, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozik, a munkája pedig annyiban kapcsolódik a hobbijához, ami főváros története és építészete, hogy mindkettőben fontos elem a számítógépes 3D modell építés. Egyik nagy kedvence pedig a régi Erzsébet híd, és első körben nekiállt újrateremteni azt.

Kicsit azért a hídról is érdemes megtudni a legfontosabb információkat. Kezdjük azzal, hogy nagy szenzációt jelentett mikor bejelentették, Wittelsbach Erzsébet magyar királynéról nevezik el a 11 170 tonnás építményt, melyet 1903. október 10-én adták át. Közbeeső pillér nélkül, egyetlen, 290 méter hosszú nyílással ívelt át a Dunán afféle függőhídként, ez a mérnöki bravúrral létrehozott megoldás 20 évig egyedülállónak számított a világon. A történelem részévé vált, és az első verzióját sajnálatos módon a múlt bekebelezte, éppen ezért káprázatos dolog, hogy a magyar fejlesztőknek hála az ember újra végigsétálhat rajta, emellett pedig a belvárosban is nézelődhet, ezért a régi fotók és alaprajzok alapján teremtették újra virtuálisan a hidat és a környezetét. Miután az első felvételeket Balázsék közzétették, nem is kellett sok, hogy egy honfitársunk megkeresse őket, méghozzá az Egyesült Államokból, aki rögtön el is készítette az 1:100-as arányú makettjét. Ezután összedugták a fejüket és közösen haladtak a projekttel, és a munka közben - a Titanic fedélzetén játszódó játék hatására - jött az elhatározás, egy belső nézetes PC játék keretein belül "kelhetnék életre".

Az eredeti tervrajzok és a korabeli nagy felbontású fotók mellett többen saját készítésű 3D modelljeikkel (pl. korabeli villamos) segítették a projekt megvalósulását. Összesen heten dolgoztak rajta Balázzsal együtt. Az Eltűnt Hidat végül az Unreal Engine játékmotor segítségével készítették el, és kis sztorit is kitaláltak hozzá, hogy az egész még működőképesebb legyen. A játék weboldala idén márciusban vált nyilvánossá, ahonnan az egész kaland ingyen letölthető.

Az Eltűnt Híd egy kuriózum, hiszen nem csak visszarepülhetünk egy sétára a múltba, de egyúttal izgalmas kincskeresésben is részt vehetünk ezáltal. A hídon túl a környező tömböket is bejárhatjuk pár száz méteres körzetben. Ha nekivágunk a játéknak, akkor egy túrán találjuk magunkat, amely nagyjából a 40-es évek első felére datálható. Fontos, hogy alaposan megfigyeljük a környezetet, hiszen út közben a szemfülesek pénzérmékre bukkanhatnak. Ezeket be is lehet gyűjteni. Viszont a túra alatt nem lehet megszerezni az összeset, ezért ha mindet akarjuk, akkor nem árt letérni a javasolt útvonalról. Ezt az élményt korabeli dallamok, valamint rádióadások teszik még elképesztőbbé, de a kor szelleme már alapból teljesen képes magával ragadni bárkit. Ha valakinek sikerült az összes érmét összegyűjtenie, akkor jutalmat kap a végén. Ekkor az ügyes kalandor egy hajóútban részesül, elindulhat egy menő városnéző hajótúrán az egykori Szent Imre gőzhajóval (aminek van egy közismertebb neve is: Szőke Tisza). És itt még nem ér véget a barangolás. Előbb a budapesti ostrom utáni időkbe kerülünk, majd aztán onnan kell visszatalálnunk a jelenbe. Kaland tehát van benne bőven, de elsősorban az embert maga az időutazás és a rég elfeledett múlt felidézése keríti hatalmába, tehát egy próbát mindenképp érdemes tenni vele.

A játék körülbelül másfél gigát foglal és a hivatalos weboldalról bárki számára ingyenesen letölthető.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!